Thuisblijfmoeder Anke

Anke (30) is één van die hoogopgeleide vrouwen die zich van Jet Bussemaker schuldig moeten voelen.

Omdat de overheid veel in ze heeft geïnvesteerd, en ze er vervolgens 'niets' mee doen. Waarbij 'niets' fulltime zorgen en opvoeden is.

Dit is het verhaal van Anke.

Thuisblijfmoeder Anke

'Ik werd eigenlijk een beetje 'vanzelf' thuisblijfmoeder. Ik studeerde namelijk hoogzwanger af. Daardoor heb ik als moeder nooit een betaalde baan buitenshuis gehad. Ik heb wel anderhalf jaar vanuit huis gewerkt op nul urenbasis. Ondertussen zocht ik een een parttimebaan. Maar die is er nooit gekomen, omdat ik al snel weer zwanger werd. Inmiddels hebben we drie kinderen in de leeftijd van 1 tot 4.

Wat vindt de kostwinner er van

Eerst wilde mijn man wel graag dat ik ging werken, ook vanwege het extra inkomen. Maar hij vindt het wel heel rustig voor de kinderen dat ik er altijd ben. Hij geniet ervan om vijf dagen buitenshuis te werken, en vindt het ook wel gemakkelijk dat ik het meest in het huishouden doe. Uiteindelijk besloten we daarom dat ik de eerste jaren bij de kinderen blijf. Mijn man zou 'knettergek' worden als hij fulltime thuis zou blijven.

De financiën

We hebben van te voren geen berekeningen gemaakt om te kijken of het uit kon. Eerst was het wel krap, maar tegenwoordig zitten we wat ruimer. Ik verdien iets bij met onderzoeken en met bloggen. Maar dat is meer omdat ik het leuk vind, dan dat het echt een belangrijke rol speelt in ons financiële plaatje. En ik probeer door zuinig te leven, zoals zorgvuldig boodschappen en veel zelf maken, toch een financiële bijdrage te leveren.

Algemene Heffingskorting

Ik vind jammer dat de Algemene Heffingskorting wordt afgeschaft, maar het zal voor ons niet veel uitmaken. Maar een vrouw die zelf voor haar (jonge) kinderen wil zorgen wordt daardoor denk ik wel een beetje ondergewaardeerd. Ik run ten slotte een crèche 24/7 voor twee kinderen en BSO voor 1 kind inclusief vakantie. En ik krijg hooguit wat waardering (vaak nog niet eens ;)) Het zijn dan wel mijn eigen kinderen, maar het geeft minder stress in ons gezin. En ik denk dat dit uiteindelijk de maatschappij ten goede komt.

Fulltime moederen in de praktijk

Het leukst aan fulltime moederen vind ik dat ik alles van mijn kinderen mee krijg, en weinig stress heb over hoe ik dingen moet combineren.

Mijn grootste uitdaging is genoeg tijd voor mezelf vrijmaken. Mijn kinderen zijn behoorlijk eenkennig, waardoor ik ze niet makkelijk ergens anders kan onderbrengen. Dat drukt op een gegeven moment behoorlijk zwaar. Met name de avonden vind ik het af en toe best pittig dat ik nergens alleen naar toe kan.

Week van een Thuisblijfmoeder

Veel verschil zit er niet tussen de dagen. Van maandag tot en met donderdag breng ik 's morgens lopend de oudste naar school. Ik moet dus om kwart over 8 iedereen kant en klaar hebben. Dat is een leuke uitdaging, maar lukt altijd wel.

Thuis gekomen doe ik een opruimrondje boven en ruim de ontbijtboel af. Vaak is er dan wel een wasje dat aangezet moet worden, gestreken en opgevouwen en ik ga aan de schoonmaak. Ondertussen komt een buurmeisje buurten om te komen spelen. Aangezien mijn kinderen alleen maar thuis willen spelen is het altijd bij ons.

Op dinsdag ga ik meestal naar de winkel voor de weekboodschappen, op donderdag af en toe een bakje koffie doen met iemand. 's Middags haal ik dan de oudste weer op van school en drinken we gezellig wat en kletsen wat af. Daarna bonjour ik de oudste twee naar buiten om te fietsen en kan ik tig keer naar de deur om te helpen voor elk wissewasje. Dan is het alweer kooktijd.

Woensdagmiddag en vrijdag is oudste vrij gaan we vaak iets aparts doen, zoals naar een speeltuin of koekjes bakken. Tot voor kort ging ik vrijdag ook altijd naar de winkel, maar dat wordt steeds minder een succes met twee kinderen die elkaar helemaal gek maken en overal tussendoor aan het rennen zijn.

Meestal probeer ik vrijdag wel het huis redelijk op orde te hebben, zodat we zaterdag dingen kunnen doen waar we anders niet aan toekomen. En op zondag vieren we de rustdag, dan genieten we van de rust en ons gezin en gaan we naar de kerk.

Sociale contacten

Doordat de oudste naar school gaat spreek ik veel meer (voornamelijk) vrouwen op het schoolplein. Dat vind ik toch wel heel fijn, ook al is het meestal kinderpraat. Via internet onderhoud ik ook veel contacten door fora en te bloggen, met af en toe een meeting. Gelukkig woon ik in een omgeving waar veel vrouwen nog regelmatig thuis zijn, dus sociale contacten in de buurt lopen wel goed.

Daarnaast zit ik in een een commissie in de kerk. Heerlijk om even met wat anders bezig te zijn.

Overheidsbeleid

Het is goed dat mensen aan het werk gaan. Maar ik vind dat er wel een (langere) pauze mag zijn voor moeders (en vaders) die jonge kinderen hebben. Juist in die eerste levensjaren kun je ze zoveel meegeven. Die jaren zijn zo belangrijk voor een goede basis, waarom zou je dat aan andere mensen overlaten? Bovendien is het voor de hechting van kinderen goed als er niet teveel aan hen wordt getrokken. En ze een veilig huis en omgeving hebben waar ze kunnen opgroeien. Voor mij is de beste plek daarvoor hun eigen huis met hun eigen ouders.

De toekomst

In de toekomst hoop ik aan het arbeidsproces deel te gaan namen. Ik heb tenslotte een bul, zonder dat ik daar ooit iets mee gedaan heb. Onzin natuurlijk, want het heeft me gevormd tot wie ik nu ben, en heeft mijn keuzes beïnvloed. En ook als Thuisblijfmoeder ontwikkel je jezelf.

Bovendien ben ik nooit te oud om te leren. Dus ik hoop over een paar jaar een baan te hebben om mij dan alsnog verder te ontwikkelen, mocht dat nodig zijn. En door veel te lezen kun je ook best wel wat bijhouden. Daarnaast vind ik bloggen ook heel verrijkend en verhelderend. Voordat ik begon met bloggen had ik regelmatig iets wat ik met anderen wilde delen, maar wist ik niet hoe. Dat doe ik nu dus via mijn blog!

Vergelijkbare berichten

10 reacties

 1. Klinkt mooi, lekker met je kinderen, tijd voor andere (sociale ) dingen.
  Jouw man boft met je omdat hij het zelf niet wil/kan en toch graag in een redelijk schoon huis komt met iemand die het eten voor hem kookt 😉
  Zou ik ook wel willen maar helaas........ zonder partner ben ik toch aangewezen op dagverblijven en na-schoolse opvang en zelf het huishouden bijhouden en leuke dingen met mijn kinderen doen.

 2. Klinkt mooi, lekker met je kinderen, tijd voor andere (sociale ) dingen.
  Jouw man boft met je omdat hij het zelf niet wil/kan en toch graag in een redelijk schoon huis komt met iemand die het eten voor hem kookt 😉
  Zou ik ook wel willen maar helaas........ zonder partner ben ik toch aangewezen op dagverblijven en na-schoolse opvang en zelf het huishouden bijhouden en leuke dingen met mijn kinderen doen.

 3. Mooi stukje. Ook ik ben een thuisblijfmoeder en eerlijk gezegd ook al zijn ze nu groot ik ben blij dat ik thuis was toen ze zo klein waren. Je legt toch een basis voor later en ze hebben je zo nodig als ze zo klein zijn . Als ze naar school gaan kan je altijd nog proberen parttime werk te vinden. Voor nu geniet lekker van je kids. Ps de link naar de blog werkt niet.

 4. Mooi stukje. Ook ik ben een thuisblijfmoeder en eerlijk gezegd ook al zijn ze nu groot ik ben blij dat ik thuis was toen ze zo klein waren. Je legt toch een basis voor later en ze hebben je zo nodig als ze zo klein zijn . Als ze naar school gaan kan je altijd nog proberen parttime werk te vinden. Voor nu geniet lekker van je kids. Ps de link naar de blog werkt niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *