Hoe krijg je je kinderen aan het lezen?

Hoe krijg je je kinderen aan het lezen?

Eén van de dingen die ik belangrijk vond in de opvoeding van mijn kinderen was ze een liefde voor lezen bij te brengen. Want lezen heeft enorm veel voordelen. Dus als je daar van houdt, is dat mooi meegenomen natuurlijk.

De vele voordelen van lezen

  1. Lezen is goed voor de woordenschat.
  2. Lezen is goed voor de ontwikkeling.
  3. Lezen kun je altijd en overal doen. 
  4. Je hebt er weinig plek voor nodig. Een stoel is fijn, maar je kunt ook prima lezen in het gras om maar iets te noemen.
  5. Lezen verbreedt je horizon. Door verschillende boeken te lezen leer je verschillende werelden kennen.
  6. Lezen is goed voor empathie en inlevingsvermogen.
  7. Lezen hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, een abonnement bij de bibliotheek voor kinderen is gratis. Dus tot hun achttiende kunnen kinderen gratis gebruik maken van een hele wereld aan boeken.
  8. Als je kind zich verveelt is lezen een makkelijke oplossing.
  9. Lezen kan verbroederen. Ook al heb je weinig met iemand gemeenschappelijk, als je allebei een bepaald boek hebt gelezen heb je toch al iets om over te praten.
  10. Lezen brengt mensen bij elkaar.
Het mag duidelijk zijn: ik ben heel enthousiast over lezen. Maar hoe breng je zo'n liefde voor boeken en lezen nou over op je kinderen?

Hoe krijg je je kinderen aan het lezen?

Geef om te beginnen het goede voorbeeld door zelf te lezen. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Dus als ze jou vaak met een boek zien zitten, is de kans groter dat ze dit overnemen. Of op z'n minst bekend raken met het beeld van iemand die een boek leest.
Zorg dat je kinderen in aanraking komen met boeken door met ze naar de bibliotheek te gaan. De meeste bibliotheken hebben speciale kinderhoeken waar het heerlijk toeven is. Bovendien hebben bibliotheken en jij hetzelfde doel: kinderen aan het lezen krijgen. Zo organiseren ze bijvoorbeeld vaak voorleesuurtjes en dergelijke. Ga daar met je kind naar toe! Voor jou is het ook nog leuk om andere ouders tegen te komen, en je kind leert de wondere wereld van de boeken kennen.

Ga eens met je kind wandelen, en loop naar een plaatselijke minibieb!

Zorg dat je boeken in huis hebt voor je kind, en zet die in een kast op een hoogte waar je kind zelf bij kan. Houd bij de keuze van kinderboeken rekening met de leeftijd van je kind. Voor een driejarige is een Harry Potter boek weliswaar leuk om even te bekijken, maar niet om te lezen. Zorg dus dat het boek aantrekkelijk is voor de leeftijd van je kind.
Last but zeker not least: lees je kind voor! Bijvoorbeeld uit kinderboeken van vroeger.

Lees ook mijn post over de boekenhouder.

En is het mij gelukt?

Tot mijn spijt heb ik mijn liefde voor lezen niet aan al mijn kinderen kunnen overdragen. Mijn twee dochters houden wel van lezen, en doen dat ook regelmatig. Maar mijn drie zonen houden tot mijn spijt vol dat lezen 'saai' is. En daar valt helaas niet tegenaan te praten.
Toch hoop ik dat ik ergens een zaadje heb kunnen planten. En wie weet, misschien komt het ooit toch nog tot bloei.
Dat gun ik mijn kinderen!

Zijn jouw kinderen fan van schermpjes! Denk dan ook eens aan gratis e-books!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *