|

Hoe maak je het financieel haalbaar om thuis bij de kinderen te blijven?

hoe maak je het financieel haalbaar
Er is een grote groep vrouwen die diep in hun hart eigenlijk het liefst fulltime thuis voor hun kinderen zouden zorgen, maar overtuigd zijn dat dit financieel niet haalbaar is.

Ze zitten gevangen in de druk en verwachtingen van de maatschappij dat je als vrouw een betaalde baan moet hebben, en het idee dat het financieel niet mogelijk is.

Over de financiële haalbaarheid van fulltime moederen gaat deze post. Want zeg niet te snel:

'Dat kunnen wij ons niet veroorloven.'

Hoe maak je het financieel haalbaar om fulltime thuis te blijven?

Plan vooruit

Plan vooruit. Dit is de belangrijkste en grootste stap. Houd voordat je kinderen krijgt al rekening met de mogelijkheid dat jij of je partner fulltime gaat opvoeden en zorgen. Dat betekent een huis dat ook van één inkomen kan worden betaald. Misschien kun je hierdoor niet het huis van je dromen kopen. Maar een andere droom komt juist binnen bereik! Heb je al een huis waarvoor twee inkomens nodig zijn? Overweeg dan of het mogelijk is om goedkoper te gaan wonen.

Probeer van 1 inkomen rond te komen

Probeer alvast van één inkomen rond te komen, ook als je twee inkomens hebt. In de periode dat je allebei betaald werk hebt, en je leeft van één inkomen, kun je het tweede inkomen gebruiken om alvast schulden af te lossen. Zoals een studieschuld.

Bezuinig op boodschappen

Doe zo goedkoop mogelijk boodschappen. Dat kun je doen door boodschappen te doen in winkels als de Aldi en Lidl. Maar daarnaast ook, door voor goedkope huismerken in supermarkten als de Jumbo en de AH te kiezen. Werk met een weekmenu, en houd je daar ook aan.

thuisblijfmoeder financieel

Goedkope alternatieven

Zeg niet te snel dat fulltime moederen financieel niet haalbaar is. Kijk eerst eens kritisch, en met nieuwe ogen naar je uitgavenpatroon en leefstijl. Voor veel dingen zijn goedkopere alternatieven te bedenken.
Hier onder vind je er een aantal:
 1. Uit eten versus dek de tafel thuis met een mooi wit tafelkleed en zet kaarsen op tafel voor een speciale sfeer. Baal je er van om elke dag te moeten koken? Spreek een vaste dag in het weekend af dat je partner kookt. Of zelfs het hele weekend.
 2. Bioscoopbezoek versus houd thuis je eigen filmavond.
 3. Twee auto's versus één auto weg doen.
 4. Vakantie naar het buitenland versus vakantie in eigen land of zelfs een staycation
 5. Nieuwe (merk)kleding versus tweedehands kleding.
 6. Dure groentes omdat je er zin in hebt versus groente van het seizoen.
 7. Sportschool versus hardlopen, fietsen of stevig wandelen.
 8. Maak zoveel mogelijk dingen zelf. Denk bijvoorbeeld aan zelf een scrunchie maken.
 9. Elke 6 weken naar de kapper versus een kapsel waar je langer mee kunt doen. Ik ga bijvoorbeeld maar twee keer per jaar naar de kapper, en dat werkt prima.
 10. Diensten inkopen versus diensten uitwisselen met andere ouders of via online kanalen zoals Peerby.

Huismoeder worden financieel: ga geld verdienen vanuit huis

Naast het aanpassen van je levensstijl en goedkoper leven, kun je het gezinsinkomen aanvullen door vanuit huis te werken. Hiervoor zijn zeker mogelijkheden. Kijk maar eens op onze zustersite Het Moederbedrijf! Daar vind je allemaal interviews met vrouwen die dit doen.

Wees creatief. Wist je bijvoorbeeld dat je als particulier je oprit als parkeerplek kunt verhuren? Stel, je woont in het centrum. Dan zullen er vast mensen zijn die graag voor een parkeerplek dichtbij het centrum betalen als ze gaan winkelen. Dat heet parksharing!

Maar wees waarkzaam voor de vele nepsites die je gouden bergen beloven als het gaat om thuiswerk. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan ís het dat waarschijnlijk ook. De beste methode om zelf geld te verdienen vanuit huis is door je bestaande werk vanuit huis te gaan doen of door zelfs iets verzinnen op basis van je vaardigheden en talenten.

It's all in the mind

Eén van de belangrijkste dingen om fulltime moederen een realiteit te maken is je instelling. Je moet buiten de gebaande paden durven gaan. En tevreden kunnen zijn met wat je hebt. Laat je niet beïnvloeden door je omgeving en de social media die zeggen dat je eigenlijk twee keer per jaar op vakantie moet, een nieuwe tv moet hebben of het nieuwste model smartphone.

Stel jezelf de vraag:

'Wat heb ik écht nodig om gelukkig te zijn?'

Leestips


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Goede tips. Op dit moment is er nog een 2e inkomen, maar die valt straks wel weg. Goed om nu al kritisch te kijken naar onze uitgaven. Hier kan ik zeker wat mee.

 2. Goede tips. Op dit moment is er nog een 2e inkomen, maar die valt straks wel weg. Goed om nu al kritisch te kijken naar onze uitgaven. Hier kan ik zeker wat mee.

 3. Goede tips, wij hebben gelukkig de luxe dat ik ook heel wat minder kon gaan werken waardoor ik 6 dagen per week bij de kindjes ben, ik heb qua kleding best een dure smaak maar ik koop het gerust tweedehands ook! Anders had ik fulltime moeten blijven werken, en ik vind zelf dat het eigenlijk maar zo'n korte tijd is dat je bij de kindjes kunt blijven want zodra ze 4 zijn, kun je alweer gaan werken. Wel moet ik zeggen dat ik het soms best pittig vind en het idee heb soms alleen mama te zijn, maar doordat ik dit nu sinds een jaar heb veranderd door er een sport bij te gaan doen, een vriendinnen avondje buiten huis en dat soort dingen is het ontzettend fijn en leuk dat ik fulltime huis mama kan en mag zijn!

 4. Toen ik 5 jaar geleden van 40 uur naar 24 uur ging dacht ik dat we het best krap zouden krijgen.
  Dit bleek echter minder waar.
  Door het roer om te gooien hielden we ineens veel meer geld over dan toen we nog beide fulltime werkten.
  we hebben nu een heel ander uitgavenspatroon

 5. Toen ik 5 jaar geleden van 40 uur naar 24 uur ging dacht ik dat we het best krap zouden krijgen.
  Dit bleek echter minder waar.
  Door het roer om te gooien hielden we ineens veel meer geld over dan toen we nog beide fulltime werkten.
  we hebben nu een heel ander uitgavenspatroon

 6. Handige tips! En het gaat inderdaad om instelling. Wij werken allebei vanuit huis, zodat we samen fulltime kunnen zorgen. Dat is financieel ook niet de beste keus, maar we zijn wel altijd thuis voor ons meisje en dat is onbetaalbaar 🙂

 7. Handige tips! En het gaat inderdaad om instelling. Wij werken allebei vanuit huis, zodat we samen fulltime kunnen zorgen. Dat is financieel ook niet de beste keus, maar we zijn wel altijd thuis voor ons meisje en dat is onbetaalbaar 🙂

 8. een wat late post deze, zeker een jaar.. maar goed wie weet leest iemand dit nog..ik ben ook (bijna) fulltime-mama van 2 meisjes (2 en 4) maar ik moet helaas nog regelmatig uitleggen waarom ik geen baan buitenshuis heb..het is zo dat wij thuis een fruitbedrijf hebben en mijn man ook nog een baan daarnaast heeft. Wij hebben afgesproken, dat ik bepaalde werkzaamheden in het fruitbedrijf oppak (zoals snoeien, administratie, dus kan ik mooi mijn eigen tijd indelen, als de kleintjes naar de opvang/peuterspeelzaal zijn en basisschool. Want meer opvangmogelijkheden hebben wij niet, in de vorm van opa's en oma's zoals zovelen. Toch kijken veel mensen er raar tegen aan, dat ik "thuis ben".. dan denk ik, hallo mensen kijk toch eens verder dan je neus lang is.. alsof je aan een bepaalde maatschappelijke norm moet voldoen! Maar wie bepaalt dat..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *