Hoe bescherm je je kinderen optimaal tegen de zon en de hitte?

bescherm je kind tegen de zon met zonnebrand

Het aantal mensen dat huidkanker krijgt stijgt. Daarom is het belangrijker dan ooit om de huid van je kind goed te beschermen met behulp van zonnebrand. Juist de kinderhuid is ook nog eens extra kwetsbaar.

Elisa stuurde onderstaand artikel in voor Het Moederfront!

Hoe bescherm je je kinderen optimaal tegen de zon en de hitte?

Met de zomer in aantocht, is het stilaan uitkijken geblazen naar zonnebrandcrèmes, petten en manieren om jezelf te verfrissen. Van zon worden we gelukkig, maar blootstelling eraan is uiteraard zeker niet zonder gevaren. Hoe bescherm je jezelf en vooral je kinderen optimaal tegen de zon?

Smeren, smeren, smeren

Je huid insmeren om je te beschermen tegen de zon klinkt heel logisch. Het zou ook vanzelfsprekend moeten zijn, maar wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Te laat insmeren, te weinig insmeren, een te lage factor gebruiken … Nochtans is onze huid, en zeker de tere kinderhuid, erg gebaat bij een goed laagje zonnebrand. Voorkomen is beter dan genezen!
Tip: gebruik na een dagje zon zeker ook een goede aftersun. Zo’n product is niet enkel heerlijk verkoelend, maar hydrateert de huid ook.

Laat je kind een hoofddeksel dragen

Laat je kinderen bij voorkeur een hoofddeksel als een pet of zonnehoedje dragen. Ook wanneer ze op school zijn, bij de grootouders, of op kamp. Dit biedt sowieso al een goede bescherming voor het gezicht. Je kind zoveel mogelijk in de schaduw laten spelen kan ook een oplossing zijn.

hoedje baby
De stof van dit hoedje is UV-werend (UPF50+)

Hou je kind uit de zon tussen 12 en 16 uur

Probeer te vermijden dat je kind tijdens de heetste uren van de dag in de zon komt. Ga bijvoorbeeld op een warme dag ’s morgens al naar het park of de speeltuin. En laat je kind na 16 uur zwemmen in het zwembad. Tussen 12 en 16 uur kan je je kind zeker laten buitenspelen, maar bij voorkeur op een plek in de schaduw.

Droog je kind meteen na het zwemmen af

Onmiddellijk nadat je kind uit de zee of het zwembad komt, is afdrogen aangeraden. Een natte huid is namelijk vatbaarder voor de schadelijke werking van de zon.

Hydrateer voldoende

Op (zeer) warme dagen is het heel belangrijk dat je kind voldoende en regelmatig water drinkt, ook wanneer hij of zij niet echt dorst heeft. Ga je op uitstap? Voorzie dan altijd zelf een flesje water of een drinkbus. Zo voorkom je een tekort aan hydratatie.

Zorg voor verkoeling

In de zomermaanden kan de temperatuur vaak flink oplopen thuis. Beschik je niet over een aircosysteem, dan moet je andere middelen inschakelen om de warmte buiten te houden. Vergeet zeker de meest voor de hand liggende niet, zoals het sluiten van ramen, deuren, gordijnen en rolluiken. Wanneer het echt te warm is en je er ook slecht door kan slapen, is het gebruik van ventilatoren aangeraden.

Nawoord

Dankjewel Elise voor het delen van dit artikel. Het KWF adviseert ook nog kleding die de huid bedekt of zogenoemde uv-werende kleding voor kinderen om ze te beschermen tegen de zon. Volgens het KWF kun je een wit t-shirt vergelijken met een zonnebrandmiddel met factor 15. Maar uv-werende kleding staat gelijk aan de bescherming van zonnebrandmiddel met factor 50! Hieronder zie je een voorbeeld van uv werende kleding:

kind beschermen tegen de zon

Kinderen insmeren met factor 50

Ook opvallend vind ik dat het KWF adviseert om kinderen per definitie in te smeren met een zonnebrand factor 50. Bij volwassenen wordt uitgegaan van minimaal factor 30. Maar bij kinderen moet je dus voor de maximale bescherming kiezen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat het zonnebrandmiddel dat je gebruikt effectief is. Dat betekent dat je niet de zonnebrand van vorig jaar moet gebruiken, want zonnebrandmiddel verliest zijn effectiviteit.

Best geteste zonnebrand factor 50 voor kinderen Consumentenbond

Dit jaar gaf de Consumentenbond Biodermal Kids Zonnespray SPF 50+ de tweede plaats in hun zonnebrandmiddelen test en het cijfer 8,4.

Voor meer tips van het KWF om je kind veilig te beschermen tegen negatieve effecten van de zon, vind je op de website van het KWF.

Leestip

Hoe zorg je voor een gezonde woonomgeving?

Hoe bescherm jij jouw kind tegen de zon en hitte?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *