|

Thuisblijfmoeder Eilish

Eilish (43) was nooit van plan Thuisblijfmoeder te worden, maar toen ze twee jaar geleden haar man verloor gooide ze het roer om. 'Ik vond dat mijn twee dochters (1995 en 1999) na het overlijden van hun vader een fulltime mama verdienden.'

Fulltime moederen: de beslissing

Het was een moeilijke beslissing, omdat ze midden in een rouwproces zat. Daarom vroeg ze (financieel) advies aan pensioendiensten en een goede vriend die haar door de eerste zware maanden sleurde. Het bleek financieel haalbaar, omdat je in België een weduwenpensioen kunt aanvragen na het overlijden van je man. Dat bleek in Eilish' geval slechts 50 euro per maand minder te zijn dan haar salaris. Haar omgeving reageerde zeer begripvol op haar besluit.

Arbeidsparticipatie

Eilish is niet van plan haar beroep van boekhoudkundige nog weer op te pakken vanuit praktische overwegingen. 'Ik ben op de eerste plaats mama, de meiden hebben steeds voorrang. Bij een 'echte' job kan je nu eenmaal niet zo maar thuisblijven. Nu heb ik alle tijd en ruimte om mijn dochters degelijk, en met normen en waarden op te voeden en ze voor te bereiden op een zelfstandig leven. Ik vind het heerlijk om ze van dichtbij te zien opgroeien.  Ik ben tuinier, loodgieter, schilder-behanger, poetsvrouw, strijkster en taxichauffeur!'

Financiën

Door zorgvuldig met haar financiën om te springen kan Eilish rondkomen, maar toch is het haar grootste uitdaging als alleenstaande Thuisblijfmoeder om alles praktisch en financieel rond te breien. Het komt daarom goed uit dat ze met haar vrijwilligerswerk een zakcentje bijverdient.

Thuisblijfmoeder: een typische week

'Elke weekdag sta ik tegelijk met de kinderen op, en ontbijt met ze. Ik zorg voor het middageten, doe de huishoudelijke- en tuinklussen en doe vrijwilligerswerk. Dat laatste is de ene week veel, de andere week weinig, daar zit geen lijn in. 's Avonds kook ik uitgebreid, en vijf keer per week rijd ik mijn oudste dochter naar de muziekschool.

Op donderdagavond doe ik iets voor mezelf: ik volg inmiddels alweer drie jaar Spaanse les. Dat was het eerste wat ik voor mezelf heb gedaan nadat ik stopte met mijn betaalde werk, omdat ik me geïsoleerd voelde. Dat resulteerde in een fijn sociaal contact. Op vrijdagavond ga ik vaak uit met mijn vriend, en de weekenden wisselen afhankelijk van de hoeveelheid schoolwerk de meiden hebben.

Ik vind dat ik prettig leven heb opgebouwd, zonder de stress die er vroeger overvloedig was. Als ik al moet opladen, dan is het omdat het emotioneel soms niet draait vanwege het verdriet om mijn overleden man.'

Toekomst

Eilish ziet de toekomst positief in. Zolang de kinderen nog thuis wonen, zijn zij haar prioriteit, zonder daarbij haar eigen behoeftes uit het oog te verliezen.

Meer lezen van Eilish?

Bezoek dan haar blog: Second part of my life.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *