Ouders wees niet zo egoïstisch en maak tijd voor je kind

gitty feddema

'Ouders hebben geen tijd meer, of maken geen tijd meer, om vanaf het prilste begin genoeg tijd met hun kinderen door te brengen.'

Dit is slechts één van de uitspraken die sociaal pedagoog Gitty Feddema doet in het artikel 'Afwezig ouders? Lastige kinderen'.

Ouders zijn teveel met zichzelf bezig

Gitty Feddema vindt dat ouders tegenwoordig vooral met zichzelf bezig zijn. En met hun carrière, vakantie, hypotheek en spullen. Ze willen tijd voor zichzelf hebben, en niet geclaimd worden. Ze willen wel kinderen, maar ze willen er tegelijkertijd nauwelijks tijd voor vrijmaken.

'Het is tegenwoordig normaal om kinderen al in hun drie eerste levensjaren in grote mate aan de zorg van anderen over te laten. Aan grootouders, gastouders, en wisselende crècheleidsters. 

Het gevolg?

Een onleefbare samenleving met een onopgevoede generatie, aldus Gitty Feddema.


Ouders werk minder buitenshuis de eerste 4 jaar

Gitty Feddema pleit er voor dat vaders en moeders de eerste vier jaar allebei hun betaalde arbeid zo terugbrengen dat ze geen zorg van buitenaf meer nodig hebben. Als een kind naar school gaat, kunnen ze hun uren weer uitbreiden.

Maar pas op hun 15de of 16de zijn kinderen er aan toe om alleen te worden gelaten. Feddema:

'Een kind is geen ding dat je af en toe tevoorschijn haalt en weer wegstopt als het niet goed uitkomt. Een kind verdient aandacht, liefde, tijd.' 

Meer aandacht en tijd van ouders voor hun kinderen lost een heleboel problemen op denkt Feddema:

  • Kinderen hebben geen voedingssupplementen meer nodig, omdat ouders het geduld hebben ze te leren eten.
  • Brutaal gedrag wordt minder omdat kinderen in het gezin waarden en normen leren.
  • Wachtlijsten voor psychische bijstand verdwijnen.
  • De hele maatschappij knapt op.
De beschuldiging dat ze terug wil naar de jaren vijftig wijst ze ferm van de hand. Ze zegt dat ouders het sámen moeten doen.

Hoe moet dat financieel?

Gitty Feddema zou graag zien dat de overheid het inkomen van parttime werkende ouders tijdelijk aanvult. Dat kan met het geld dat anders naar de kinderopvang zou gaan.

Heeft Feddema een punt?

Gitty Feddema doet gepeperde uitspraken over het moderne ouderschap. Ze vindt dat ouders meer aandacht en tijd moeten besteden aan hun kind(eren) en minder met zichzelf moeten bezig zijn. Ze noemt een crèche met wisselende leidsters 'soms als een vorm van gesubsidieerde kinderverwaarlozing'.

Volgens onderzoek besteden ouders juist meer tijd aan hun kinderen

Feddema's uitspraken staan haaks op onderzoeksresultaten die in oktober 2016 werden gepresenteerd. Daar uit zou juist blijken dat ouders tegenwoordig méér tijd met hun kinderen doorbrengen dan vroeger.

Meer tijd als kinderen naar school gaan???

Feddema's uitspraak dat ouders weer meer buitenshuis kunnen werken als hun kinderen naar school kloppen niet helemaal met de realiteit. Want het moderne onderwijs staat bol van de studiedagen, en doet voortdurend een beroep op ouders.
Lees het hele artikel in het AD hier.


Conclusie

Ik ben het helemaal met Feddema eens dat kinderen recht hebben op de zorg en aandacht van hun ouders.

Ook onderschrijf ik haar mening dat een crèche met wisselende leidsters niet goed is voor kleine kinderen. En al helemaal niet voor baby's die het eerste jaar sowieso het beste thuis kunnen blijven.

Tegelijkertijd zitten er wel wat zwakke plekken in haar betoog. Zoals het feit dat uit onderzoek zou blijken dat ouders juist meer tijd met hun kinderen doorbrengen, en haar idee dat je als je kind naar de basisschool gaat veel meer tijd krijgt.

Wat vind jij van Feddema's uitspraken?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *