Vlaamse regering opent jacht op thuisblijfmoeders en huismannen?

De Vlaamse regering wil 120.000 extra mensen op de arbeidsmarkt. Het argument is dat er meer mensen nodig zijn om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Dit staat te lezen op nieuwsblad.be.

De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding) moet werklozen, maar ook zogenoemde 'inactieven die zonder uitkering thuis zitten,' aan een betaalde baan helpen.

Ook huismannen en thuisblijfmoeders vallen onder de noemer 'inactieven zonder uitkering'.

Reactie Gezinsbond

De Belgische Gezinsbond heeft er volgens het artikel op nieuwsblad.be geen problemen mee dat de overheid 'inactieven zonder uitkering' naar de arbeidsmarkt probeert te leiden.

Maar de Gezinsbond benadrukt dat arbeidsparticipatie géén verplichting moet worden.

Mensen die er bewust voor kiezen om fulltime voor hun kinderen te zorgen, moeten gerespecteerd worden. Maar voor de groep thuisblijfmoeders en huismannen die eigenlijk best buitenshuis aan de slag zouden willen kan de VDAB prettig behulpzaam zijn, aldus de Gezinsbond.

Twee portretten: een thuisblijfmoeder en een huisman

Het artikel vervolgt met twee portretten: één van thuisblijfmoeder Stephanie Vanmarcke en een portret van huisman Rik.


Thuisblijfmoeders Stephanie

Thuisblijfmoeder Stephanie reageert geërgerd op de plannen om huismannen en thuisblijfmoeders 'te activeren'. Ze zegt in het artikel dat ze de overheid geen geld kost, en wil de vrijheid houden om haar leven in te richten zoals zij en haar gezin dat willen.

Huisman Rik

Rik merkt terecht op dat de overheid een fout signaal afgeeft met hun actie.

'Als minister stellen dat je deze groep wil gaan activeren, impliceert ook een beetje dat deze groep mensen geactiveerd moet worden, omdat ze nu weinig of niets bijbrengen aan onze maatschappij. Maar dat is een beetje de teneur van de laatste jaren, zeker? Als je niet rechtstreeks geld voor de overheid binnenbrengt, ben je nutteloos en een profiteur.'

Tot slot

Ik struikelde net als huisman Rik over de benaming van thuisblijfmoeders en huismannen als 'inactieven,' en 'mensen die thuis zitten'.

De impliciete boodschap is inderdaad dat fulltime en zorgen geen waarde hebben.

Tenzij je het door een ander laat doen, en die er voor betaalt...

Net als in Nederland voert de Belgische overheid de druk op om buitenshuis te werken, in plaats fulltime voor het gezin te zorgen.

Meer weten?

Lees het hele artikel hier.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *