Mediaopvoeding: hoe zorg je voor gezond smartphone gebruik vanje kind?
'Pas op maar, straks krijg je vierkante ogen!'
Dat is wat de generatie die opgroeide in de jaren 80 en 90 te horen kregen.
Hun ouders waren bezorgd dat hun kinderen teveel tv keken.
Zo ontstond de mythe dat je van teveel naar een scherm staren vierkante ogen zou krijgen. Een beetje in de sfeer van: 'Als de haan kraait, blijft je gezicht zo staan.'
Maar anno 2020 is het scherm van de televisie niet langer de boosdoener!
Hoe de tv niet langer de kwade genius is
Ik weet niet hoe bij jouw kinderen is, maar de mijne kijken amper nog tv. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet achter schermpjes zitten. Integendeel. Het moderne kind maakt graag gebruik van de volgende verleidelijke schermpjes:
- Android smartphones
- Apple smartphones
- iPad
- Tablet
- Computer
- Playstation
- Wii
Dus terwijl ouders bij de voordeur waakzaam stonden te zijn voor de kwalijke effecten van de televisie, kwamen via de achterdeur deze schermpjes het huis binnen. En die zijn veel lastiger te beperken dan tv kijken.
Schermpjes op iPhones, Samsung, Huawei etc. zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven geworden. Zo hebben kinderen op de middelbare school echt een smartphone nodig. Een oude Nokia voldoet echt niet.
En dat stelt ouders voor een lastige paradox:
Hoe voorkom je dat je kind teveel achter schermpjes zit, als schermpjes nodig zijn voor het dagelijkse, moderne leven?
Waarom kinderen vanaf 12 jaar een smartphone nodig hebben
Het is misschien een ongemakkelijke waarheid, maar vanaf een jaar of twaalf, als kinderen naar de middelbare school gaan hebben ze echt een smartphone nodig.
Hieronder een overzicht van manieren waarop smartphones gebruikt worden onder middelbare scholieren.
- Klassen apps, waarbij docenten in een groepsapp huiswerk en informatie doorgeven aan leerlingen
- Om het op het magister te kijken.
- Een middelbare school is vaak verder van het ouderlijk huis dan de basisschool. Door een smartphone kan je kind even laten weten waar hij of zij is, of kun je als ouder even contact opnemen.
- Een smartphone als iPhone SE2 heeft de Where are my friends app, waarmee je heel eenvoudig kunt zien waar iemand op een bepaald moment is. Voor Android smartphones is er de app Vind mijn vrienden. Overige is de iPhone SE een budgetvriendelijke smartphone: de prijzen beginnen vanaf zo'n 479 euro wat voor een iPhone heel weinig is. Dus als je graag een iPhone wilt, dan is de iPhone SE2 een fijne optie.
- Scholieren gebruiken hun smartphone ook om onderling contact te leggen.
- Om filmpjes op te kijken.
- Dingen te delen.
- Bankieren.
- Betalen.
- De gezinsapp!
Wat kun je als ouders doen? Mediaopvoeding
Kinderpsychiater Dr. Lieve Swinnen raadt af om de smartphone van je kind te controleren. Tenzij er echt duidelijke signalen zijn dat er iets mis gaat.
mediaopvoeding.nl
Justine Pardoen richtte in 2010 mediaopvoeding.nl op. Daar kun je als ouder terecht voor informatie. Je kunt er vragen stellen en interessante artikelen lezen over kind en internet. Dit staat er op hun website:
'Mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat erop gericht is om kinderen bewust en selectief met het media-aanbod om te laten gaan en ervoor te zorgen dat ze de inhoud van dat aanbod kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten. In de praktijk gaat het om gamen, internetten, lezen en tv-kijken.'
Leestips: Alternatieven voor Whatsapp en Whatsappen via computer
Hoe ga jij om met smartphones in combinatie met je kinderen?
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Mediaopvoeding: hoe zorg je voor gezond smartphone gebruik vanje kind? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>