Moederdag: internationaal eerbewijs aan alle moeders?

Moederdag wordt vaak verweten een commercieel gebeuren te zijn, dat vooral tot doel heeft de zakken van de middenstand te spekken. Maar ooit was het wel degelijk bedoeld als een eerbetoon aan moeders.

Het ontstaan van Moederdag

Het  begon allemaal met de Amerikaanse Ann Reeves Jarvis, in de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog tussen 1861 en 1865. Zij richtte de zogenaamde Mothers Day Work Clubs op. Die zorgden voor eten en medicijnen voor vaderloze gezinnen.

Na de Burgeroorlog ging haar dochter, Anne Jarvis, verder met het werk van haar moeder. En het was Anne die in 1904 het begrip Moederdag op de kaart zette, als eerbewijs aan haar moeder.

Moederdag werd commercieel

In Nederland vieren we Moederdag sinds 1925. Maar het karakter van Moederdag werd steeds commerciëler. Dat vond ook Anne Jarvis! Haar versie van Moederdag hield in dat je een anjer op je kleding speldde en je moeder een bezoekje bracht. Ze probeerde dan ook het hele concept Moederdag weer af te schaffen! Helaas: 'Toen was de geest al uit de fles.'

Maar er is natuurlijk niets mis met de oorspronkelijke gedachte achter Moederdag: een dag om waardering te uiten voor moeders!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *