Mobieltjesverbod: ouders hebben er moeite mee!
In een verrassende wending blijken het vooral óuders die moeite hebben met het recente mobieltjesverbod op basisscholen! Het zijn dus niet zozeer kinderen die ervan balen dat ze geen mobieltje in de klas mogen hebben, maar ouders.
Waarom is dat?!
Mobieltjesverbod: ouders hebben er meer moeite mee dan hun kinderen
De reden is heel simpel: de moderne ouder wil zijn of haar kind ten allen tijde kunnen appen of bellen. Ik vind het zelf behoorlijk bizar, want je kunt toch moeilijk je kind gaan bellen of appen als het in de klas zit en dus moet opletten? Maar het heeft te maken met bereikbaarheid: uit onderzoek van DIT, het journalistieke platform van omroep EO. blijkt dat 81% van de ouders het belangrijk vindt dat hun kind bereikbaar is.
Waarom vinden ouders het mobieltjesverbod zo moeilijk?
In een krantenartikel van zaterdag 21 september 2024 verklaart Justine Pardoen dat door technologische mogelijkheden de maatschappelijke norm veranderd is. Het is tegenwoordig mogelijk om elkaar altijd te bereiken en traceren en dus doen we dat ook. Ook als het om onze kinderen gaat.
Wat vroeger niet normaal was, is het nu wel.
Ouderlijk toezicht slecht voor de ontwikkeling van kinderen
Maar volgens verschillende experts kan al dat toezicht op je kind een slechte invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Volgens Loes Keijsers, hoogleraar pedagogiek (Erasmus Universiteit Rotterdam) verstoor je het leerproces van je kind door het telkens in de gaten te houden.
Kinderen leren dan namelijk niet zelf problemen oplossen.
Als je als kind vroeger een lekke band had, dan moest je zelf een oplossing verzinnen. Nu belt een kind met zijn mobieltje zijn ouders om te helpen. Dat klinkt handig, maar daardoor leert het kind niet dat het zelf ook een oplossing kan bedenken en dat is weer slecht voor het zelfvertrouwen. Vervolgens leidt dat tot een generatie die niet tegen een stootje kan. Bovendien, als je je kind zo'n handig GPS-horloge omdoet, geef je volgens Loes Keijsers onbewust je kind de boodschap mee dat de wereld een enge plek is.
N.B. Ontwikkelingspsycholoog Stijn van Petegem (Université Libre de Bruxelle) wijst erop dat het ook voor ouders niet fijn is om voortdurend in de gaten te houden waar hun kind is.
Mijn ervaringen met de moderne technologie
Mijn jongste kind is inmiddels 20, maar ik herinner me nog wel de opkomst van het mobieltje op de basisschool. Mijn man en ik vonden dat 'niet nodig' op de basisschool. We hebben dat lang volgehouden maar bij onze jongste zoon die dus inmiddels 20 is, gingen we toch overstag voor een smartphone aan het eind van groep 8. Want als je kind in groep 8 gaat kennis maken met zijn of haar nieuwe klas op de middelbare school wordt er prompt een whatsappgroep aangemaakt, en dan is een smartphone een must.
Middelbare school: magister
Op de middelbare school kreeg ik te maken met het magister. Ik negeerde dat, want ik ging ervan uit dat mijn kinderen zelf hun cijfers wel zouden vertellen. En eigenlijk vind ik dat nog steeds. Maar ik herinner me ook dat ik er weleens op ben aangesproken door docenten dat ik vaker op het magister zou moeten kijken. Als ouder heb ik dus best een spanningsveld ervaren tussen mijn normen en de opkomst van nieuwe normen als gevolg van nieuwe technologische mogelijkheden.
Een ander voorval dat ik me herinner is dat ik mijn twee jongste kinderen met veel moeite door de sneeuw naar school had gebracht, om ze vervolgens om 10.30 weer thuisbezorgd te krijgen door een andere ouder vanwege het slechte weer! Dat vond ik echt bizar. De school besloot toen dat het weer dermate slecht was dat alle kinderen naar huis moesten, maar ze zaten daar veiliger dan in de auto bij andere ouders.
Conclusie mobieltjesverbod
Zoals altijd in het leven draait het allemaal om het vinden van het juiste evenwicht. Tussen enerzijds je kind beschermen tegen de moderne gevaren, en anderzijds de ruimte geven om zijn of haar eigen fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Want uiteindelijk wil je toch dat je kind weerbaar wordt en stevig op zijn voeten staat in de maatschappij.
En daarvoor is het belangrijk dat je kind die ruimte krijgt.
Leestips
Hoe ga jij om met de vele mogelijkheden om je kind te monitoren?
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Mobieltjesverbod: ouders hebben er moeite mee! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>