Primates of Park Avenue oftewel de Huisvrouwenbonus?
In juni verschenen er ineens verontwaardigde krantenberichten over Thuisblijfmoeders in New York die van hun echtgenoot een jaarlijkse bonus kregen. Menig feministe sprak er schande van. Zelfs de Libelle wijdde er een artikel aan.
Het fenomeen van de ‘wife bonus’ werd geïntroduceerd door Wednesday Martin in haar boek Primates of Park Avenue. Overigens wijdt zij er maar een paar regels aan.
Dus het is opmerkelijk dat juist dit feitje zo werd uitgelicht en voor commotie zorgde.
Primates of Park Avenue: waar gaat het over?
In Primates of Park Avenue verhuist Wednesday Martin met man en kind naar de Upper East Side in New York. Ze beschrijft haar ervaringen in haar nieuwe omgeving en haar nieuwe collega-moeders vanuit een cultureel-antropologische invalshoek. Ze beschrijft ze alsof ze een inheemse stam zijn die ze onderzoekt.
Maar het valt niet mee om objectief en neutraal te zijn als je onderdeel bent geworden van een ‘nieuwe stam’. En Wednesday Martin geeft ruiterlijk toe dat ze ten prooi valt aan een bekend verschijnsel: ‘going native’. Ze neemt de normen en waarden van de vrouwen van de Upper East Side over en wordt één van hen.
Primates of Park Avenue is dus een persoonlijk verslag van een vrouw en moeder die verhuist naar de chique Upper East Side en daar haar leven wil opbouwen.
Hoe zit het nou met die huisvrouwen bonus?
Het verschijnsel van de huisvrouwen bonus wordt inderdaad een keer genoemd in Primates of Park Avenue. Het is een soort salaris dat rijke echtgenoten uitkeren aan hun vrouw als ze een goed jaar hebben gehad.
In de New York Post reageerde zo’n rijke Thuisblijfmoeder, Polly Philips, op het feit dat ze een bonus krijgt. Ze zegt daarover het volgende:
‘To me, there can be nothing more feminist than believing that staying home to take care of our daughter — as well as the day-to-day washing, ironing, cooking and cleaning — is just as worthy of a wage as going out to a job outside the home.’
Haar hele artikel lees je hier.
Het leven van rijke Thuisblijfmoeders in New York
Wednesday Martin beschrijft het leven van rijke Thuisblijfmoeders als een hele klus. Als primaat van New York hoor je er ten allen tijde uit te zien als door een ringetje te halen. Je moet slank en gespierd zijn, en het is essentieel om de juiste kleding te dragen. Je kind moet het goed doen op school, en het is van essentieel belang dat hij of zij naar de júíste school gaat.
Gescheiden levens
Ook opvallend is dat de levens van mannen en vrouwen behoorlijk gescheiden zijn. Terwijl de mannen buitenshuis werken, werken de vrouwen aan een mooi en verzorgd lichaam. De zomer brengen de vrouwen en hun kinderen door in hun huis in de Hamptoms, en de mannen komen over in het weekend.
Krengen
Wednesday Martin doet veel moeite om vriendinnen te maken. Al was het maar om er voor te zorgen dat haar zoontje wordt uitgenodigd voor speelafspraken. Maar in eerste instantie wordt ze simpelweg genegeerd. Een simpel goedemorgen wordt niet beantwoord.
Pas als een succesvolle vader haar aandacht geeft, worden de vrouwen toeschietelijker.
Primaten van Park Avenue: samengevat
Primaten van Park Avenue geeft een intrigerend kijkje in het leven van de rijken van New York. Het lijkt een hard en oppervlakkig leven waarbij vrouwen voortdurend moeten strijden om hun plek in de groep en de sociale rangorde te behouden.
Maar in het laatste hoofdstuk blijken de vrouwen menselijk. Als Wednesday Martin haar dochtertje verliest in het tweede trimester van haar zwangerschap, laten de vrouwen die haar eerst negeerden ineens vrouwelijke solidariteit en medeleven zien.
Het is wonderlijk dat de media dit niet als de kern van het boek hebben uitgelicht. Want het is een belangwekkender boodschap dan de huisvrouwen bonus!
Namelijk: vrouwen die kinderen hebben delen iets essentieels dat verschillen overbrugt.
Maar ja, dat bekt waarschijnlijk minder goed dan een ‘huisvrouwenbonus’.
Praktische informatie over Primaten van Park Avenue
Primates of Park Avenue is voor 21,99 te koop bij bol.com. De Nederlandse versie heet Primaten van Park Avenue en komt uit in oktober 2015 bij uitgeverij Prometheus.
N.B. Helaas wordt het woord ‘hilarisch’ weer eens onterecht van stal gehaald bij de promotie. Want hilarisch is dit boek echt nergens.
Interessant wel.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Misschien lees ik het boek wel.
Ik 'verdien' niets als thuisblijfmoeder, maar mijn echtgenoot zou nooit zoveel kunnen werken moest ik niet thuis blijven voor kinderen en huis en dus ook niet zoveel verdienen.
Daarom vind ik dat ik deel heb op een deel van een koek.
Ik heb daarom veel vrijheid op financieel gebied. En kan ik mezelf dus een 'bonus' uitkeren.
Zolang het duurt natuurlijk. Je weet maar nooit.
Misschien lees ik het boek wel.
Ik 'verdien' niets als thuisblijfmoeder, maar mijn echtgenoot zou nooit zoveel kunnen werken moest ik niet thuis blijven voor kinderen en huis en dus ook niet zoveel verdienen.
Daarom vind ik dat ik deel heb op een deel van een koek.
Ik heb daarom veel vrijheid op financieel gebied. En kan ik mezelf dus een 'bonus' uitkeren.
Zolang het duurt natuurlijk. Je weet maar nooit.
Je zou je gaan afvragen, of zij een inkomen hebben bedongen, dat zij voor de kinderen zorgen en hun man meer inkomen kan verwerven.
Zijn ze niet in gemeenschap van goederen getrouwd??? Een rare constructie.
Ik word er knap geirriteerd over. De taken zijn verdeeld, dan de inkomsten ook.
Mooi geschreven uitgebreid. Ik was verkocht na het krantenartikel. Libelle is niet mijn ding. Al die vrouwenbladen eigenlijk niet.
Mooi geschreven uitgebreid. Ik was verkocht na het krantenartikel. Libelle is niet mijn ding. Al die vrouwenbladen eigenlijk niet.