Thuisblijfmoeder Liselot (31) vertelt haar verhaal!

thuisblijfmoeder liselot

Thuisblijfmoeder Liselot is 31, getrouwd en moeder van vier kinderen van 0 tot 7.

Liselot heeft een MBO4 diploma in de detailhandel, en werkte van haar zestiende tot haar achtentwintigste in een winkel.

Eerst werkte ze fulltime buitenshuis, en toen ze moeder werd parttime.

En nu is Liselot thuisblijfmoeder!

Hieronder lees je haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen?

Het was voor mij een makkelijke beslissing. Eigenlijk was het iets wat ik altijd al wilde. Maar met één kind kun je makkelijk oppas krijgen.
Toen de tweede erbij kwam werd het veel lastiger. Mijn vaste oppas stopte. In die tijd was het nog niet gebruikelijk dat mijn man thuis zou werken. Gelukkig had ik een heel flexibele werkgever, die het rooster goed kon aanpassen naar mijn wensen.
Maar het bleef lastig met oppas zoeken. Ik was blij dat het elke week weer lukte. Toen ik onverwacht weer zwanger was, was het voor mij geen vraag meer wat ik moest doen. Ik stopte met werken.
Drie kinderen onder de vier jaar, dat is waar ik voor wilde zorgen.

Heb je advies gevraagd?

Ik heb wel naar ervaringen gevraagd aan familie en vriendinnen die ook volledig thuis waren, maar niet om advies.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef?

Mijn moeder was ook altijd bij de kinderen thuis. De meeste familieleden begrepen mijn keus heel goed. Een enkele keer had ik het gevoel dat ik me moest verdedigen. Vooral als ik de reactie kreeg:

ik zou er niet aan moeten denken.

Dan had ik het gevoel dat ik het moest uitleggen. Na een aantal pogingen leerde ik dat snel af. Een ander hoeft het ook niet te begrijpen.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces?

Mijn man wist dat fulltime thuis zijn bij de kinderen altijd al mijn wens was. Toen onze tweede werd geboren, twijfelde ik al. Maar omdat het allemaal haalbaar leek om te blijven werken, heb ik de stap niet willen zetten.
Mijn man zag dit proces bij mij.
Toen de derde kwam, was het een heel logische stap. We hebben niet echt de voordelen en nadelen afgewogen. Het was gewoon duidelijk.

Mijn man is er blij mee

Mijn man is er heel blij mee dat ik fulltime thuis ben. Daardoor hebben we geen gesleep, gestress en geren met kinderen. Er is altijd iemand thuis. Dat geeft rust. Het heeft voor ons veel voordelen.
Mijn man vindt het fijn om fulltime te werken. In zijn branche is dat gebruikelijker, en hij groeit nu in functie. Hij staat er wel voor open om in de toekomst minder te gaan werken om mij de ruimte te geven om ook te werken.
Als je je afvraagt waarom mijn man niet minder is gaan werken, zodat ik kon blijven werken… Mijn man haalt helemaal geen voldoening uit het thuis zijn, vooral niet met baby’s.
Als de kinderen wat groter zijn vindt hij het echter wel heel leuk. Vandaar dat ik in de babyfase volledig thuis ben.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Ja. Mijn man deed eerst elke week de boodschappen. Die doe ik nu. En verder doe ik al het huishoudelijk werk. Daar heb ik overdag gewoon de tijd voor.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?

Toen wij één kind hadden, hebben we het wel eens berekend. Dat kwam omdat ik toen ergens werkte waar ik het niet naar mijn zin had en dolgraag wilde stoppen. We hebben toen alle financiën op een rijtje gezet, en het bleek uit te kunnen.

Geen hypotheek meer krijgen

We konden alleen geen hypotheek meer krijgen, terwijl we toen in een huurhuis woonden en graag wilden kopen. Ik was twee maanden fulltime thuis voordat ik aan de slag kon bij een andere werkgever. Zo konden we toch een huis kopen. Toen ik definitief stopte met werken, was de financiële situatie wel veranderd.

Niet alles kan

Gelukkig kan het financieel goed uit. We kunnen niet alles doen wat we zouden willen, maar dat hebben we er voor over. Ik pas één dag per week op een kindje, waar ik een kleine vergoeding voor krijg.
En als je altijd thuis bent, kun je ook wat langer zoeken naar aanbiedingen en dergelijke en zo zuinigaan doen.
Daardoor geven we minder uit.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner?

In het begin vond ik het lastig. Ik kocht liever niet zomaar nieuwe kleren van 'mijn man z’n geld'. Nu heb ik dat niet meer.

Het  geld is gewoon van ons allebei.

Ik werk er tenslotte net zo hard voor. Mijn man heeft daar nooit moeite mee gehad.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Ja. Als de kinderen naar school gaan, vind ik het niet nodig om de hele dag thuis te zijn. Dan zoek ik werk dat haalbaar is binnen de schooltijden. Ik denk dat dit over drie à vier jaar zal zijn.
Ook wil mijn man dan één of meerdere dagen de kinderen opvangen uit school, zodat ik één of meerdere dagen kan werken.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?

Om mezelf niet te ver weg te cijferen. Mijn man en de kinderen zijn gewend dat ik er altijd ben. Voor mijn gevoel kan ik niet zomaar een hele dag weg. Hooguit een paar uurtjes. En ik vind het ook een grote uitdaging om alles te onthouden wat ze mee moeten nemen naar school, biebtassen, gymtassen enz.

Wat is het leukst aan fulltime moederen?

Alle tijd zelf in kunnen delen. Als het mooi weer kun je direct besluiten om met elkaar te gaan fietsen. En de rust.

Ik ben de spil in het gezin, dat vind ik een fijne plek.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Oei! Elke dag zit hier vol verrassingen.
Elke doordeweekse dag gaan er kinderen naar school. Soms één, soms twee en soms drie. Onze oudste zit op zwemles. Verder spelen de kinderen graag met vriendjes. Eens per week pas ik op een kindje.

Huishoudelijk schema

Ik heb ook een schema wat ik elke dag in het huishouden doe. En verder hebben we onze baby die nog twee slaapjes overdag doet, dus ik zit echt aan huis gebonden.
Op zaterdag doen we vaak iets leuks als gezin, en op zondag genieten we van een rustdag.

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie en betaald werk?

Ik begrijp dat de overheid dat doet, want daar draait het uiteindelijk om geld. Het wordt ‘ons, thuisblijfmoeders’ steeds lastiger gemaakt.

Vooral dat een éénverdiener veel meer belasting betaald, dan 2 parttimers over hetzelfde inkomen.

Ik ben blij en dankbaar dat wij deze keus, ondanks dat het financieel niet aantrekkelijk is, toch hebben kunnen maken.
Maar ik zou willen dat de overheid ook inziet dat het van groot toegevoegde waarde aan het leven van een kind is om de eerste 4 levensjaren thuis te zijn. Zodat kinderen minder stress en prikkels ervaren, en leren vanuit een vertrouwde omgeving.

Hoe voorzie je in sociale contacten?

Via school zijn er veel mogelijkheden. Natuurlijk spreek ik iedere dag moeders op het schoolplein. Maar ook is er veel verschillend vrijwilligerswerk te doen, waardoor je contacten legt met andere moeders. Zie ook Vriendinnenonline.

Vrijwilligerswerk

Ik heb ook een tijd vrijwilligerswerk gedaan, 1 ochtend per 3 weken. Mijn kinderen bracht ik dan naar opa en oma. Dan ben je er toch even uit. Ook via onze kerk kun je veel contacten opdoen. Er zijn daarnaast meerdere verenigingen waar je lid van kunt worden.
En ik spreek ook graag met familie af om bijvoorbeeld ’s avonds een spelletje met te doen of een wandeling te maken.

Hoe 'laad' je jezelf weer op?

In de afgelopen 4 jaar dat ik thuis ben, heb ik bij vlagen nieuwe dingen geleerd. Zo heb ik me verdiept in het moestuinieren, lees ik veel boeken, ben een blog begonnen (liselotblog.blogspot.com), heb me verdiept in minimalisme, maak ik zelf verzorgingsproducten.
Soms zit ik in de bullet journal-fase.
Mijn grote hobby is koken, dus ik probeer graag nieuwe recepten uit. Daar krijg ik energie van.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?

Ik ben erachter gekomen dat je juist heel veel ontwikkelt als je volledig thuis bent. Ik leerde bijvoorbeeld om veel meer geduld te krijgen, om mezelf weg te kunnen cijferen, en om te genieten van de kleine dingen.

Juist erg gegroeid op persoonlijk vlak

Ook heb ik me heel erg verdiept in de persoonlijkheden van onze kinderen. Ze zijn heel verschillend, en dat vult elkaar mooi aan. Ik vind juist dat ik op persoonlijk vlak heel erg ben gegroeid in de jaren dat ik thuis ben. Dat zijn eigenschappen die ik als moeder voor de rest van mijn leven heel goed kan gebruiken.
Voordat ik fulltime moeder werd was ik ook bang dat ik dan een soort verveeld, lui mens zou worden, maar dat gebeurde echt niet.

Hoe zie je de toekomst?

Voorlopig hoop ik nog fijn te genieten van het fulltime moederschap. En wellicht later een opleiding. Ik heb niet meer zoveel behoefte om terug te keren in de detailhandel. En zolang het niet nodig is, werk ik liever niet fulltime buitenshuis.

Liselot blog

Bezoek dan haar blog Lees mee met Liselot!
liselot blog
Lees nu meer persoonlijke verhalen van vrouwen die thuisblijfmoeder zijn en over het fenomeen Tradwife. En wellicht vind je Gerlinde's blog ook interessant!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *