Speelgoed kopen voor je kind: waar moet je op letten?

speelgoed kiezen

Wie recent een willekeurige Intertoys, Top 1 Toys of Toy"R"Us is binnengelopen of online shop bezocht weet het al: er is ontzettend veel speelgoed te koop!

Dus waar moet je als welwillende ouder in vredesnaam beginnen? Hoe worstel je je door het woud aan keuzemogelijkheden op het gebied van speelgoed? En hoe kies je het juiste speelgoed?

Wij maakten een lijst met do's en don't als het gaat om speelgoed kopen!

10 do's en don'ts om speelgoed voor je kind te kopen

  1. Vraag je kind wat hij of zij leuk vindt. Maar laat je keuze niet helemaal door je kind bepalen! Kinderen kiezen namelijk rustig totaal ongeschikt speelgoed uit. Een zesjarige zal gerust zeggen dat hij een puzzel van 100.000 stukjes wil hebben. Alleen maar omdat hij het plaatje zo mooi vindt.
  2. Dat brengt ons op punt twee: check altijd de leeftijdsaanduiding op het speelgoed. Sluit dit aan bij de leeftijd van je kind?
  3. Gebruik je gezonde verstand! Soms staat er op een speelgoed doos dat het speelgoed geschikt is voor 3-jarigen, maar heb je twijfels of jouw kind het al wel aan kan. Bedenk: de leeftijdsaanduiding is gebaseerd op gemiddelden. Vertrouw dus ook op je eigen oordeel.
  4. Hoed je voor lawaai producerend speelgoed. Sommig speelgoed lijkt wel speciaal ontworpen om ouders te folteren. Druk daarom in de winkel op alle knopjes en check of je het geluid langdurig kunt verdragen.
  5. Kies liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Tuurlijk kun je bij winkels als de Action veel meer kopen voor hetzelfde geld. Maar de ervaring leert dat veel speelgoed van de Action spontaan uit elkaar valt als je kind er naar kijkt. Natuurlijk geldt dit niet voor alle speelgoed. Maar we durven best te stellen dat degelijk, kwalitatief goed speelgoed tegen een stootje kan!
  6. Pas op dat je niet de fout maakt dingen te kopen die jíj leuk vindt. Kinderen hebben vaak een heel andere smaak dan hun ouders. Zo willen veel ouders hun kind graag trakteren op verantwoord, antroposofisch houten speelgoed. Maar kinderen houden juist erg van harde primaire kleuren.
  7. Ga voor klassiekers. Sommig speelgoed heeft zichzelf al bewezen en de tand des tijds doorstaan. Denk aan de klassieke Teddybeer, Lego, Duplo, Kapla blokken en spelletjes als Mens Erger Je Niet.
  8. Waak voor merchandise die is gebaseerd op films of tekenfilmseries. Zo gauw een serie of film het goed doet, zie je in een mum van tijd een speelgoedlijn verschijnen. Vaak zijn dit dezelfde spelletjes, maar dan met de populaire figuur er op. Denk aan Frozen. Denk goed na of je bereid bent meer te betalen voor een bekend spel, alleen maar omdat er een populair figuur op staat afgedrukt.
  9. Koop niet te veel. Het is al lastig genoeg dat veel volwassenen tegenwoordig lijden onder keuzestress. Behoed je kind daarvoor.
  10. Ga niet helemaal los met knuffelbeesten! Tuurlijk, ze zijn zacht en knuffelig. Maar Jan en alleman geeft ze cadeau. En dan veranderen ze al snel in vervelende stofnesten.
Een cadeautje inpakken op een leuke manier kan wat 'saaiere' cadeautjes nieuw elan geven.

Speelgoed van het Jaar 2014

Op de website van Speelgoed van het Jaar vind je informatie over het best beoordeelde speelgoed van het jaar. In onderstaand filmpje wordt het winnende speelgoed van 2014 gepresenteerd.

We wensen je veel succes en wijsheid toe!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *