Thuisblijfmoeder met eigen inkomen: het verhaal van Melissa Schoonderbeek!

thuisblijfmoeder inkomen

 

Van een thuisblijfmoeder wordt meestal gedacht dat ze geen inkomsten heeft. Maar veel thuisblijfmoeders verdienen geld vanuit huis. Melissa is hier een goed voorbeeld van!

Thuisblijfmoeder met eigen inkomen

Samen met haar man heeft Melissa Schoonderbeek (35) een achtjarige zoon en een vierjarige dochter. Na haar opleiding SPW3 Kinderopvang en SPW4 activiteitenbegeleiding werkte Melissa in de kinderopvang.

Door de recessie in 2012 verloor ze haar baan, en koos ze ervoor om gastouder te worden. Nu combineert Melissa fulltime moederen met haar werk als gastouder!

Lees nu haar verhaal!

Hoe was de beslissing om thuisblijfmoeder te worden?

Het was vanzelfsprekend. Ik was al gastouder voordat ik kinderen kreeg. Mijn omgeving reageerde positief. Ze begrepen de makkelijke combinatie met m'n werk.

Wat vind je partner ervan?

Verschillend. Hij vindt het soms lastig dat er drie dagen per week andere kinderen in huis zijn als hij uit z'n werk komt. Aan de andere kant vindt hij het ook heel prettig dat ik dit werk kan combineren met de zorg voor onze kinderen.
Bovendien zijn we op deze manier allebei kostwinner, al verdient mijn partner het meeste. Ik doe daarentegen weer meer in huis. We vinden deze constructie beide prima zo.

Thuisblijfmoeder met eigen inkomen

Ik ben niet volledig financieel afhankelijk, omdat ik het thuismoederen met mijn werk combineer. We zijn allemaal kostwinner, al verdient mijn man het meeste. Ik doe dan weer meer in het huishouden. Wij vinden dit beide een prima constructie. We hebben zo een stabiele thuisbasis hebben voor onze kinderen.

Kinderen liever niet naar de bso

Ik neem al deel aan het arbeidsproces, maar misschien wil ik als de kinderen groter zijn wel weer buiten de deur gaan werken. Nu nog niet. omdat ik de kinderen niet naar de bso wil brengen. Ik vind het fijn om ze zelf uit school te kunnen halen.
Ik heb bovendien fijne vraagouders en leuke gastkinderen. Dus ik heb het nog prima naar m'n zin met thuiswerken. Maar ik kan me voorstellen dat als mijn kinderen ouder zijn, ik misschien een andere uitdaging wel leuk vind

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt?

Wel na de komst van de kinderen. Maar verder kan ik tijdens het werk de was bijvoorbeeld gewoon doordraaien.

Hebben jullie berekeningen gemaakt?

Nee, we hebben genoeg achter de hand voor als ik minder klanten heb als gastouder. Dus het was voor ons vanzelfsprekend dat deze constructie prima werkt.

Hoe kwam de combinatie thuisblijfmoeder - gastouder tot stand?

Ik ben eind 2012 gestart als gastouder. Ik heb daarvoor op een kinderdagverblijf gewerkt, maar die kregen te maken met de recessie. Wegens bezuinigingen moest ik eruit. We verhuisden naar een jonge, nieuwe wijk. Ik besloot toen de gok te wagen en voor mezelf te beginnen als gastouder!
thuisblijfmoeder gastouder

Wat is je grootste uitdaging als thuisblijfmoeder?

Alle ballen tegelijk hoog houden van moederen, werken en de zorg voor m'n kinderen. Ik moet echt alles opschrijven aan afspraken, anders ga ik het echt vergeten, haha 🙂

Wat is het leukst aan fulltime moederen?

Er altijd voor je kind kunnen zijn, en veel tijd samen door kunnen brengen.

Hoe ziet een typische week als thuisblijfmoeder eruit?

Maandag, dinsdag en donderdag werk ik als gastouder. Op woensdag en vrijdag ben ik vrij. Op maandag en woensdag gaat m'n oudste zoon voetballen. De maandag is daardoor altijd wel chaos met nog gastkinderen in huis en zorgen dat het eten voor hem op tijd klaar is 🙂
De woensdag en vrijdag besteed ik aan het huishouden, goedkoop boodschappen doen, afspraken voor thuis en sociale afspraken voor mezelf. Dan spreek ik bijvoorbeeld af met een vriendin of iets dergelijks.

Wat vind je van de overheid die hamert op arbeidsparticipatie?

Ik vind dat jammer. Ik vind dat je vooral in Nederland erg kort verlof hebt met je baby na de geboorte. Ik vind het jammer dat niet gezien wordt hoe waardevol het is als een moeder ook veel thuis kan zijn bij haar kinderen.

Hoe voorzie je in sociale contacten?

Ik spreek regelmatig, op m'n vrije dagen of in het weekend, met een vriendin af. Ook hebben we een WhatsApp groep met collega gastouders waarin we regelmatig in een speeltuin afspreken met alle kinderen. Super gezellig! Lees ook Vriendinnenonline.

Hoe 'laad' je jezelf weer op?

Ik mediteer weleens (minder dan goed voor me zou zijn, haha), ik ga regelmatig wat leuks doen met een vriendin en wandel graag in het bos. Ook hou ik van lezen, een rondje hardlopen en gamen op de switch.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder?

Ik vind het waardevol dat ik er altijd voor mijn kinderen ben. Ik ervaar het moederschap ook echt als een leerproces. De combinatie met werken biedt me wel echt extra uitdaging. Ik heb altijd de mogelijkheid om hier buiten om nog cursussen te volgen als ik mezelf nog verder wil ontwikkelen.

Hoe zie je de toekomst?

Voorlopig nog hetzelfde als nu. Het moederschap combineren met de zorg voor gastkinderen. Misschien als mijn kinderen een stuk ouder worden, dat ik weer buiten de deur werk zou willen zoeken.

Leestips

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *