Fulltime moeder Sonja (29)

fulltime moeder sonja

Sonja (29) heeft samen met haar vriend Peter een tweeling van ongeveer 1 jaar. Ze heeft een HBO diploma SPH en een lerarenopleiding Omgangskunde op zak, en werkte op school en in de jeugdzorg.

Sonja was net begonnen op een nieuwe school toen ze zwanger raakte. Vanwege allerlei zwangerschapskwaaltjes heeft ze vanaf dat moment niet meer fulltime gewerkt. Dus toen haar jaarcontract niet verlengd werd, was Sonja niet verbaasd.

Maar het had wel tot gevolg dat ze ongewild thuisblijfmoeder werd.

Dit is haar verhaal.

Hoe vond je het toen je besefte dat je fulltime thuis zou zijn? 

Ik had eigenlijk geen idee wat dat precies inhield. Ik was bang dat ik me zou vervelen. Of me heel erg eenzaam zou voelen, omdat iedereen werkt en ik thuis zit met twee kleintjes.

Na negen maanden kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik de eerste ontwikkelingen van mijn kindjes heb meegemaakt. Maar met name de wintermaanden vond ik het best lastig om zoveel binnen te zitten en er niet op uit te kunnen. Mezelf 'nuttig maken' kreeg ook een andere dimensie. Ik moest mezelf herprogrammeren, en me richten op andere, kleine dingen in het leven.

Maar als ik het over mocht doen, dan zou ik het weer net zo doen.

Hoe lang denk je dat je fulltime thuis zult zijn? 

Ik hoop tijdens het nieuwe schooljaar weer parttime te gaan werken. In het onderwijs heb je in die periode de grootste kans op een baan. Want vlak voor de zomervakantie weten ze hoeveel uur ze beschikbaar hebben voor nieuw personeel. Ik ben dus op dit moment volop bezig met solliciteren!

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Mijn werkende vriendinnen die al moeder waren zeiden: 'Geniet er van! Ik wou dat ik thuis had kunnen blijven bij de baby.' Dat heb ik dan ook zeker gedaan. De steun vanuit mijn omgeving heb ik als erg prettig ervaren.

De druk om weer te gaan werken komt vooral uit mijzelf. Ik wil me namelijk weer nuttig maken in de maatschappij. Al vraag ik me soms wel af:

'Zit het idee dat ik als thuisblijfmoeder niet nuttig ben voor de maatschappij niet alleen tussen mijn oren?'

Wat vond je partner van de constructie: kostwinner - thuisblijfmoeder? 

Ik zeg wel eens grappend tegen mijn vriend: 'Je had beter in de jaren vijftig geboren kunnen worden. Vrouwtje thuis achter het aanrecht, de man de kostwinner.' Hij wil graag voor zijn gezin zorgen. Maar met mijn achtergrond lijk ik wel gek als ik daarmee akkoord ga. Bovendien wil ik geen thuisblijfmoeder blijven. Dat vind ik zonde van mijn opleiding en ervaring.

Voor nu wil ik wel het hoofd van het huishouden zijn. Maar zodra ik ga werken, zal mijn vriend meer in het huishouden moeten doen. Ik denk dat ik nu 90 procent van het huishouden doe. Maar eerlijk is eerlijk: Peter werkt 50 uur. Dus als hij thuiskomt na een lange werkdag, vind ik het geen probleem om te koken en het grootste deel van de zorg van de kinderen op me te nemen. Gelukkig is hij een geweldige vader, en heb ik hem nog nooit horen klagen over het verschonen van een poepluier.

Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nee. Maar die gaat er zeker komen zodra ik ga werken. Peter opperde laatst zelf al om bijvoorbeeld de nachten dat J nog komt te gaan verdelen.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Gelukkig ben ik nog niet financieel afhankelijk omdat ik WW krijg. Volledig afhankelijk zijn van je man bezorgt mij kriebels. Ik ben een onafhankelijke vrouw die niet graag op iemand anders leunt. Van de WW word ik ook niet blij, ook al ben ik er wel dankbaar voor.
Mijn vriend zal overigens wel de hoofdkostwinner blijven aangezien ik op zoek ga naar een parttime baan.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Time management. Tijd voor mezelf vrijmaken tussen het verzorgen van de tweeling en het huishouden door. Het grootste misverstand over thuisblijfmoeders, is dat we tijd over hebben.

In het begin was ik doodsbang dat ik het allemaal niet zou kunnen. Maar als ik nu zien hoe ik het allemaal regel met twee kinderen, ben ik daar trots op.

Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Alle ontwikkelingen meemaken van dichtbij, in plaats van er over horen uit de tweede hand. De eerste lach, de eerste woordjes, de eerste tandjes, het voor het eerst kunnen zitten: ik was erbij. En daar ben ik heel dankbaar voor. Ook merk ik dat de kinderen echt op mij gericht zijn. Ik ben degene die ze kan troosten, ze kan voeden. En ik weet precies wat er aan de hand is als ze huilen.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

Nee, dat is onmogelijk. Geen dag is hetzelfde.  Ik heb geen ritme, en de baby's zijn heel verschillend. Soms denk ik dat dit juist is wat mij op de been houdt, en voorkomt dat ik het lastig vind om thuisblijfmoeder te zijn. Sleur is niets voor mij. En met mijn kleine donderstenen zal die er zeker niet komen!

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ten eerste vind ik dat iedereen zelf mag kiezen. Een vader die meer ouderschapsverlof wil? Moet kunnen! Een moeder die na twee maanden staat te popelen om te werken? Idem! Waarom niet? Maar waarom zijn onze regels dan zo strikt? Wie heeft er verzonnen dat de man maar twee dagen vrij krijgt, en de vrouw drie maanden? Ik vind dat we hier vanaf moeten, en ervoor moeten zorgen dat er meer keuzevrijheid is. Niemand is hetzelfde, dus waarom wel eenzelfde beleid?

Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Mijn sociale leven staat echt op een laag pitje. Ik mis mijn werkende vriendinnen enorm. Ook zou ik vaker willen sporten, en mis ik de spontane uitjes. Als ik de deur uit wil, moet dat goed gepland worden.

Gelukkig heb ik een paar parttime werkende vriendinnen, waarmee ik doordeweeks afspreek. Daarnaast bel ik veel met de fulltime werkende vriendinnen, zodat het contact niet verwaterd. Alle sociale evenementen in één weekend proppen werkt namelijk voor geen meter, weet ik uit ervaring.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Sport is mijn leven. Ik kan geen week zonder. Niet alleen om op te laden, maar ook om frustraties eruit te gooien, om sociale contacten op te doen en even heerlijk mijn lijf te bewegen. Ik vind het belangrijk om een goed lijf te hebben, en in shape te blijven. Daarom ga ik minstens één keer per week naar de sportschool. Liever zelfs twee keer per week.

Een veel gehoord argument voor arbeidsparticipatie is dat je jezelf dan blijft ontwikkelen. Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik heb totaal niet het gevoel dat ik stilsta in mijn ontwikkeling. Ik praat echt niet alleen babytaal, en ontwikkel mezelf op andere gebieden. Eigenschappen zoals perfectionisme, geduld en organisatorische skills worden getest. IJdelheid, egocentrisme en luiheid worden op de schop genomen.

Ik ben mezelf aan het herontdekken: wie ben ik als moeder? Wie ben ik als persoon? Ik vind dat kinderen krijgen een flinke opleiding is. Je kunt de tools wel aangereikt krijgen, maar de je moet ze wel zelf leren gebruiken. En dat is ontzettend gaaf om te doen, want dit maakt je in één klap 'echt' volwassen.

Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik begon mijn blog in eerste instantie vanwege mijn fascinatie voor esthetiek. Met name mode, waar ik nog steeds weg van ben. Nu met de tweeling heb ik een nieuwe wereld 'ontdekt', namelijk de kidsstyle. Tegelijkertijd wilde ik een platform om mijn verhalen over de twins kwijt te kunnen. Het is fijn om met 'gelijken' ervaringen te delen, en te lezen hoe andere moeders het doen.

Hoe zie je de toekomst? 

Ik zie mezelf en vriend samenwonen in Zoetermeer met onze tweeling. Hopelijk ooit in een koophuis met een prachtig weiland als tuin. Wij wonen aan de rand van de stad, de polder ligt hier om de hoek. Ik hoop een baan te vinden waar mijn hart ligt, waardoor ik het niet (al te) zwaar vind om mijn kinderen naar de opvang te brengen. Ik hoop ook dat ik een goede manier vind om zowel moeder als Sonja te zijn, en daar een goede balans in te vinden.

Gelukkig zijn met mijn gezin, is het voornaamste.

Nieuwsgierig naar Sonja's blog?

Je vindt het op www.ohmymacushla.nl.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *