Mijn verhaal: Caro

Het is één van die merkwaardige paradoxen: de druk op moeders om buitenshuis te werken vanwege de vergrijzing en het daaruit voortvloeiend tekort aan arbeidskrachten, en de droevige ervaringen van veel veertigers die niet aan de bak komen omdat ze 'te oud' zouden zijn.

Caro is zo'n veertiger, die er na een noodgedwongen ontslag twee jaar lang alles aan deed om een nieuwe baan te vinden, maar keer op keer werd afgewezen. Caro heeft een opleiding HBO Sociaal pedagogisch hulpverlener en werkte jarenlang met mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking.

Vanwege rugklachten liet Caro zich omscholen tot management assistente, en combineerde vijf jaar lang succesvol haar werk als office manager met de zorg voor haar negenjarige dochter en vijfjarige zoon. Tot de dag dat ze werd ontslagen vanwege bedrijfseconmische redenen. Na twee jaar tevergeefs solliciteren besloot ze haar lot in eigen handen te nemen en koos officiëel voor het thuisblijfmoederschap.

Dit is Caro's verhaal

Caro: 'Wij hebben een roerig gezin, doordat manlief ADD heeft en onze dochter ADHD. Manlief heeft een drukke baan als docent, en als hij thuiskomt is het potje leeg. Maar aangezien onze lieve dochter veel structuur en aandacht nodig heeft, vonden we dat het voor het gezin beter zou zijn als één van ons altijd aanwezig zou zijn na schooltijd. Toen ik na twee jaar tevergeefst solliciteren voorstelde dat ik fulltime zou gaan zorgen en opvoeden, reageerde mijn man meteen instemmend en opgelucht.

Traditionele taakverdeling zorgt voor rust in het gezin

Andersom was geen optie, omdat mijn man het al twaalf jaar naar zijn zin heeft in zijn vaste baan, en ik geen baan kon vinden! Bovendien deed ik altijd toch al onze administratie, en de boodschappen, een ongelijke taakverdeling waaraan ik mij toen best stoorde. Onze huidige taakverdeling is weliswaar vreselijk traditioneel, maar duidelijk voor iedereen. Ik voel me prettig bij deze taakverdeling die de nodige rust binnen ons gezin brengt.

Mijn man vindt het ook heerlijk dat thuis nu alles gladjes verloopt, en hij bij thuiskomst in principe niets meer hoeft te doen of te regelen. Alhoewel hij het heerlijk vind om na het eten de afwas handmatig te doen als ontspanning. Hij kan nu ook langer op het werk blijven als dit nodig is en zich helemaal richten op wat voor hem rust en duidelijkheid geeft.

De voordelen van fulltime moederen

Het grootste voordeel van fulltime moederen vind ik, dat ik er altijd ben voor mijn kinderen. En dat ze opgroeien met twee ontspannen ouders, waar ze altijd terecht kunnen. Als de kinderen op school zitten werk ik als vrijwilliger een aantal uur in de schoolbibliotheek van mijn kinderen, ik ben klassenouder en ik zit in de ouderraad.

Ik vermaak me echt prima, en omdat ik erg sociaal ben ingesteld maak ik snel contact met mensen. Daarnaast geniet ik van mijn hobby's zoals tuinieren, lezen, koken en internetten. En sinds ik bloggen heb ontdekt, is er een hele nieuwe wereld voor me open gegaan! Het begon vanuit een creatief oogpunt, om met allerlei textiele werkvormen bezig te zijn. En toen viel ik van het ene blog in het andere, en ontdekte de wereld van consuminderen, Thuisblijfmoeders, mensen die voor elke dag klusjes verzonnen en ik dacht: dit wil ik ook!

Dankzij mijn keuze voor het fulltime Thuisblijfmoederschap voel me niet langer opgesloten in een drukke baan die eigenlijk niet bij mij past. En ik hoef mezelf niet meer voorbij te lopen om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Zelfs het huishouden doe ik met een glimlach, en de radio lekker hard aan.

Een typische week van een Thuisblijfmoeder

Zodra de kinderen op school zijn doe ik op maandag en donderdag de boodschappen. Op dinsdagochtend werk ik in de bieb van school. Zodra ik thuis ben check ik mijn mail en handel ik de nodige telefoontjes af. Dan een doekje over de rotzooi halen zoals wc schoonmaken en de spullen van de kinderen opruimen. Meestal dan een broodje eten en de administratie verzorgen. Meestal is er ergens nog wel een vriendin die die dag vrij is en drinken wij samen koffie of lees ik wat.

En dan is het vaak alweer tijd om de kinderen op te halen. Ik zorg ervoor dat ik na schooltijd beschikbaar ben voor de kinderen, en voor ik het weet is het alweer tijd om te koken, kinderen naar clubjes brengen of manlief die meerdere keren per week sport.

Zodra de kinderen in bed liggen ga ik weer mailtjes e.d. afhandelen, schooltasjes maken en nog wat lezen of even lekker zappen. Zodra de hond er is zal ik 4 keer per dag flink met hem moeten wandelen, wat mij weer de nodige beweging geeft.

Financiën

Het grootste struikelblok bij de beslissing waren onze financiën. Ik zette alle in- en uitgaven in een excel sheet, en besprak dit met mijn man. Onze conclusie was: 'Het wordt krap, maar het moet kunnen.' Door in te leveren op luxe zaken zoals uit eten gaan, spontane aankopen en weekendjes weg. redden we het financieel. Daarnaast verkoop ik spulletjes op marktplaats.nl, vul enquêtes in, en klik op mailtjes, maar deze laatste twee zetten weinig zoden aan de dijk.

Het blijft puzzelen om alles rond te breien, maar ik merk dat ik er steeds meer handigheid en lol in krijg. Het is mijn grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder: een stabiel en gelukkig gezin creëren, dat kan rondkomen van één middelmatig salaris.

De toekomst

Ik heb zin in de toekomst. Het voelt heel goed om het leven in eigen hand te nemen. Er is weer rust in ons gezin, en wij gedijen daar allemaal bij. De kinderen denken na over consuminderen, en snappen dat niet alles zomaar kan.

Wij hebben een leuke dingen pot gemaakt van een oude jampot en elke keer als we geld overhouden, vinden of verdienen door dingen te verkopen gaat het geld hierin. Laatst zijn we lekker naar een leuke speeltuin geweest met ze.

Als de kinderen ouder zijn ga ik wellicht weer deelnemen aan het arbeidsproces, maar voorlopig heb ik mijn handen vol!

Meer weten over Caro?

Bezoek dan haar blog Een zuinig rijk leven!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *