Mijn verhaal: Thuisblijfmoeder Marianne
Marianne (36) volgde ooit een opleiding voor apothekersassistente en Farmakunde, maar koos ervoor om thuisblijfmoeder te worden. Ze is getrouwd en moeder van drie kinderen (2017, 2019, 2021). Ik interviewde haar over haar keuze om fulltime te moederen. Dit is haar verhaal!
Mijn verhaal: Thuisblijfmoeder Marianne
Hoe nam je de beslissing om fulltime te moederen, waarom koos je daarvoor?
Dit was voor mij een hele makkelijke keuze. Toen ik zwanger was van mijn oudste wist ik meteen dat ik niet meer wilde werken maar voor haar wilde zorgen. Het voelde zo onnatuurlijk om een kindje te krijgen en dan na een aantal weken deze te moeten afgeven bij de kinderopvang. Het moeilijkste was alleen dat mijn man, die uit Denemarken komt, op dat moment geen goede baan kon vinden in Nederland. Daarom hebben wij de keuze toen gemaakt om twee maanden na de geboorte van onze dochter te verhuizen naar Denemarken.
Heb je advies gevraagd?
Nee, wij hebben dit samen zo besloten. Mijn moeder is ook altijd een thuisblijfmoeder geweest en allebei mijn ouders stonden ook achter onze keuze.
Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef?
Ik heb geen negatieve reacties gehad. Mede omdat wij besloten naar Denemarken te verhuizen snapte iedereen wel dat ik thuis bleef met mijn dochter. Wel kregen we na een tijdje vaker de vraag (vooral van de Denen) of en wanneer ik weer ging werken.
Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces?
Hij stond helemaal achter deze keuze en is ook van mening dat kinderen zo veel mogelijk thuis zouden moeten zijn, zeker wanneer ze klein zijn. Mijn man is vrij traditioneel en vindt de verhouding kostwinner en thuisblijfmoeder helemaal prima. Inmiddels verdien ik wel geld met werk dat ik vanuit huis doe maar dat is dus geen moeten.
Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?
Nee, het ging bij ons heel natuurlijk dat mijn man aan het werk was en ik het huishouden deed en voor de kinderen zorgde. Nog steeds is de verdeling zo en dat werkt voor ons prima. Natuurlijk helpt hij mee met de kinderen wanneer hij thuis is dus dat is super fijn.
Hebben jullie berekend of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon?
Eerlijk gezegd: nee. Wij hebben de keuze gemaakt en de keuze mogelijk gemaakt. Zoals ik al eerder noemde was het voor ons financieel alleen haalbaar wanneer wij toentertijd naar Denemarken verhuisden waar hij een (betaalde) opleiding kon volgen en kon werken. Ook verkochten wij ons appartement toen met overwaarde. De overwaarde heeft ons ook geholpen om het financieel rond te breien.
Wat vond je ervan dat je financieel afhankelijk was van je partner?
Wij staan er zo in dat het geld dat wij verdienen altijd van ons samen is en dat gaat dan ook op één grote hoop. Dit werkt voor ons beiden prima en ik heb daar geen moeite mee gehad.
Inmiddels ben je een eigen bedrijf gestart. Wat motiveerde je?
Vier jaar geleden, toen ik zwanger was van de derde, zijn we terug verhuisd naar Nederland. Ik ben toen een website begonnen over geld (geld101.nl). Dit begon hobbymatig om ook iets voor mezelf te doen te hebben in de avonden en op de momenten dat de kinderen sliepen / dutjes deden. Ik heb geld altijd interessant gevonden en ben dol op cijfers. Ook viel het mij op, na de verhuizing terug naar Nederland, dat je in Nederland zoveel opties hebt om geld te besparen (denk aan cashback acties of gratis producten), om extra geld te verdienen met side hustles en om geld te sparen en / of beleggen met aantrekkelijke rentes.
Van hobby naar bedrijf
Deze hobby is nu dus een onderneming geworden. Sinds kort geef ik ook budgetcoaching om mensen te helpen inzicht te krijgen in hun eigen financiën. Mijn kinderen, die inmiddels 7, 5 en 3 zijn, gaan sinds deze zomer twee à drie dagen in de week naar de opvang en die dagen besteed ik dan aan mijn onderneming. De kinderen gaan niet naar school omdat ze, op de dagen dat ze thuis zijn, thuisonderwijs krijgen.
Hoe heb je thuisonderwijs geregeld gezien de leerplicht in Nederland?
Thuisonderwijs bestaat officieel niet in Nederland. Onze kinderen hebben vrijstelling waardoor ze niet ingeschreven hoeven staan op een school. Deze vrijstelling hebben wij ingediend omdat wij geen school kunnen vinden die past bij onze geloofsovertuiging. Als we in Denemarken waren gebleven hadden wij misschien ook wel thuisonderwijs gegeven maar de regelgeving is daar wel een stuk anders. En Deens is natuurlijk niet mijn moedertaal dus dat had heel lastig geweest voor ons om daarin een weg te vinden.
Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder?
De balans vinden tussen alle taken die je hebt. Dus niet alleen de balans tussen mijn bedrijf en de kinderen maar ook de balans tussen huishoudelijke taken als schoonmaken, koken etc en bewust quality time doorbrengen met de kinderen.
Wat is het leukst aan fulltime moederen?
Er altijd voor ze kunnen zijn. Ik vond het zelf als kind ook heerlijk dat ik mijn moeder er in principe altijd was. Nu kan ik er zelf ook altijd voor ze zijn en hoef ik gelukkig niet naar een baan waar ik per se aanwezig moet zijn. Willen ze een keer een snipperdag van de opvang, dan kan dat gewoon.
Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder?
Onze week begint op zondag, dan doe ik de weekplanning. Ik kijk wat er in de agenda staat en verzin alle maaltijden voor de komende week. Ook doe ik de weekboodschappen, en probeer ik het huis weer klaar te krijgen voor de week.
- Maandag gaan alle kinderen naar de opvang, daar breng ik ze meestal rond 9 uur. Zelf ben ik maandag het drukst met mijn werk en heb ik vaak afspraken staan.
- Dinsdag gaan alleen de oudste twee naar de opvang en ben ik met mijn jongste thuis. We gaan vaak samen helpen bij mijn ouders in huis.
- Woensdag zijn alle kinderen thuis en beginnen we de dag vaak rustig. We bakken pannenkoeken en plannen we meestal een speelafspraak in de middag.
- Op donderdag zijn weer alle kinderen naar de opvang en dat is echt mijn dag om aan de website te werken en dingen achter de schermen te regelen. Na de opvang heeft mijn middelste nog zwemles.
- Vrijdag is iedereen thuis, inclusief mijn man en bereiden we ons voor op het weekend, gaan we vaak naar de weekmarkt e.d.
- Zaterdag vieren wij altijd Shabbat dus dat is een rustdag voor ons en zijn wij gezellig thuis met elkaar.
Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?
Ik vind dat iedereen daarin zelf de keuze moet kunnen maken. Er zijn zoveel manieren waarop je nuttig kunt zijn, wat voor anderen kan betekenen en voldoening uit kan halen; dat hoeft niet altijd betaald werk te zijn.
Hoe voorzie je in sociale contacten?
Ik heb het voordeel dat ik zelf een behoorlijke huismus ben. Daarnaast doe ik vaak mee met online co-works waarbij je toch contact hebt met mede-ondernemers en ik woon vlakbij mijn ouders die ook regelmatig even langs komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik genoeg sociale contacten heb en het niet mis om collega’s te hebben.
Hoe ‘laad’ je jezelf weer op? Doe je cursussen, sporten, meditatie etc?
Ik laad mijzelf echt op door te werken, haha. Ik vind mijn werk echt heerlijk om te doen. Verder houd ik ook van een avondje op de bank met mijn man en lees ik elke maand wel 2 of 3 boeken. Ook is de zaterdag echt een oplaadmoment omdat wij dan onze rustdag hebben en niets plannen.
Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?
Door nu zelfstandig ondernemer te zijn heb ik mij de laatste tijd meer ontwikkeld dan in de 10 jaar dat ik in de apotheek heb gewerkt. Er zijn echt zoveel manieren om jezelf te ontwikkelen, ook als thuisblijfmoeder. Zo heb ik mijzelf niet alleen ontwikkeld qua werk maar heb ik mij de laatste jaren ook verdiept in gezondheid en het voordeel van fermenteren. Zo maak ik zelf melkkefir, kombucha en experimenteer ik regelmatig met zuurdesem. Ook zulk soort dingen horen bij je ontwikkeling. En het meeste ontwikkel ik mij toch wel door het moeder zijn. De hele dag 3 kinderen om je heen daagt je uit in veel opzichten en dat stimuleert je echt om de beste versie van jezelf te zijn, iedere dag weer.
Hoe zie je de toekomst?
Ik hoop het ritme dat we nu hebben lang te kunnen volhouden. Beiden werken we niet fulltime, aangezien we ook passief inkomen hebben. Dat inkomen is huur die we binnenkrijgen van ons koophuis. Dat hebben we aangehouden nadat we afgelopen zomer verhuisd zijn naar een huurwoning. Dit passief inkomen hopen we te gaan uitbreiden zodat we allebei nog meer de keuze hebben in hoeveel we werken. Mijn werk vind ik heel leuk dus ik wil er absoluut niet mee stoppen (en dat geldt ook voor mijn man) maar het geeft wel een stuk zekerheid wanneer er standaard geld binnenkomt waar je niet direct voor hoeft te werken.
Leestips
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.