Thuisblijfmoeder Nicole

thuisblijfmoeder

Nicole (29) is getrouwd met Bart. Samen hebben ze een dochtertje van 6 maanden. Nicole volgde een HBO opleiding tot leerkracht basisonderwijs, maar vond daarna een baan in het bankwezen.

Door ziekte is ze fulltime thuis.

Heb je er lang over nagedacht om fulltime thuis te blijven?

Thuisblijfmoeder worden was niet een bewuste keuze. Doordat ik in de ziektewet zit, ben ik noodgedwongen thuis.Toch ben ik er stiekem blij mee, ik zou nu eigenlijk niets anders willen.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing

Zoals ik al zei had ik geen keus. Maar ik ben nu al aan het zoeken naar oplossingen en strategieën voor als ik straks uit de ziektewet kom. Het liefst ga  ik vanuit huis werken.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef?

Er zijn mensen die niet weten dat ik noodgedwongen thuis ben. Sommigen zeggen dingen als:

'Je teert op het geld van de belastingbetalende, werkende mens.'

Daar luister ik verder niet naar. Gelukkig weten veel mensen hoe het zit. Regelmatig zeggen mensen uit mijn omgeving dat ze zich voor kunnen stellen dat ik thuisblijf en iets voor mezelf begin.

Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Mijn partner steunt me in alle beslissingen. Hij wil dat ik gelukkig ben. Als ik gelukkig ben terwijl ik buitenshuis werk is dat prima. Als ik gelukkig ben als thuisblijfmoeder dan vindt hij dat ook goed.

Wat vind je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Hij voelt wel druk als enige kostwinner. Dat komt doordat hij voor een uitzendbureau werkt. Maar tegelijkertijd wíl hij graag de kostwinner zijn.

Zou hij huisman willen worden? 

Hij zou dat geen probleem vinden.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee, niet echt. Wel hebben we een speciale papa dag in het weekend. Op die manier kan hij ook veel tijd doorbrengen met onze dochter. Ik probeer meer in het huishouden doen, maar heb helaas wel beperkingen.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Het is voor ons financieel niet haalbaar als ik niet buitenshuis werk. Nu krijg ik nog geld vanuit de ziektewet. Maar als ik straks weer gezond verklaard ben dan zal ik geld moeten verdienen. Ik ga dus proberen vanuit huis werken!

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces?

Geen idee. Waarschijnlijk word ik financieel gedwongen om te herintreden. Maar ik hoop dat ik het zo kan doen dat ik toch thuisblijfmoeder blijf.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Het huishouden. Onze dochter slaapt drie keer per dag. Maar ze slaapt maar kort. In die korte tijd ben ik meestal bezig met mijn blog of fotografie. Ik probeer ook taken te doen in het huishouden hoor, maar dit schiet er wel eerder bij in.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Continu kunnen genieten van je kindje en een geweldige band creëren. Ik mis niks van haar en dat vind ik wel erg mooi.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

Poeh, die bestaat niet. De ene week doen we wat minder, maar een andere week plannen we weer veel leuke dingetjes. Geen enkele dag is hetzelfde eigenlijk. Dat vind ik er juist zo mooi aan!

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie?  

Belachelijk. Ik ben van mening dat mensen zelf weten wat ze willen. Daar hoeft de overheid niet in mee te beslissen.

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Ik heb voldoende vriendinnen die parttime werken of wisselende diensten hebben. Dit betekent dat ik regelmatig kan afspreken. Ook via het bloggen heb ik leuke mensen leren kennen, en daar heb ik ook veel contact mee.

Wat doe je voor jezelf?

Af en toe houd ik een dag voor mezelf. Dan gaat mijn kindje naar één van de oma’s en kan ik me even helemaal op mezelf richten. Elk dagje 'vrij' is anders ingericht. Soms blijf ik gewoon thuis en douche ik uitgebreid, doe ik een maskertje op, enzovoort. En soms ga ik erop uit met een vriendin, of in mijn eentje.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Als thuisblijfmoeder ben je met zoveel verschillende dingen bezig. Ik ontwikkel mezelf continu als moeder maar ook als partner, dochter, zus, vriendin. Je komt telkens in verschillende fases terecht en gaat er dan weer anders mee om. En ook thuis kun je de krant lezen, cursussen doen en allerlei kennis op doen!

Waarom begon je een blog? 

Ik begon mijn blog omdat ik schrijven leuk vond, en daarom blog ik nu eigenlijk nog steeds. Wel ben ik met deze blog begonnen omdat ik echt mijn verhaal kwijt wilde toen het slecht ging met de zwangerschap. En later over de bevalling en de ziekte van mijn kindje. Nu is het met mijn kindje gelukkig weer helemaal goed en ben ik blijven bloggen omdat het gewoon enorm leuk is!

Hoe zie je de toekomst? 

Vol met uitdagingen en kansen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *