Moederdag zonder moeder: hoe doe je dat?

moederdag zonder moeder
Moederdag zonder moeder.

Je zou bijna zeggen, het is als een ei zonder zout.
Een strand zonder zee.
Een Starbucks zonder koffie.

Moederdag en moeders horen bij elkaar.

Dus een Moederdag zonder moeder is even wennen.

Moederdag zonder moeder: waarom het lastig kan zijn

Heel simpel gezegd is een moederdag zonder moeder lastig omdat het herinnert aan je moeder. En als zij er niet meer is, dan confronteert Moederdag je met dat verlies door de dood.

Ook als de relatie met je moeder niet geweldig was, kan een Moederdag zonder moeder pijn doen.

Zeker als je om je heen allemaal mensen ziet die dingen kopen voor hun moeder ter ere van Moederdag, benadrukt dat het feit dat jouw moeder er niet meer is. Het verlies wordt pijnlijk duidelijk.
Een belangrijke andere reden dat een Moederdag zonder moeder lastig is, is dat je voor je gevoel zelf meer in de frontlinie komt te staan. Zolang je ouders nog leven, staan zij als het ware nog als een beschermende haag voor je. Nu sta jij vooraan.
En tenslotte is je moeder degene die jou van baby af aan kent, en onvoorwaardelijk van je houdt. Dat kan een gevoel geven van: 'Nu moet ik het echt zelf gaan doen,' terwijl je dat misschien toch al wel deed. Maar nu is er ineens ook geen andere optie meer.

De eerste Moederdag zonder moeder is het lastigst

Vaak is de eerste Moederdag zonder moeder het lastigst. Alles is dan nog vers en nieuw. Maar dat betekent overigens niet dat Moederdagen daarna per definitie makkelijker zijn. Tijdens een eerste Moederdag zonder moeder zal je omgeving meer begrip hebben dat je het lastig vindt. Bij daarop volgende Moederdagen is dat vaak minder, en kun je je juist daardoor alleen en onbegrepen voelen.

4 dingen die je kunt doen om deze dag makkelijker te maken

1. Erken dat de eerste Moederdag zonder moeder lastig is

Het belangrijkst wat je kunt doen is toegeven dat het een lastige dag is. Probeer het niet af te doen als: 'Ach, het is toch heel normaal dat je ouders een keer dood gaan, en ik moet daar niet moeilijk over doen.' Hoewel het een natuurlijk proces is dat je ooit je ouders verliest, wil dat niet zeggen dat het geen verdriet doet. Ontken het daarom ook niet. Laat het verdriet er zijn.

2. Maak een moment vrij om aan je moeder en Moederdag te denken

En dan kun je naast het verdriet plek maken voor positieve dingen op een Moederdag zonder moeder. Door bijvoorbeeld het graf van je moeder te bezoeken. Of als er geen graf is, een foto van haar voor je nemen en even met je gedachten naar haar toe gaan en op die manier aandacht aan haar en aan Moederdag geven. Een fotoalbum doorbladeren kan ook. Brandt een klein kaarsje terwijl je bijvoorbeeld 10 minuten naar oude foto's kijkt.

3. Vier jouw Moederdag

Vergeet niet jouw Moederdag te vieren. Misschien was het traditie om op Moederdag naar je moeder te gaan. Je zou dit kunnen vervangen door een bezoek aan haar graf. Maar je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe traditie te verzinnen. Bijvoorbeeld gezellig samen met het gezin koffie drinken met een gebakje erbij. Of een wandeling maken, een spelletje doen. Doe gewoon iets dat bij jullie gezin past.

4. Doe iets voor een ander op je eerste Moederdag zonder moeder

Je hoofd staat er misschien niet naar, maar iets voor een ander doen kan enorm helpen bij verdriet. Het haalt je uit je hoofd, en biedt nieuw perspectief. Misschien is er een eenzame oudere buurvrouw die weinig aanloopt krijgt. Doe een leuk kaartje bij haar in de brievenbus of breng een bloemetje langs. En zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen.

Moederdag zonder moeder gedicht

In onderstaand filmpje zingt Karin Bloemen een prachtig gedicht van Jan Boerstoel 'Geen kind meer'. Let op: het is wel een tranentrekker, en maakt melancholiek.

Tot slot

Een Moederdag zonder moeder is zeker de eerste keer vaak lastig. Dat is heel normaal en geef daar dus ruimte aan. Kies er tegelijkertijd voor om een nieuwe vorm te vinden voor Moederdag en het op die manier een plek te geven.

Troostliteratuur

Hieronder boekentips over omgaan met verlies van je ouders. Klik op het plaatje van het boek voor meer informatie:
Gebruikte bronnen o.a. Zin, Rebel's begrafenisonderneming, Psyned, Bol.com, Youtube
 
 
Hoe is  Moederdag voor jou?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *