Generatie Columbine: opgroeien met school shootings in Amerika
Als je kind 4 jaar oud wordt moet het naar school. Dat is voor zowel het kind als de ouder soms best even slikken. Je moet maar hopen dat het allemaal goed gaat. En dan gaat het meestal om kleine dingetjes, zoals de vraag of je kind het wel naar zijn of haar zin zal hebben. En of het niet gepest wordt.
Maar in de VS is er nog een andere zorg: als er maar geen gek naar de school komt die kinderen begint neer te schieten.
Generatie Columbine
Hans Klis woonde als jonge vader in New York en reisde als correspondent door Amerika voor onder andere NRC Handelsblad en De Correspondent. Hij schreef een boek over het fenomeen school shootings in de VS: Generatie Columbine. Hiervoor sprak hij met overlevenden van school shootings, kinderen, wapenliefhebbers, anti-wapenactivisten, politici en leraren.
Opgroeien met school shootings in Amerika
De titel van het boek verwijst naar de school shooting in het plaatsje Columbine. Het was niet de eerste school shooting in de VS maar wordt gezien als een omslagpunt voor de Amerikaanse samenleving. Het was namelijk voor het eerst in de geschiedenis dat een school shooting live werd uitgezonden. Een tweede keerpunt is volgens Hans Klis de school shooting in Parkland op 14 februari 2018.
Waarom worden wapens niet verboden in de VS
Hans Klis constateert dat er sprake is van een merkwaardige paradox in de VS. Enerzijds doen ouders er echt alles aan om hun kinderen te beschermen en veilig te helpen opgroeien. Zo valt het Klis op dat hij nooit een kind alleen spreekt. Er staat altijd een ouder naast. Niet voor niets komt de term helicopter parenting uit de VS. Het staat voor een overdreven beschermende vorm van ouderschap.
De paradox is dat Amerikanen ondanks al hun zorg en voorzichtigheid vuurwapens niet verbieden. Dezelfde wapens die school shootings mogelijk maken.
Klis stelt onder andere de volgende vragen
- Waarom worden vuurwapens in Amerika nog steeds niet verboden?
- Waarom is het recht op wapenbezit zo sterk verankerd in de Amerikaanse cultuur?
- Hoe kan een samenleving die zo begaan is met het welzijn van haar kinderen het geweld van school shootings zo geaccepteerd hebben?
Over het boek Generatie Columbine
Generatie Columbine is een verslag van Hans Klis onderzoek naar het fenomeen school shootings in de VS, en waarom wapenbezit zo gevoelig ligt. Ook probeert hij antwoord te geven op de vraag: 'Waarom?' Waarom schieten de school shooters kinderen neer?
School shooters meestal slechte jeugd + zwak mannelijk ego
Er zijn geen eenduidige antwoorden, maar er is wel een soort algemene verklaring: school shooters hebben meestal een slechte jeugd achter de rug, en voelen zich bedreigd in hun mannelijkheid. Hoewel Dylan Klebold, één van de shooters van Columbine, een prima jeugd had. Maar Dylan had dan weer psychische problemen.
Verontrustend boek
Ik vond het boek interessant om te lezen, maar ook erg verontrustend. Hans Klis zegt hoopvol dat het met de wapenindustrie in de VS misschien dezelfde kant op gaat als met de tabaksindustrie. Dus er is hoop.
Praktische informatie over Generatie Columbine
Generatie Columbine van Hans Klis is voor 20,50 te koop bij bol.com
Leestips
- Sue Klebold de moeder van Dylan, de schoolshooter van Columbine, schreef een boek dat erg indrukwekkend is.
- Lees ook This is where it ends, een verhaal over een school shooting van Marijke Nijkamp.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Generatie Columbine: opgroeien met school shootings in Amerika — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>