|

Fulltime moederen: het verhaal van Fleur

Fleur Miller wilde altijd al fulltime moederen. Maar na de komst van haar oudste zoontje Ewan in 2008, was fulltime moederen nog geen optie.

Fleurs man Kevin was namelijk net een voltijdse universitaire studie begonnen. Fleur benutte daarom haar opleiding Digitale Communicatie en werkte drie dagen per week bij de Hogeschool Utrecht als docente en functioneel beheerder. In die tijd was Fleur regelmatig jaloers op thuisblijfmoeders.

De opvang van Ewan regelden Fleur en Kevin met de beide oma's, omdat ze liever niet van een kinderdagverblijf gebruik wilden maken.

Fulltime moederen: koudwatervrees

Tijdens Fleurs tweede zwangerschap, rondde Kevin succesvol zijn studie af, en ging op zoek naar een fulltime baan. Plotseling werd Fleurs wens van fulltime moederen een reële optie. Tot Fleurs eigen verrassing had ze best last van koudwatervrees.

'De keuze voor fulltime moederen was uiteindelijk moeilijker dan ik had verwacht. Ergens had ik altijd het idee van: als ik kinderen heb, wil ik bij ze thuis blijven. Maar toen ik uiteindelijk de beslissing moest nemen om te stoppen, heb ik er toch nog even goed over na moeten denken. Misschien toch twee dagen blijven werken? Ik had best wel een goede baan. Maar uiteindelijk waren er genoeg doorslaggevende factoren om het niet te doen. Ik ben heel tevreden met de beslissing. Bovendien vindt Kevin ook dat kinderen fulltime moederen één van de meest fundamentele dingen van het leven is.'

Waarom fulltime moederen?

Fleur is zich ervan bewust dat kinderen snel opgroeien, en wil daarom zoveel mogelijk bij ze zijn. 'Ik vind het heerlijk om met ze te spelen en ze helpen de wereld te ontdekken zonder gestress. Voor mijn gevoel hoort het gewoon zo.'

Reacties omgeving op keuze voor fulltime moederen

De reacties van de omgeving op haar besluit haar baan op te geven, waren overwegend positief. Vooral oudere collega's gaven Fleur gelijk. Zij legden een verband tussen hun goed functionerende pubers en fulltime moederen. Eén collega vond het 'flauw' dat Fleur wegging, en haar rij-instructeur informeerde of ze fulltime moederen 'niet zonde voor zichzelf' vond.

Het belang van keuzevrijheid

Fleur vindt het belangrijk dat iedereen haar eigen keuze kan maken. 'Heb je werk nodig om een leuker mens te zijn, of wil je het financieel graag ruimer hebben? Dan moet je dat doen. Maar als je graag thuis bij de kinderen wilt zijn, en bereid bent om daar dingen voor te laten, moet dat ook kunnen. Het is niet alsof je niets doet als je thuis bent bij de kinderen. Thuisblijfmoeders zijn echt geen verwende prinsesjes zoals Elma Drayer beweert. Fulltime moederen is gewoon heel hard werken.'

Nieuwe taakverdeling

Toen Fleur nog buitenshuis werkte zorgde de verdeling van het huishouden nog wel eens voor ergernissen. Dan kwam ze vermoeid thuis rond een uur of zes/zeven, en bleek dan nog te moeten koken. In de nieuwe taakverdeling liggen de huishoudelijke taken vooral bij Fleur. 'Schoonmaken, koken, de was,' somt Fleur op. Hierdoor eet het gezin nu aanzienlijk gezonder. Wel proberen ze zoveel mogelijk samen te werken als een team. Zo zorgen ze er 's ochtends samen voor dat Ewan op tijd naar school gaat, en stoppen ze samen de kinderen in bed.

Financiën: kan fulltime moederen uit?

Financieel was het sommetje niet zo moeilijk: Fleur werkte 3 dagen per week, en Kevin ging 5 dagen per week werken. Ze zouden er dus zeker niet op achteruit gaan door Fleurs keuze voor fulltime moederen. Wel vielen er diverse toeslagen weg, waardoor ze er financieel niet veel op vooruit gingen. Grote auto's of dure vakanties zitten er dus niet in. Maar dat is een prijs die Fleur graag betaalt voor de mogelijkheid altijd bij haar jongens te zijn.

Het leven van een Thuisblijfmoeder

Fleurs grootste uitdagingen als Thuisblijfmoeder zijn:

  1. Nooit ziek kunnen zijn:  'Als je werkt, en je wordt ziek, kun je je ziek melden en in bed gaan liggen. Met kinderen gaat dat niet. Maar gelukkig woont mijn moeder dichtbij, dus zij kan meestal wel inspringen. '
  2. Tijd voor zichzelf maken. 'Als je werkt gaat dat makkelijker. Alleen al het half uurtje in de bus naar wat muziek luisteren op weg naar huis vond ik heerlijk. Nu durf ik tijdens het koken geen muziek aan te zetten, omdat ik dan niet kan horen wat er gebeurd in huiskamer.'

Fulltime moederen: een week overzicht

  • Op maandag is het weer een beetje opstarten na het weekend. Ewan weer naar school, Kevin weer aan het werk en ik wat extra opruimen en wat extra was weg werken na het weekend. 's Ochtends ben ik druk met opruimen, de was, beetje schoonmaken. Rond tien uur drinken Mack en ik wat met een tussendoortje en lezen we een boekje of bouwen samen een treinbaan. Soms probeer ik een activiteit van Pinterest met hem uit.  Om kwart voor 12 moet ik Ewan ophalen, en dan moeten we snel een broodje eten en om 13 uur weer terug bij school zijn. Daarna gaat Mack slapen en ga ik wat voor mezelf doen.  Meestal ga ik dan even Pilatesen via Youtube (www.blogilates.com) en wat lezen/ipadden/haken. Koken vind ik ook leuk om te doen. 15 uur halen we Ewan weer op en drinken en eten we wat. Dan gaan we tot 17 uur spelen, bij mooi weer probeer ik naar buiten te gaan. Om 17 uur mogen de schermen aan, en vouw ik vaak nog een was op voordat ik aan het eten begin. We eten meestal om 18 uur, en als het lukt doen we na het eten nog een spelletje. Dan gaan de jongens naar bed, ruim ik nog een kwartier op en kijken we TV of kruipen we achter de computer.
  • Dinsdag lijkt veel op de maandag, maar omdat het huis dan weer redelijk in het gareel is, wissel ik dan het speelgoed in de huiskamer of gaan Mack en ik een stukje wandelen of naar het park.
  • Op woensdag gaan Mack en ik naar de spelotheek en 's middags is Ewan lekker vrij. We proberen dan naar een speeltuin te gaan, maar als het slecht weer is gaan Ewan en ik samen op de Wii spelen als Mack slaapt. We eten iedere woensdag bij mijn ouders.
  • Donderdag is weer een dag als maandag of dinsdag Als het even lukt ga ik 's avonds naar Stitch and Bitch bij ons in de buurt.
  • Vrijdagochtend doe ik de grote boodschappen, samen met Mack. 's Middags komt mijn schoonmoeder Mack halen om te spelen, en kan ik iets leuks doen met Ewan. 's Avonds eten we bij mijn schoonouders en Ewan blijft daar vaak slapen. Op zaterdag en zondag doen we rustig aan, buiten de verjaardagen, uitjes en afspraken met vrienden om.
  • Op zaterdag halen of bestellen we eten, en er zit regelmatig een pyjamadag in het weekend.

Fulltime moederen en een sociaal leven

Fleur heeft een bloeiend sociaal leven. Haar moeder woont twee deuren verderop, en twee van haar zussen wonen ook in Utrecht met hun kinderen. Daarnaast heeft ze vriendinnen gemaakt via de spelotheek in de buurt. En toen Ewan naar school ging, leerde ze ook nog meer moeders kennen.

Toekomst

Wanneer de jongste, naar school gaat wil Fleur wel weer parttime buitenshuis gaan werken. Maar Kevin en zij verlangen nog naar een derde kindje, dus dat kan nog wel even duren. Fleur probeert ondertussen bij te blijven in haar vakgebied door te bloggen, en websites te maken en onderhouden voor familieleden. Maar ze sluit ook niet uit dat ze misschien wel iets heel anders gaat doen.

Meer lezen van Fleur?

Bezoek dan haar blog Miz Flurry!

Lees nu hoe het met thuisblijfmoeder Fleur gaat in 2021!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *