Het goede voorbeeld geven als moeder

opvoeden, goede voorbeeld
Bron: shutterstock

Moeders die kinderen en baan combineren gebruiken nog wel eens als argument dat ze hun kinderen op die manier het goede voorbeeld geven.

Want blijkbaar is het goede voorbeeld dat je een betaalde baan hebt. Het is een signaal dat de beruchte Nederlandse moederschapsideologie steeds minder leeft onder vrouwen.

Maar er zijn meer, en andere manieren om je kinderen het goede voorbeeld te geven. En wij zetten ze voor je op een rijtje!


6 manieren om je kind het goede voorbeeld te geven

  • Taalgebruik. Als jij je als moeder bedient van schuttingtaal hoef je niet verbaasd staan te kijken als je kinderen ook schelden en dergelijke taal bezigen.
  • Manieren. Erger jij je wel eens aan andere weggebruikers? Of mensen die in de supermarkt gezellig middenin het pad gaan staan keuvelen en de hele boel blokkeren? Je zou niet de eerste zijn die loopt te foeteren en mopperen. Maar houd het netjes! Want je kind neemt je gedrag over.
  • Vriendelijkheid. Het is één van de dingen die ik mijn kinderen heb geleerd: streef er naar om elke dag minimaal 1 ding voor een ander te doen. Dat kan zo simpel zijn als even de deur open houden voor een moeder met een buggy. Of iemand de weg wijzen.
  • Voldoende bewegen. Het is een hot topic anno 2017: voldoende bewegen voor een goede gezondheid. Niet voor niets zijn activity trackers heel populair. Dus neem niet voor elk wissewasje de auto, maar ga lopend of met de fiets. Zo laat je je kinderen een gezonde levensstijl zien. Investeer eventueel in hardloopkleding en voeg hardlopen aan je wekelijkse activiteiten toe. Hardlopen is makkelijk en eenvoudig in te passen, ook als je kinderen hebt. Hoelahoepen trouwens ook!
  • Smartphone gebruik. Laatst stond het nog weer in de kranten: veel kinderen vinden dat hun ouders teveel achter hun smartphone/laptop/iPad zitten... Het lijkt wel de omgekeerde wereld. Als je zelf vergroeid bent met je schermpje, heb je geen poot om op te staan als je het schermgebruik van je kind aan banden wilt leggen. Ook hier ligt dus een gouden kans om het goede voorbeeld te geven.
  • Probeer zo min mogelijk afval te veroorzaken, en scheidt het afval dat je wel hebt. 

Wil je wel beginnen met hardlopen, maar weet je niet goed hoe? Lees dan eens Hardlopen met Evy!

Conclusie

Als ouders zijn je woorden belangrijk, maar meer nog je daden. Want hoe jij je gedraagt is een voorbeeld voor je kinderen. Zorg er dus voor dat je het juiste gedrag spiegelt!

In deze post las je 6 eenvoudige manieren om te beginnen!

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Haha, al bij de eerste zag ik een stel koters voor me: kinderen van kennissen die vloeken als bootwerkers. En ze hebben het niet van een vreemde....onze dochter, al een jonge puber, is er ontsteld over. De kindertjes zijn tussen de 4 en 10 🙁 Steeds als we ze treffen is er wel één ouder die er een knetterende vloek uitgooit. Jammer vind ik het. Ik zie altijd die papegaai voor me op de posters: 'Vloeken is aangeleerd.'

  2. Haha, al bij de eerste zag ik een stel koters voor me: kinderen van kennissen die vloeken als bootwerkers. En ze hebben het niet van een vreemde....onze dochter, al een jonge puber, is er ontsteld over. De kindertjes zijn tussen de 4 en 10 🙁 Steeds als we ze treffen is er wel één ouder die er een knetterende vloek uitgooit. Jammer vind ik het. Ik zie altijd die papegaai voor me op de posters: 'Vloeken is aangeleerd.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *