Kijktip: 'We need to talk about Kevin'

Joran van der Sloot, Tristan van der Vlis, Behring Breivik en Sander Vreeswijk.

Stuk voor stuk begingen ze verschrikkelijke misdaden. Misdaden die vragen oproepen als: 'Hoe komt iemand tot zoiets, en: 'Wat voor ouders hebben ze?'

Plot

In de film 'We need to talk about Kevin' vertolkt Hilda Swindon de rol van de moeder van Kevin. Kevin gaat op een dag naar school met zijn pijl en boog, en een heleboel hangsloten. Hij sluit zorgvuldig alle deuren zodat niemand er uit kan, en schiet vervolgens zijn medescholieren één voor één neer. En later blijkt dat hij voor schooltijd zijn jongere zusje, en vader heeft doodgeschoten.

Opvoeden tegen de klippen op

Je komt er als kijker pas met stukjes en beetjes achter wat er precies is gebeurd. We zien Kevins moeder in een klein huisje wonen, dat besmeurd is met rode verf. Ze wordt met de nek aangekeken door de buurt, en verschuilt zich in de supermarkt als ze een bekende tegenkomt. Je ziet ook hoe ze de boosheid en pesterijen gelaten ondergaat, alsof ze ze verdiend heeft.

Van huilbaby tot moordende puber

Door flashbacks zien we haar zwangerschap, de bevalling, en hoe Kevin een huilbaby was die haar tot wanhoop dreef. Van een huilbaby veranderde Kevin in een dwarse peuter en kleuter, die weigerde zindelijk te worden. Eenmaal puber vertoont Kevin ronduit enge, psychopatische trekken, en is intens gemeen. Je ziet hoe Kevins moeder uit alle macht probeert Kevin te bereiken, waarbij ze totaal geen begrip of hulp krijgt van haar omgeving.

Aan het eind van de film, als je er als kijker achterkomt wat Kevin heeft gedaan, denk je als kijker: 'Hoe kan die vrouw nog uit bed komen 's ochtends!'

Kevins moeder doet haar best

Kevins moeder komt in deze film naar voren als een vrouw die er alles aan heeft gedaan haar zoon te begeleiden en op te voeden tot een evenwichtige volwassene. Maar je ziet ook hoe ze gedoemd is te falen. De arts die ze raadpleegt voor hulp, wuift haar zorgen weg, maar als kijker kun je niet anders dan concluderen dat er met Kevin iets zeer ernstigs aan de hand is.

Ondanks alles wat Kevin heeft gedaan, bezoekt Kevins moeder hem toch in de gevangenis. Zelfs nadat hij haar man en dochter heeft vermoord. Is dat ultieme moederliefde?

Conclusie

We need to talk about Kevin is geen lichte kost. De manier waarop het verhaal wordt verteld, met verschillende flash backs, is niet altijd makkelijk.

Maar het is beslist een indrukwekkende film die je niet onberoerd laat, en die nog langere tijd in je hoofd blijft hangen. Het is geen film om te kijken als je zwanger bent!

En wat pijnlijk duidelijk wordt is dat, in dit geval, de ouders net zozeer slachtoffer zijn.

Praktische informatie

'We need to talk about Kevin' is gebaseerd op het gelijknamige boek We need to talk about Kevin van Lionel Shriver. Het boek is voor 9,99 te koop bij Bol.com.

De dvd wordt eind februari 2012 verwacht.

Bekijk de trailer

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *