Hoe maak je je kind energiebewust?

energie

Energiebesparing is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Milieubewustzijn wil je graag meegeven aan je kinderen. De aarde moet immers nog langer mee.

Maar hoe betrek je je gezin bij energiebesparing en bewustwording? 

Hoe zorg je er voor dat ze de lamp op hun kamer uitdoen als ze naar school gaan? Of de deur achter zich dicht trekken zodat er geen kostbare warmte verloren gaat? En hoe maak je ze duidelijk dat bij 20 minuten douchen niet alleen water door het doucheputje verdwijnt maar ook geld?

Lees hier een aantal tips!

1. Geef het goede voorbeeld


Zoals zo vaak als het gaat om opvoeden, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Heb je net met je kinderen besproken dat ze de televisie écht uit moeten zetten in plaats van stand-by? Doe dat dan zelf ook! En wil je dat je puber korter douchet? Ga er dan zelf niet 20 minuten of langer onder staan.

Hetzelfde geldt voor huishoudelijke taken. Leg je kinderen uit waarom je de kleren liever aan de waslijn hangt in plaats van ze in de wasdroger te stoppen. Gebruik apps en apparaten voor inzicht


Tegenwoordig zijn er verschillende apparaten en apps op de markt waarmee je real-time inzicht hebt in je energieverbruik. Naast verschillende slimme thermostaten zijn er ook een hoop apps.


Inzicht in je energiegebruik is vaak een eerste stap naar besparing. 

Maak het leuk door je kinderen er bij te betrekken. Let uit dat als jullie met z’n allen jullie best doen, het verbruik omlaag zal gaan. Maak er een spelletje van! 


En beloof een leuk uitje van het geld dat jullie als gezin hebben bespaard.!


Wees open over het feit dat energie geld kost


De jaarrekening hoeft geen geheim te zijn. Laat je kinderen zien wat jullie aan energie verbruiken tijdens een jaar, en hoeveel geld dat kost. Het is natuurlijk extra leuk als jullie hier een jaar later weer voor gaan zitten en zien dat het verbruik is gedaald. 


Neem energie als onderwerp voor spreekbeurt of werkstuk


Heeft je zoon of dochter nog geen idee waar de spreekbeurt van volgende week over moet gaan? Energiebesparing is een leuk én interessant onderwerp. Hij/zij kan vertellen hoe jullie je best doen om energie te besparen. En misschien kan hij/zij ook al iets vertellen over groene stroom?


Overstappen van energieleverancier


Geld besparen op je energierekening gaat nóg makkelijker door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Energietarieven vergelijken doe je bij een energievergelijker. Ook dat is leuk om samen te doen.

Je kind krijgt zo ook een idee van prijzen en de verschillende bedrijven. Het enige wat je hoeft te doen is de goedkoopste energieleverancier uit te kiezen.

De overstap is binnen 10 minuten geregeld.

Dat is nog eens snel besparen!

Lees ook: Gadgets, een vloek of een zegen

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *