Zijn tradwives eng?

tradwives

Een blije huisvrouw laat zien hoe ze haar dag doorbrengt. Ze laat zien hoe ze een taart bakt voor haar man en hoe ze het avondeten klaarmaakt. Ze is een typisch voorbeeld van een tradwife op TikTok, een vrouw die kiest voor een traditionele rolverdeling, waarbij haar man buitenshuis werkt en zij het huishouden doet.

Het ziet er onschuldig uit.

Toch worden in de media tradwives als eng afgeschilderd.

Hoe komt dat?

En zijn tradwives inderdaad eng?

Zijn tradwives eng?

Wat maakt dat tradwives eng worden gevonden?

  1. Met stip op nummer 1: het idee dat deze vrouwen de klok jaren terug zetten naar een tijd waarin je als vrouw geen rechten had, behalve je aanrecht. Na twee feministische golven wordt het fenomeen van een tradwife gezien als een stap achteruit.
  2. Tradwives worden regelmatig in verband gebracht met extreemrechtse ideeën. Roxane van Iperen doet dit bijvoorbeeld in haar boek Eigen welzijn eerst.
  3. De zorg dat tradwives alleen maar dénken dat ze kiezen voor deze rolverdeling, maar dat ze in werkelijkheid zijn beïnvloed door bepaalde (foute) ideologieën en niet door de ideologie van de arbeidsparticipatie
  4. In haar boek Kapitalisme is seksisme schrijft Doortje Smitshuijsen juist: 'Moeder influencers zijn bewust of onbewust propaganda voor het behoud van de status quo; ze etaleren een manier van leven waar het kapitalistisch systeem baat bij heeft.' Volgens Doortje zijn tradwives een modern symptoom van het kapitalisme om vrouwen 'buiten de arbeidsmarkt' te houden.
  5. Je kunt tradwives eng vinden als je ze ziet als een verkeerd soort nostalgie naar eenvoudiger tijden, toen het leven nog simpel was. Met andere woorden: tradwives vinden de maatschappij maar lastig en vluchten als het ware in een soort droombestaan.

Is een tradwife hetzelfde als een thuisblijfmoeder?

Thuisblijfmoeders en hun partner kiezen ook voor een traditionele rolverdeling. Betekent dit dat een tradwife hetzelfde is als een thuisblijfmoeder? Nee, een tradwife is niet persé hetzelfde als een thuisblijfmoeder. Zo kan iemand een tradwife zijn zónder dat ze kinderen heeft. Daarnaast zien veel tradwives de man als de autoriteit in hun relatie; dat is bij thuisblijfmoeders niet persé het geval.

Lees en kijktips

Wat vind jij van het fenomeen tradwive?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *