Is Janneke Jelies een tradwife?

janneke jelies

Net als vele andere kijkers geniet ik van de beslommeringen van de familie Jelies in het programma Een huis vol. In een huis vol worden grote gezinnen gevolgd, en nu is er een speciale versie Een huis vol emigreert, waarin de familie Jelies het kleine dorpje Tollebeek bij Urk verruilt voor de Spaanse stad Alicante.

Eén van de reacties op X (voormalig Twitter) over de emigratie van het negenkoppige gezin was:

'Ik wist het. De hele familie Jelies verhuist naar Spanje omdat vader het wil. En een goede vrouw volgt haar man.'

Dat deed me denken aan het fenomeen tradwive, en ik vroeg me af: Is Janneke Jelies een tradwife?'

Is Janneke Jelies een tradwife?

Een tradwife is een vrouw die leeft volgens een traditionele rolverdeling. Dat wil zeggen: zij zorgt voor huis en haard, en haar man werkt buitenshuis en zorgt voor het inkomen. In die zin voldoet Janneke Jelies aan de definitie van een tradwife. Wat Janneke ook gemeenschappelijk heeft met veel tradwives is haar christelijke achtergrond.

In de serie Een huis vol is het feit dat Janneke fulltime thuis is en voor de kinderen het huishouden zorgt niet echt onderwerp van gesprek. Het is gewoon zoals het is. En in één van de eerdere seizoenen heeft Janneke Jelies een bijbaantje om het gezinsinkomen aan te vullen.

Niet zo tradwife achtig

Opvallend is in het kader van al dan niet een tradwife zijn is Janneke Jelies observatie naar aanleiding van gesprekken met de gemeente als het gezin geen water heeft in hun nieuwe huis:

'Al dit soort gesprekken worden hier met de man des huizes gevoerd, alsof je veertig jaar terug gaat in de tijd. Ze negeren mij gewoon. Dat is even wennen.'

Geen tradwife

Hoewel de traditionele rolverdeling vergelijkbaar is met die van een tradwife krijg ik niet de indruk dat Janneke zich per definitie 'onderwerp' aan de wil van haar man Johan. En vrijwillige onderwerping aan de vermeende superioriteit van de man is toch wel een belangrijk kenmerk van een tradwife. Dit in combinatie met het feit dat Janneke Jelies een baantje heeft gehad maakt dat ze niet voldoet aan de definitie van een tradwife.

Net zoals de meeste thuisblijfmoeders geen tradwife zijn.

En dat is denk ik maar goed ook ; )

Leestip

 


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *