Moederschap en slapen: Hoe kom je de eerste jaren door?

moederschap en slapen

Moederschap en slapen zijn twee dingen die vaak op gespannen voet staan met elkaar.

Mijn kinderen zijn inmiddels op een leeftijd dat ze op een andere manier voor slapeloze nachten zorgen ; )

Maar ik herinner me nog goed de babytijd, en hoe kostbaar slaap toen was. En hoe ik weleens dacht aan het feit dat mensen slaap onthouden een heuse martelmethode is!

Slaap is enorm belangrijk om goed te functioneren, maar als je kleine kinderen hebt is het vaak ook een grote uitdaging.

Elisa verzorgde onderstaand artikel over Moederschap en slapen!

Moederschap en slapen: Hoe kom je de eerste jaren door?

Moederschap is een prachtige, maar ook uitdagende reis, vooral als het gaat om slaap. De eerste jaren met een kleine zijn een aanslag op je nachtrust. In deze blog bespreken we hoe je als jonge moeder deze periode het beste doorkomt: van white noise tot een bedroutine, je leest het hier.

1. Stel realistische slaapdoelen

Accepteer dat ononderbroken nachtrust eerder zeldzaam is in de eerste jaren en stel realistische slaapdoelen. Door je verwachtingen aan te passen, verlaag je de druk op jezelf en vind je sneller rust in de momenten die je wel hebt. Draag altijd comfortabele nachtkleding zoals een katoenen nachtjapon voor een fijne nachtrust.

2. Zet white noise aan

Een white noise machine of playlist kan zowel jou als je baby helpen om dieper en rustiger te slapen. Het constante, zachte geluid helpt om externe geluiden te maskeren en creëert een kalmerende slaapomgeving.

3. Slaap wanneer de baby slaapt

Het klinkt als een cliché, maar het is echt waardevol advies. Probeer te rusten of te slapen wanneer je baby dat ook doet. Het huishouden en andere taken kunnen wachten. Deze momenten van rust zijn cruciaal voor je eigen welzijn.

4. Creëer een rustgevende slaapomgeving en een bedroutine

Zorg voor een rustgevende omgeving in je slaapkamer. Dit betekent een comfortabel bed, een donkere en stille kamer, en wellicht wat rustgevende geluiden of muziek. Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor je baby. Een consistente bedtijdroutine helpt je baby om beter te slapen. Rituelen zoals een warm bad, een zacht liedje, of een verhaaltje voor het slapengaan kunnen het verschil maken

5. Het belang een van netwerk

Wees niet bang om hulp te vragen. Of het nu gaat om je partner, familie of vrienden, een steunend netwerk kan wonderen doen. Soms kan zelfs een paar uur ononderbroken slaap al een groot verschil maken in hoe je je voelt.

6. Tijd voor jezelf

Vergeet niet om tijd voor jezelf te nemen. Of het nu gaat om een warm bad, even een goed boek vastpakken, of gewoon even rustig zitten met een theetje scrollend op je telefoon op zoek naar een nieuwe borstvoeding beha die als gegoten zit. Het is belangrijk om te ontspannen en weer op te laden op momenten dat dat kan.

Overweeg professionele hulp

Als slaapgebrek een serieuze impact heeft op hoe je je voelt, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Het moederschap, vooral in de eerste jaren, is een tijd vol uitdagingen, maar ook vol liefde en vreugde, kortweg: een rollercoaster. Maar met de juiste voorbereiding en een beetje steun van je omgeving kom je deze periode goed door.

Moederschap en slapen nawoord

Dankjewel voor dit artikel over moederschap en slapen Elisa! Zelf zou ik hier graag nog aan toevoegen dat je tegenwoordig ook zoiets hebt als een nachtnanny oftewel een nachtoppas. Een nachtnanny is een professional die bij je thuis komt en 's nachts voor je kind(eren) zorgt. Het doel is dat ouders een nacht goed kunnen doorslapen zodat ze kunnen bijkomen.

Als je googlet op nachtnanny dan vind je vanzelf diverse bureau's die hun diensten aanbieden!

Leestip

Go the fuck to sleep


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *