Huisvader, thuisblijfvader of huisman: 3 portretten van vaders

huisvader

In het FD vertelt Peter Doesburg (39) over zijn leven als huisvader oftewel huisman van zijn twee zonen Robert en Jack.

Peters vrouw is de kostwinner bij hen thuis.

Waarom huisvader worden?

Peter vertelt dat het moment dat zijn oudste zoon geboren werd diepe indruk op hem maakte. Het zorgde voor een compleet andere kijk op de wereld. Alles werd ineens relatief vergeleken met zijn pasgeboren kind. Voortaan had hij éen duidelijke prioriteit: de kinderen.

Het begon allemaal door een failisement en een master

Praktisch gezien werd zijn leven als huisvader ingegeven door omstandigheden. Het bedrijf waar Peter werkte ging failliet, en zijn vrouw had een kans om een master te doen in Engeland. Door huisvader te worden had zijn vrouw alle ruimte voor haar studie. Vervolgens beviel het hem zo goed dat hij geen reden zag om weer buitenshuis aan de slag te gaan. Peter zegt daarover in het FD:

'Ik heb minder interesse in een carrière dan mijn vrouw. Zij kan kostwinner zijn en zich op haar werk focussen, doordat ik thuis de boel draaiende houd. Dat geeft haar ook veel rust.'

Huisvader: meer dan een fulltime baan

Volgens Peter is thuisblijfvader zijn 'meer dan een fulltime baan'. Hij neemt het gat in zijn cv graag voor lief de tijd die hij met zijn kinderen doorbrengt. Mijn favoriete uitspraak Peter is:

'Ik zorg ervoor dat ik aan het eind van de rit mooie mensjes aflever. Dat is pas mannelijk.’

En de financiële onafhankelijkheid dan?

Peter is zich ervan bewust dat hij een enorm gat heeft in zijn pensioen en dat ze het financieel ruimer hadden kunnen hebben als hij een betaalde baan had gehad. Maar hij benadrukt dat hij zijn eigen keuze maakt, daarvoor staat én de consequenties aanvaardt.

Het artikel in het FD vervolgt met twee portretten van twee vaders die wekelijks ongeveer 1 dag thuis bij de kinderen zijn en daar het belang van inzien. Hieronder zie je Peter Doesburg:

Leestip: interview met huisman Jos van Venrooij.

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *