Eigen welzijn eerst: over draagzakfeminisme, Instagram moeders en egoïsme
In haar boek Eigen welzijn eerst van Roxane van Iperen noemt ze de term draagzakfeminisme.
Draagzakfeminisme
Bij het draagzakfeminisme staat altijd het belang van het kind centraal, schrijft Roxane van Iperen.
‘Het streven naar financiële onafhankelijkheid of een gelijkheidsideaal, waarin bijvoorbeeld de man evenveel verantwoordelijkheid voor het huishouden en de kinderen draagt waardoor de vrouw zich ook buitenshuis kan ontwikkelen, wordt gezien als tegennatuurlijk.’
Als ik Roxane van Iperen goed begrijp dan verzet het zogenoemde draagzakfeminisme zich tegen de druk van arbeidsparticipatie en wordt het moederschap geïdealiseerd.
Volgens Roxane is gaat het hier om gestagneerd feminisme. Een terugval naar een conservatief vrouwbeeld verpakt in een romantisch en dromerig jasje in mooie Instagram foto’s.
Draagzakfeminisme conservatief en extremistisch?
Het draagzakfeminisme is volgens van Iperen een symptoom van een algemene verrechtsing van de middenklasse. Ze noemt het ook ‘wellness-rechts’. Het lijkt mooi, maar eronder schuilt een ‘keiharde, van agressie doordrenkte QAnon-terminologie.’
N.B. De middenklasse is de 70% Nederlanders met een inkomen van tussen de 20.000 en 65.000 euro per jaar.
Wellness rechts
Wellness rechts draait om moederschap en vrouw zijn, yoga, meditatie, ‘natural birth’ alternatieve geneeswijzen en terug naar de natuur.
Het heeft iets zachts en dromerig. Als titel geeft van Iperen deze alinea dan ook de titel: ‘Van testosteronclub naar boho-jurk.’
Maar daaronder gaat volgens Roxane van Iperisme potentieel rechts extremisme schuil.
Kenmerkend voor deze groep is:
- Bovenmatige focus op het moederschap
- Wantrouwen jegens de farmaceutische industrie/Big Pharma
Wellness rechts als symbool voor een middenklasse onder druk
Volgens van Iperen is het verschijnsel van wellness rechts een symbool voor wat er is gebeurd met de middenklasse. Doordat de middenklasse zich bedreigd voelt in haar bestaan wordt ze conservatiever en egocentrischer.
‘Eigen welzijn eerst.’
De solidariteit met mensen die het moeilijk hebben is ver te zoeken.
Roxane van Iperen bij Khalid en Sophie
In onderstaand filmpje vertelt Roxane waar haar boek over gaat:
Volgens Roxane is er tijdens de coronacrisis een verband ontstaan tussen radicaal rechts en QAnon. QAnon omschrijft Roxane als eeuwenoude antisemitische complot theorieën in een nieuw jasje.
Die link zou ontstaan zijn door de hashtag #redonzekinderen.
Wellness influencers en bepaalde Instagram moeders namen deze hashtag over. Hierdoor dragen deze moeders onbewust het QAnon gedachtegoed uit!
Het begint allemaal met oprechte zorg over hun kinderen, maar mondt uit in het ondersteunen van antisemitische ideeën, aldus Roxane.
Over Eigen welzijn: kan het tij nog gekeerd worden?
Eigen welzijn eerst is een heel verontrustend boek. Het schetst een beeld van een verharde maatschappij waarin het ‘ieder voor zich’ is,’ en waar extreem rechts gedachtegoed steeds gewoner wordt.
Roxane van Iperens voorbeeld van de radicalisering van M., een veertigjarige vrouw met twee kinderen en een parttime baan vond ik zorgwekkend.
Kan het tij nog gekeerd worden?
Volgens Roxane van Iperen ligt hier zowel een taak voor de overheid als de burger. De overheid moet weer zorgen voor het ‘verhogen van zekerheden’ zoals werk, onderwijs zorg en huisvesting.
De burger moet zichzelf in de ogen kijken en erkennen dat ze in hun gedachtegoed flink naar rechts is geschoven. De middenklasse moet inzien dat ‘het eigen belang gediend is door langetermijnplannen,’ die welvaart voor íedere burger mogelijk maakt.
Samenvattend
Volgens Roxane van Iperen is de middenklasse van Nederland harder en egoïstischer geworden. Dat komt omdat de overheid zich heeft teruggetrokken: mensen worden meer op zichzelf teruggeworpen en hebben het moeilijker.
Hierdoor voelen ze minder ruimte om aardig te zijn voor anderen. Ze zijn te druk met zelf overleven. Ze krijgen last van de ‘fear of falling,’ de angst om terug te vallen naar een lager maatschappelijk niveau.
Roxane constateert dat de middenklasse steeds rechtser is geworden, en dat vrouwen als het ware voor het karretje van extreem rechts worden gespannen!
Dat gebeurt op een ogenschijnlijk lieflijke en natuurlijke manier: vrouwen op blote voeten, met lange haren en bohojurken die kiezen voor een natuurlijke leefstijl.
Maar daaronder schuilt volgens Roxane een giftig gedachtengoed.
Hoe zit dat dan met thuisblijfmoeders?
Bij Sophie en Khalid noemt Roxane van Iperen het verlangen van vrouwen om fulltime thuis te zijn bij hun kinderen als een symptoom van wellness rechts. Deze vrouwen grijpen volgens haar terug naar een conservatief beeld van vrouw en gezin.
Tsja.
Moederschapsideologie versus Arbeidsparticipatie ideologie
Het doet me denken aan de zorg om de zogenoemde moederschapsideologie. Die moet weg, want ze hindert vrouwelijke arbeidsparticipatie.
Waar ik dan altijd over struikel is de vraag wie zegt dat de arbeidsparticipatie ideologie zoveel beter is.
Is dat niet net zo goed een ideologie?
Waarom zou die beter zijn dan de moederschapsideologie?
Als de moederschapsideologie conservatief en achterhaald is, is de arbeidsparticipatie ideologie dan niet gekaapt door het kapitalisme?
Is het niet aanmatigend om de moederschapsideologie weg te zetten als onzin en ‘gestagneerd feminisme?
Over het boek Eigen welzijn eerst
Het boek Eigen welzijn deed aardig wat stof opwaaien, maar het werd dan ook flink gepromoot in de media.
Ik vond het een interessant boek, en nuttig om te lezen,
Wel miste ik voorbeelden en namen van die zogenoemde momfluencers die zich hebben laten kapen door extreem rechts.
Is dat bijvoorbeeld iemand als Romy Boomsma?
Eigen welzijn eerst kopen
Eigen welzijn eerst is voor 18,99 te koop bij bol.com. Ik vind het duur voor zo’n dun boekje.
Leestip
Kritische reactie uit het kamp van het ‘draagzakfeminisme‘.
Wat vind jij van het idee dat moeders zich voor het karretje van extreem rechts zouden laten spannen?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Eigen welzijn eerst: over draagzakfeminisme, Instagram moeders en egoïsme — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>