Fulltime moeder Carolien

Carolien (29) is overtuigd thuisblijfmoeder. Ze volgde een MBO-opleiding en werkte daarna als financieel administratief medewerker.

Samen met haar man heeft ze een zoon van tweeëneenhalf, en een dochter van één jaar oud.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Het was voor mij een makkelijke beslissing. We wilden heel graag kinderen, maar niet om ze drie of vier dagen uit te besteden. We wilden compleet verantwoordelijk zijn voor de opvoeding. We hebben nog even overwogen om beide parttime te werken, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

De reacties waren heel wisselend. Sommige mensen waren negatief. Zij zeiden dingen als:

'Dan ben je niet meer actief op de arbeidsmarkt, en zie dan maar weer eens een baan te vinden.'
'Voor de sociale ontwikkeling van je kinderen is het kinderdagverblijf beter.'

Positieve reacties waren er gelukkig ook. Mensen die vonden dat het een goede keuze was om er als moeder gewoon altijd te zijn voor de kinderen.

Wat vindt je partner ervan? 

We maakten de keuze samen. Ik denk dat als je er niet samen voor kiest, het niet zou werken.

Wat vond je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Hij vond het wel prima, hij is zelf een persoon die graag bezig is. Hij heeft weinig rust. Hij vindt het ook helemaal niet erg dat hij moet werken.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

We hebben inderdaad een nieuwe taakverdeling gemaakt. Véél simpeler dan voorheen. Ik neem nu het huishouden voor mijn rekening als hij aan het werk is. Ik zorg ook dat vrijdagavond het hele huis is opgeruimd, zodat we echt weekend hebben. Het enige wat ik niet doe, is de tuin bijhouden!

Hebben jullie berekeningen gemaakt?

We hebben een overzicht gemaakt van de inkomsten en uitgaven. Het kan allemaal precies uit, maar er is maar heel weinig financiële ruimte over. In de toekomst wil ik kijken of ik geld kan verdienen vanuit huis.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Het maakt me niet zoveel uit. Toen we nog allebei buitenshuis werkten, ging het salaris op één grote hoop. Alles was van ons samen, en dat is nu nog zo.

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Misschien ooit, maar voorlopig niet. Een reden om weer een baan te zoeken zou zijn om weer wat meer sociale contacten te hebben. De keuze om niet aan het werk te gaan zou zijn omdat ik, ook als de kinderen op school zitten, er wil zijn. Ook als ze ziek of onverwacht vrij zijn.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Geduld. Dat is niet altijd mijn sterkste kant.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Dat de kinderen regelmatig even langs komen lopen voor een kus en een knuffel. En dat ik hun ontwikkeling van heel dichtbij meemaak.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

We beginnen elke dag met een kleine wandeling.

  • Op maandag doe ik de woonkamer. ’s Ochtends gaat de kleine meid altijd nog even naar bed. ’s Middags gaan ze beide nog zo’n twee uur naar bed en heb ik even tijd voor mezelf, of doe ik wat extra’s in het huishouden. 
  • Dinsdag gaat mijn zoon ’s ochtends naar de peuterspeelzaal. Die ochtend gebruik ik meestal om wat extra te knuffelen met dochter, en om de boel te stofzuigen en te dweilen. 
  • Woensdag is meestal de bovenverdieping aan de beurt. 
  • Donderdag is een rustige dag. ’s Middags gaat zoon naar de peuterspeelzaal. Daarom probeer ik de ochtend zo rustig mogelijk te houden zodat hij nog wat energie heeft voor de middag.
  • Vrijdag is de keuken aan de beurt. Nog even stofzuigen en dan is het weer bijna weekend!
    
Iedere dag is er weer de terugkeer van was, wc schoonmaken (om de dag), afwas enz. 
  • In het weekend doen we meestal rustig aan.  Zaterdag gaan we regelmatig op bezoek of gaan we lekker de hort op. 
  • Zondag is Rustdag, dan gaan we naar de kerk en blijven we verder lekker thuis. 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik denk, in het kader van werkeloosheid, dat het niet verkeerd zou zijn als er meer thuisblijfmoeders zouden zijn. Veel mensen zitten nu ongewild thuis. Dat doet de economie ook geen goed. Thuismoeders kosten verder niets, werkelozen wel. Daarnaast zouden er denk ik meer stabiele gezinnen zijn.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Appen! En ik vind het niet erg om alleen te zijn.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? Doe je cursussen, sporten, meditatie etc? 

Ik laad mezelf op door ’s avonds lekker te ontspannen, met mijn man de dag door te praten, door een goed boek te lezen….

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik denk dat je je als thuisblijfmoeder juist ontwikkelt op persoonlijk vlak. Je hebt een grote verantwoordelijkheid in het opvoeden van je kinderen. Dit vergt veel geduld, liefde, vertrouwen enz.

Thuisblijfmoeder zijn is ook een baan, je wordt alleen niet beloond met geld, maar met liefde. Vaak wordt er gedacht dat thuisblijfmoeders maar een beetje aanrommelen de hele dag. Maar je bent 24/7 moeder. Je kunt je niet ziekmelden als je ziek bent. Of vrij nemen als je even geen zin hebt.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik vind schrijven leuk. Mijn blog is eigenlijk een soort dagboek, alleen mensen kunnen er in meelezen. Daarnaast hoop ik dat er wat beter zicht op komt wat een Thuisblijfmoeder nou eigenlijk die hele dag doet. Juist door de negatieve lading die het tegenwoordig lijkt te hebben.

Hoe zie je de toekomst? 

Twee gelukkige kinderen die zich ten volle mogen ontwikkelen en kunnen zijn wie ze zijn. Een gelukkige man, die graag naar zijn werk gaat, maar nog liever weer thuis bij zijn gezin is. En dat ikzelf nog lang mag bloggen, voor mijn man en kinderen mag zorgen en dat ik ze mag voorzien van een warm thuis.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *