Spijt van keuze om thuisblijfmoeder te worden
Op het online magazine From Me to We staat een artikel over thuisblijfmoeder Gerjanne.
Gerjanne heeft er spijt van dat ze thuisblijfmoeder is geworden.
Spijt van de keuze om thuisblijfmoeder te worden
Gerjanne is 3 jaar thuisblijfmoeder op het moment van het artikel. Ze koos er destijds vol overtuiging voor om fulltime te moederen. Ze wilde geen gestress en geren van werk naar de kinderopvang, en gedoe met haar man over de vraag ‘Wie doet wat’.
Het eerste jaar als thuisblijfmoeder vond Gerjanne heerlijk. Ze had geen stress en lekker veel tijd om met haar dochter op te trekken.
Dus wat ging er mis?
De volgende factoren spelen een rol:
- Na 1 jaar fulltime moederen was Gerjanne er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Een jaar thuis was genoeg. Ze had daarna zin om weer buitenshuis aan de slag te gaan.
- De komst van een tweede kind, betekende ‘stevig aanpoten’ en ‘altijd lauwe koffie’.
- Gerjanne verveelde zich, waardoor de dagen lang duurden.
- Gerjanne kreeg het gevoel dat ze weinig meemaakte, en nog maar weinig interessants te vertellen had.
Gebrek aan uitdaging en nieuwe impulsen
De rode draad door het artikel, en de bron van onvrede van Gerjanne lijkt een gebrek aan uitdaging te zijn. Weliswaar is het een uitdaging om dagelijks met twee kleine kinderen op te trekken, en het huishouden te runnen, maar dat blijkt onvoldoende voor Gerjanne.
Ze mist iets.
Een uitdaging, andere gesprekken, nieuwe informatie etc.
Wat kun je hier als thuisblijfmoeder/huisman aan doen?
Net als bij een nieuwe baan, ben je als nieuwe thuisblijfmoeder eerst druk bezig om je draai te vinden, en te ontdekken hoe het allemaal werkt. Heb je eenmaal je draai gevonden, dan ontstaat er nieuwe ruimte.
Soms concludeer je: ‘Deze baan is eigenlijk helemaal niks voor mij.’
Zoals Gerjanne over fulltime moederen.
Dan kun je twee dingen doen: een andere baan zoeken, of kijken of je jouw werk kunt invullen op een manier die wel bevredigend is.
Praktische tips voor thuisblijfmoeders met twijfels
- Gerjanne zou kunnen kijken naar de ontwikkelingen op haar vakgebied. Is ze nog helemaal bij? Zo nee, is het dan mogelijk om een cursus of bijscholing te doen? Dat maakt eventueel herintreden makkelijker, en zorgt bovendien voor een nieuwe uitdaging in haar leven als thuisblijfmoeder.
- Een andere manier om nieuwe impulsen in haar leven te brengen is vrijwilligerswerk doen. Dat kan op haar vakgebied, maar het kan ook iets heel anders zijn. Zoals bijvoorbeeld werken bij een spelotheek. Het grote voordeel van spelotheken is dat je je kind(eren) kunt meenemen.
- Contacten met andere thuisblijfouders kunnen helpen om stoom af te blazen, en herkenning te vinden. Soms kan je hart luchten al enorm helpen.
- Sluit je aan bij een moedergroep. Dat kan zowel virtueel als ‘in het echt’. Op vriendinnenonline kun je ook zoeken naar collega’s. Op Facebook vind je diverse virtuele groepen.
- Zoek iets dat een uitdaging is, en dat goed te combineren is met fulltime moederen. Veel vrouwen gaan hardlopen: dat is makkelijk in te passen in het dagelijks leven, en biedt veel opties voor uitdagingen. Bijvoorbeeld het voornemen om een marathon te lopen!
- Bedenk waarom je destijds koos voor fulltime moederen. Soms kan het helpen om dit weer voor ogen te houden. Het kan natuurlijk ook zijn, dat je concludeert dat de redenen van destijds niet meer gelden. In dat geval is het wellicht inderdaad tijd voor een andere keuze.
Tot slot
Vergeet niet hoe kostbaar deze periode is. Ook al zie je het op dit moment somber in, en vind je er niets aan, uiteindelijk gaat het maar om 4 jaar, als je één kind hebt. Daarna begint immers de basisschool.
Dat zijn niet veel jaren op een mensenleven.
Maar in het leven van je kinderen zijn ze goud waard.
Lees het verhaal van Gerjanne op metowe.nl
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Spijt van keuze om thuisblijfmoeder te worden — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>