Boekbespreking: De Bradshaw Variaties

De achterflap klinkt veelbelovend: Thomas Bradshaw en zijn vrouw Tonie wisselen van rol. Hij zegt zijn baan op en wordt huisman, en zij gaat fulltime buitenshuis werken. Ik kon niet wachten om het te lezen!

Dit boek gaat níét over een verandering in rolpatroon

Maar helaas dekt de achterflap de lading niet. Want in plaats van een verhaal over een verandering in rolpatroon, krijg je een verhaal voorgeschoteld over een hele familie.

En dat zou nog tot daaraan toe zijn, als je ze dan ook echt leerde kennen, maar daarvoor zijn de karakterbeschrijvingen te kort en te oppervlakkig. Tijdens het lezen van het boek dacht ik dan ook met stijgende verontwaardiging: 'Maar dít heb ik niet besteld!'

De variaties in de Bradshaws

Maar goed, je bent aan zo'n boek begonnen, en dan wil je het ook afmaken, dus probeerde ik mij te interesseren voor de diverse Bradshaw karakters. Nou ben ik geen fan van boeken die bevolkt worden door vele personen: ik kan nooit onthouden wie ook al weer wie was, maar in dit boek moet je soms zelfs raden met wie je nou weer te maken hebt. Rachel Cusk leidt je als het ware door de familie Bradshaw, en laat je glimpsen van hun leven zien, zonder er bij te vertellen wiens binnenkamer je nu weer ziet.

De titel 'De Bradshaw variaties' is wel aardig gekozen, in de zin dat de verschillende leden van de Bradshaw familie hun eigen leven leiden, en daarvan ieder een eigen variatie zijn. Maar deze variaties hebben de diepgang van een liedje van Jan Smit.

Geen plot

Van een plot is geen enkele sprake, waardoor het boek vrij statisch is. Het bestaat feitelijk uit glimpsen gezinsleven en karakters. En wat mij irriteerde was dat het allemaal zo moeizaam was. Niemand was gewoonweg gelukkig, allemaal hebben ze een diepe, verborgen ontevredenheid met hun bestaan. Ik werd enorm chagerijnig van dit boek.

Terug naar het oude rolpatroon

Aan het eind van het boek gebeurt er eindelijk wat: het dochtertje van Thomas en Tonie krijgt hersenvliesontsteking, en gaat bijna dood. En voor je het als lezer beseft, is het boek uit, en hebben Thomas en Tonie weer van rol geruild. Thomas heeft een betaalde baan, en Tonie is weer fulltime thuis.

Overigens is Thomas geen reclame voor de huisman: het huis versmeert, hij doet de afwas zelden, en hij zit meer zijn pianolessen te oefenen dan dat hij zich met de zorg en opvoeding van zijn dochter bezighoudt.

Maar is dat de reden dat ze weer van rol hebben geruild?! Of is de diepere boodschap dat mensen in tijden van nood terugvallen in oude patronen?

Conclusie

Ik vond de Bradshaw variaties een vermoeiend, en irritant boek over mensen die gelukkig zouden kunnen zijn, maar dat weigeren.

Voor iedereen die graag een boek leest over een omkering van het traditionele rollenpatroon, is dit boek een afrader! Laat je niet misleiden door de achterflap.

Maar houd je van boeken over allerlei getergde mensen, die allemaal hun eigen zeer aan hun boezem koesteren, dan is dit het boek voor jou.

Praktische informatie

De Bradshaw Variaties is uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij, en is o.a. te koop bij Bol.com voor 19,90.

De Bradshaw-variaties
De Bradshaw-variaties
Rachel Cusk


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *