Thuisblijfmoeder gezien als gratis kinderopvang?

thuisblijfmoeder opvang

Op de site van Kek Mama vertelt thuisblijfmoeder Zeynep (36) dat haar huis een soort gratis kinderopvang werd.

Omdat ze thuis was, verwelkomde Zeynep iedereen, maar op een gegeven moment liep het uit de hand.

 'Ik kwam nauwelijks meer aan mijn eigen planning toe,' vertelt Zeynep.

Toen ze op een gegeven moment ziek werd, en tevergeefs om hulp vroeg, besloot ze dat het voortaan anders moest. Voortaan worden speelafspraken om en om bij Zeynep en andere ouders gehouden.

Zeynep is niet de enige thuisblijfmoeder die dit overkwam.

Onderstaande brief kreeg ik van Maaike.

Thuisblijfmoeder gezien als gratis kinderopvang

Hallo Nicole,

Ik kwam op jouw website geen artikelen zijn over het gratis oppas zijn voor andere moeders, vandaar dat ik mijn verhaal met je deel. Wellicht kun je er iets mee.

Ik werd ingezet als gratis oppas

Het afgelopen jaar merkten een mede-thuisblijfmoeder en ik dat wij al enige tijd ingezet werden als gratis oppas door een andere moeder. Wij hebben alle drie een dochter in groep 4.

Zelf was ik zonder dat mij ooit iets werd gevraagd maandag, donderdag en zaterdag van half 1 tot half zes aan de beurt, en elk moment wanneer het deze moeder, tevens overbuurvrouw uitkwam. Mijn mede thuisblijfmoeder was elke dinsdag aan de beurt en elke margedag.

We kregen door overleg het schema van deze moeder in de gaten en uiteraard heb ik haar erop aangesproken wat de reactie:

'Ik heb een mogelijkheid gezien, daar gebruik van gemaakt, en daar voel ik me niet schuldig over.' opleverde.

Grenzen stellen

Het mag duidelijk zijn dat wij beiden onze grenzen hebben ingesteld, en met lede ogen toe moesten kijken hoe de volgende thuisblijfmoeder werd ingezet en daarna nog een. Ik heb uiteraard mijn verhaal gedeeld bij o.a. GGD en dit blijkt nogal uitzonderlijk te zijn.

Ik kom ook geen artikelen hierover tegen, terwijl als ik terugkijk op alle jaren waarin ik thuis ben, er toch regelmatig kinderen hier wel heel vaak zijn. Als mijn man en ik hen erop aanspraken met opmerkingen als: 'Zo, ben jij ons vierde kind?' of 'Kom je voor de computer of voor Rutger' of 'Kan het op zondag ook bij jou thuis?' was het over het algemeen wel voorbij.

Dit buurmeisje was dusdanig geïnstrueerd dat zij zichzelf bij ons uitnodigde en meedeelde dat ze met mij mee naar huis moest wat best sneu is voor een meisje van zes.

Groet, Maaike

Moreel vraagstuk?

Is dit een moreel vraagstuk?

Ben je als thuisblijfmoeder moreel verplicht andere moeders te helpen? Bij wijze van onderlinge solidariteit?

Bijvoorbeeld op een onverwachte studiedag, waarop collega ouders niet zomaar vrij kunnen krijgen van hun betaalde werk? Dan is het natuurlijk wel een uitkomst als kinderen met jou mee naar huis kunnen.

Maar als de solidariteit altijd van de kant van de thuisblijfmoeder of huisman moet komen, dan gaat dit begrijpelijkerwijs wringen.

Wederkerigheid is denk ik essentieel.

Thuisblijfmoeder verplicht op school helpen?

Een vergelijkbaar vraagstuk is de stelling dat thuisblijfmoeders op school moeten helpen. Denk aan taken als luizen pluizen, voorlezen of één van al die andere 'leuke' activiteiten die scholen tegenwoordig op het programma zetten.

Wat vind jij van het idee dat een thuisblijfmoeder of huisman gezien wordt als gratis kinderopvang? Is het herkenbaar?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *