Kijktip: Meiden van traditie
In Meiden van traditie volgt Brandpunt Plus 4 'jonge conservatieve vrouwen'. Deze vrouwen worden als conservatief omschreven omdat ze andere keuzes maken dan tegenwoordig de norm is. Zo willen ze het liefst fulltime voor hun kinderen zorgen. Al in de eerste aflevering valt dan ook de term tradwife.
De 4 vrouwen in Meiden van traditie
Wie zijn deze jonge vrouwen?
Zeynep Fermanova (27) één kind
Zeynep is een gescheiden moeder en moet noodgedwongen buitenshuis werken om rond te komen. Maar ze doet dat met pijn in haar hart en grote tegenzin, want ze wil het liefst bij haar zoontje zijn. Ze vindt het een slechte zaak dat ze haar kind naar de kinderopvang moet brengen, omdat ze hem daarvoor niet heeft gekregen. Zeynep benadrukt dat mannen en vrouwen niet hetzelfde zijn. 'Iedereen heeft zijn rol.'
Als voorbeeld geeft Zeynep een kassamedewerker en een manager: die kunnen ook niet zo maar even van rol en taken wisselen. Zeynep heeft een TikTok account waar ze filmpjes uit haar leven deelt, en ze hoopt dat ze daar voldoende mee gaat verdienen om fulltime thuis te kunnen blijven.
Opvallend vond ik de scène waarin Zeynep vertelt dat ze het als kind naar vond dat haar moeder niet thuis was als ze uit school kwam, en dan maar satéstokjes ging eten. Ze heeft zich voorgenomen dat haar kind nooit satéstokjes zal hoeven te eten!
Rinske, single
Rinske is nog single en heeft zich na een spirituele zoektocht tot het Christendom bekeerd. Ze zoekt een man die de leiding neemt. Als ze zelf de leiding zou moeten nemen, kost dat haar veel te veel energie en ze wil dat simpelweg ook niet op zich nemen. Rinske heeft heel duidelijke ideeën over de rol van de man en de vrouw. Rinske gebruikt veel Engelse woorden en vindt submission oftewel zich onderwerpen aan haar man een prima idee.
Astrid Mucaj (32) vier kinderen
Astrid noemde zich altijd voltijd thuisblijfmoeder, maar heeft inmiddels ook over de term tradwife gehoord. Ze vindt het belangrijk om duidelijk te maken dat het leven niet ophoudt als je fulltime moedert. Het grootste vooroordeel is volgens haar het idee dat thuisblijfmoeders lui zijn. Ze denkt dat er echt een stigma ligt op thuisblijven bij de kinderen.
Astrid verdient bij met filmpjes op sociale media. Ze geeft daarin bijvoorbeeld huishoudelijke tips. Ze vindt dit niet nieuw: volgens haar verdienden huisvrouwen vroeger ook al bij naast hun huishoudelijk werk. Daarnaast runt Astrid ook nog een eigen webshop en blog en doet ze vrijwilligerswerk.
Cijfers uit Meiden van traditie
- Mannen besteden 11 uur aan huishoudelijke taken
- Vrouwen besteden 17 uur aan huishoudelijke taken
- 32% van de vrouwen werkt fulltime buitenshuis
- 70% van de mannen werkt fulltime buitenshuis
Meiden van traditie: representatief?
Tijdens het kijken vroeg ik me af:
'Zijn ze representatief voor de gemiddelde thuisblijfmoeder?'
In de recente documentaire Tradwives in Nederland vond ik dat ze relatief veel 'zwaar gelovige' thuisblijfmoeders lieten zien. Dat is in Meiden van traditie iets minder, hoewel bij zowel Astrid als Rinske het christendom wel een rol speelt.
Meiden van traditie conclusie
Meiden van traditie past in de hoos aan programma's over zogenoemde tradwives. Ik vond het interessant om de dames te zien en horen. Voordeel aan deze serie vond ik toch dat het christelijke element wat minder de boventoon voerde. Anders is het al gauw gezegd dat tradwives per definitie zwaar gelovig zijn, en dat is beslist niet altijd het geval.
Zelf kijken?
Je kunt de 4 afleveringen gratis kijken op NPO3. Het zijn er 4 van ± 15 tot 20 minuten minuten. Maar je kunt ze ook gewoon hieronder kijken:
1. Deze vrouwen willen terug naar het aanrecht
2. Slaat het feminisme door?
3. Hoort de man alles te betalen?
4. Conservatiever dan je ouders
Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze afleveringen. Laat het alsjeblieft weten in de comments hieronder!
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Kijktip: Meiden van traditie — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>