Zitruimte creëren in je tuin: van loungeset tot tuinkamer

Weet jij het verschil tussen een serre en een tuinkamer? Ik niet.

Maar Luc gelukkig wel.

Hij vertelt in onderstaand artikel over de verschillende mogelijkheden om zitplekken te maken in je tuin.

De simpelste methode is natuurlijk gewoon een leuke tuinset neerzetten. Maar we wonen wel in Nederland, waar het niet altijd mooi weer is. Dan kan een serre of tuinkamer een mooie oplossing zijn.

In een serre zit je beschermd tegen de weerselementen, en je voelt je toch een beetje buiten!

Zitruimte creëren in je tuin! 

Iedereen houdt er wel van om optimaal te genieten van hun tuin. Het grootste gedeelte van je vrije tijd wil je natuurlijk in je tuin kunnen uitrusten met je familie en kinderen. Je kunt zitruimte creëren op verschillende manieren.

Je kan natuurlijk gewoon een loungeset plaatsen, maar je kan er ook voor kiezen om op een andere manier extra ruimte creëren waar je leuk kan gaan zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een serre, een tuinkamer of een veranda. Er zijn genoeg mogelijkheden met ieder zijn eigen voor- en nadelen.

Omdat veel mensen nog op zoek zijn naar wat de juiste manier is om hun tuin leuk in te richten, heb ik de verschillende mogelijkheden voor jullie op een rijtje gezet.

Serre 

Om te beginnen een serre. Een serre is een aanbouw aan je huis die grotendeels van glas bestaat. Door het glas voelt het alsof je tuin en woning beter met elkaar verbonden zijn. Er komt veel zonlicht naar binnen, waardoor de temperaturen in de serre gemakkelijk kunnen oplopen. Daarnaast wordt de serre ook verwarmd door de temperaturen in huis.

Doordat het een aanbouw is aan je huis, zit je eigenlijk nog binnen maar voelt het als buiten. In een serre kun je het hele jaar door zitten, en genieten van het daglicht.

De tuinkamer 

Een tuinkamer lijkt op een serre, maar het is niet hetzelfde.

Een tuinkamer is namelijk geen uitbouw, maar een kamer die naast je woning is geplaatst. 

Dit maakt een tuinkamer een stuk goedkoper om te bouwen, en kent toch een aantal leuke voordelen. Zo is de ruimte meestal grotendeels gemaakt van glas, waardoor het in de meeste maanden goed uit te houden is qua temperaturen.

Voorbeeld van een tuinkamer (Bron: Fonteyn)

Wanneer je er in de wintermaanden wilt zitten, kan je ervoor kiezen om een kacheltje te plaatsen om extra warmte binnen te laten. Het is een ruimte waar je je buiten voelt, maar geen last hebt van wind, regen of sneeuw.

Veranda 

Een veranda is kortgezegd een aanbouw uit een woning die slechts bestaat uit een afdak steunend op een aantal palen. Het lijkt dus heel erg op een serre, alleen is er een vrije opening naar de tuin. De deuren naar buiten zitten dus nog aan de woning en wind kan altijd in de veranda komen. Een veranda is ideaal als je een permanente schaduwplek wilt creëren aan je huis.

veranda
Voorbeeld van een veranda (Bron: Fonteyn)

Ook kan je er een heater plaatsen, zodat je in de koudere maanden er ook nog kan zitten. Maar bij wind en regen is een veranda niet zo prettig om te zitten.

Een zitruimte bij je kapschuur 

Naast dat je een extra zitruimte kan creëren tegen je woning aan, kan je er ook voor kiezen om een kapschuur met overdekte zitruimte in je tuin te plaatsen.

Een kapschuur lijkt een beetje op een veranda, maar zit niet aan je woning, maar aan je schuur vast. 

Hierdoor hoef je geen grote verbouwing te doen aan je woning, en kan je snel een eenvoudig een extra zitruimte maken in je tuin.

kapschuur
Een kapschuur met zitruimte (Bron: Fonteyn)

Wat als er weinig ruimte is in je tuin?

Heb je weinig ruimte in je tuin? Is je tuin het formaat van een postzegel? Dan is een hangmat of hangstoel ook een perfecte optie. Je levert er immers geen kostbare vloerrruimte voor in. 
Bovendien werkt een hangmat heel ontspannend, omdat je boven de lucht zweeft. Laat je zelf zachtjes wiegen in je hangmat door een briesje of een vriendelijk kind.
Als ik in de hangmat tussen onze twee perenbomen lig, en ik kijk naar de voorbij drijvende wolken dan voel ik mij letterlijk en figuurlijk even los van alles. Er gaat niets boven een hangmat als je wilt ontspannen!

Tot slot

Er zijn dus veel opties om genoeg zitruimte te creëren voor je hele gezin in jouw tuin. Kijk waar jouw tuin geschikt voor is, en begin met plannen, want wie wilt komende zomer nou geen perfecte zitruimte in zijn tuin hebben?

Leestip: Maak je tuin zomerproof.

En denk ook eens aan een mooie rozenboog!

 Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *