8 redenen om wasbare luiers te gebruiken

wasbare luiers

Wasbare luiers zijn allang niet meer vierkante doeken die je eerst nog in een vliegtuig model moet vouwen voordat je ze kunt gebruiken. De moderne wasbare luiers zijn al kant en klaar voorgevormd, en zien er vaak ook nog eens bijzonder leuk uit.

Behalve hun leuke uiterlijk zijn er vele andere redenen om wasbare luiers te gebruiken!

8 redenen om wasbare luiers te gebruiken!

1. Met stip op nummer 1: het milieu!

Even wat zorgelijke cijfers van Milieucentraal:
Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby's en kinderen in Nederland luiers. Dat is 140 miljoen kilo aan luierafval per jaar.
Een baby die wegwerpluiers draagt, betekent 23 kilo afval per maand!
De aarde moet nog langer mee, dus door wasbare luiers te gebruiken in plaats van wegwerp luiers help je om de luier afvalberg te verminderen. Of in ieder geval niet nog groter te maken.
N.B. Ook als je waspoeder en het water dat je gebruikt om katoenen luiers te wassen, zijn ze nog steeds milieuvriendelijker dan wegwerpluiers volgens Milieucentraal.

2. Met wasbare luiers zit je nooit zonder luiers

Wegwerpluiers kunnen 'op' zijn. Het voordeel van wasbare luiers is dat als je ze eenmaal in huis hebt, je nooit zonder luiers zit. Ja, je moet ze natuurlijk wel op tijd wassen, maar ze zijn er wel. In het ergste geval kun je er even snel een paar wassen.

3. Wasbare luiers zijn goedkoper

Omdat wasbare luiers een eenmalige aanschaf zijn, ben je uiteindelijk goedkoper uit dan als je elke keer een nieuw wegwerpluiers moet kopen. Per kind scheelt het tussen de 450 en 500 euro, aldus Milieucentraal.

4. Kinderen worden sneller zindelijk van wasbare luiers

Dit argument kan ik helaas niet uit persoonlijke ervaring onderschrijven. Mijn twee oudste kinderen werden helaas niet sneller zindelijk omdat ik katoenen luiers gebruikte. Maar het argument dat kinderen met wasbare luiers eerder 'nattigheid' voelen en daardoor makkelijker zindelijk worden, klinkt logisch.

5. Wasbare luiers zien er hartstikke leuk uit

Dit is een luchtig argument, maar dat wil niet zeggen dat het geen goede reden is. Kinderen moeten vaak verschoond worden, en dan is het best leuk om je kind een vrolijke wasbare luier met leuke print om te doen. Hieronder een voorbeeld van zo'n leuke luier:
Wasbare luier
Bron: Nappys

6. Het scheelt een boel gesjouw

Een pak luiers waarmee je even een tijdje vooruit kunt is best onhandig qua formaat. Zeker als je op de fiets boodschappen doet, is het een lastig pak om mee te nemen. En ook in het winkelkarretje nemen wegwerpluiers veel plek in. Met wasbare luiers is dat niet nodig.

7. Je kunt wasbare luiers eerst uitproberen

Als je twijfelt welke wasbare luier het beste is, dan kun je eerst een proefpakket bestellen en dat rustig uit proberen. Er zijn bijvoorbeeld wasbare luiers met klittenband en drukknoopjes!
wasbare luiers
Voorbeeld proefpakket Nappys

8. Wasbare luiers vriendelijker voor de babyhuid

Veel mensen zeggen dat hun baby minder last heeft van rode billetjes of luieruitslag met katoenen luiers.  Zeker als organisch katoen is gebruikt. Zeker als je een hypoallergeen wasmiddel gebruikt kunnen stoffen luiers vriendelijker zijn voor de babyhuid. Ook zouden ze meer 'ademen'.

Samenvattend

Tegenwoordig zijn wasbare luiers minstens zo leuk, en vaak zelfs veel leuker, om te zien dan wegwerpluiers. Maar veel belangrijker is nog dat ze duurzamer zijn, en het milieu minder belasten.
En dat laatste is één van de beste geschenken die je je kind kunt meegeven: een wereld die nog langer mee kan dan vandaag.
Naast al je liefde natuurlijk!
Gebruikte bronnen: Milieucentraal, Nappys, Green Child Magazine, EC Peesy, Connects, Wikipedia, ConnectUS, Medical News Today, Pampers, RTL NIeuws, CBS, Luierinfo, Ouders van Nu, Luieraanbiedingen en Mom Loves Best

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *