Tradwives in Nederland: Terug naar het aanrecht?
Op woensdag 13 december 2023 was op NPO2 het actualiteitenprogramma Dit is de kwestie te zien.
Het onderwerp? Tradwives!
Dit is de kwestie: Terug naar het aanrecht?
In Dit is de kwestie onderzoeken EO-presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush morele dilemma’s en ethische kwesties naar aanleiding van de actualiteit. In dit geval de opkomst van het verschijnsel van de zogenoemde tradwife.
Wat zijn tradwives?
Tradwives zijn, de naam zegt het al, vrouwen die bewust kiest voor een traditioneel rolpatroon. De vrouw zorgt voor huis en haard, en haar man zorgt voor de inkomsten. Tradwives zijn heel populair op onder andere TikTok en Instagram. Daar vertellen ze over hun dag en leven als tradwife.
Kritiek op tradwives
Ondertussen zijn alle traditionele feministes erg geschrokken van de populariteit van tradwives. Er wordt zelfs een link gelegd met rechts-extremisme! Kortom, er is veel kritiek op vrouwen die fulltime willen zorgen, en ze worden doorgaans in een kwaad daglicht gesteld.
Zo zouden ze alleen maar dénken dat ze fulltime willen moederen, maar eigenlijk zijn ze gewoon gehersenspoeld. Of, dit zijn vrouwen die de harde werkelijkheid niet aankunnen en daarom wegvluchten in de nostalgie van vroeger.
In Dit is de kwestie beroepen de makers zich erop dat ze met een 'open blik' op onderzoek gaan. Ik was daarom benieuwd naar hun uitzending.
Tradwife in Nederland
Ik moet zeggen: 'Het viel me niet tegen.' Margje Fikse was weliswaar erg verwonderd over de keuzes van de vrouwen die ze sprak, maar ze bleef redelijk neutraal. Anders dan journalist Liesbeth Staats, die ook voorbij kwam in de documentaire. Zij herhaalde nog maar weer eens vrouwen natúúrlijk zelf mogen kiezen, maar....
En dan volgt de bekende litanie van echtscheidingsstatistieken, financiële kwetsbaarheid etc. Daarin heeft Liesbeth Staats geen ongelijk, maar bij dit versleten argument wordt voorbij gegaan aan de rol van stress om alle ballen in de lucht te houden bij het hoge aantal echtscheidingen onder tweeverdieners.
Wel verviel Margje Fikse in de versleten stellingen:
'Als ik werk ben ik een leukere moeder!' en 'Ik zou gek worden als ik de hele dag thuis moest blijven bij de kinderen.'
Waarop één van de tradwives pienter vroeg: 'Heb je het weleens geprobeerd?'
En dat had Margje natuurlijk niet.
Mooi vond ik het moment toen Margje giechelend bekende hoe blij ze was als ze thuis kon wegrijden #loedermoeder. Eén van de tradwives toonden zich oprecht verontrust door deze bekentenis. Ze vroeg zich hardop af hoe dat voor Margjes kinderen moest zijn.
Over de documentaire
Het viel me op dat de grootste groep tradwives die aan het woord kwamen in de documentaire een christelijke achtergrond hadden, en als ik het goed begrijp evangelisatiedrang. Dat geeft toch de indruk dat 'gewone' vrouwen geen tradwife worden, en dat het toch wel echt iets is voor 'zwaar christelijke' mensen. Zo moest ik ook wel even slikken bij de stelling van de één van de tradwives dat ze haar man wilde dienen.
Gelukkig was er ook een 'gewone' Nederlandse vrouw die parttime werkte, maar veel liever fulltime bij haar kinderen zou zijn. Zij benadrukte dat feminisme toch was begonnen om keuzevrijheid om buitenshuis te werken, en dat dit nu een verplichting is geworden.
Toen kwam wel de gedachte bij mij op dat vrouwen het in die zin beter hebben, want bij mannen ontbreekt vaak de keuzevrijheid om fulltime te zorgen. In die zin was het leuk geweest als ze ook een huisman aan het woord hadden gelaten in deze documentaire. Maar ja, dat is natuurlijk geen tradwife.
Opvallend vond ik verder dat in de hele documentaire een onderscheid werd gemaakt tussen werken en tradwife zijn, oftewel voor je kinderen en huishouden zorgen. Ik snap wel dat dit een manier van praten is, maar ik vind toch dat de uitdrukking 'niet werken' onrecht doet aan het werk dat zorg, opvoeden en huishouden is.
Dit is de kwestie: Terug naar het aanrecht kijken
Je kunt de aflevering Terug naar het aanrecht kijken via deze link.
Een andere kijktip is Meiden van traditie
Wat vind jij van het verschijnsel van tradwives?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Tradwives in Nederland: Terug naar het aanrecht? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>