|

Fulltime moederen financieel haalbaar maken

fulltime moeder

Langzaam maar zeker heeft het kostwinnersmodel, waarbij het gezinsinkomen berustte op één salaris plaats gemaakt voor het anderhalfverdienersmodel. In het anderhalfverdienersmodel heeft (meestal) de mannelijke partner een fulltime baan, en de vrouw een parttime baan.

Dit kan de keuze voor fulltime moederen intimiderend maken. Want als je uitgavenpatroon gebaseerd is op twee inkomens, hoe kun je dan van één inkomen rondkomen?

In de praktijk blijkt dit minder moeilijk dan wordt gedacht! De uitspraak: 'Dat kunnen wij ons niet veroorloven!' is snel gedaan, maar meestal niet gebaseerd op enig onderzoek.

Vaak blijkt namelijk dat de keuze dat één van beide ouders fulltime voor de kinderen gaat zorgen best mogelijk is, wanneer de levensstijl wordt aangepast.

Fulltime moederen financieel mogelijk maken

Het meest succesvol is een financieel plan dat berust op twee peilers:

 1. Bezuinigen
 2. Andere geldbronnen aanboren

Bezuinigen

Neem je levensstijl eens onder de loupe en kijk waar je op zou kunnen bezuinigen. Het kan zo simpel zijn als voortaan niet maar naar de Albert Heijn gaan voor boodschappen, maar naar de Aldi of Lidl.

Lees voor inspiratie het boek van thuisblijfmoeder Aad Actief! Vakanties, kleding, recreatie, abonnementen, sportschool en een tweede auto zijn andere dankbare bezuinigingsposten.  Zo ben je aan een auto zo een paar honderd euro per maand kwijt, volgens het Nibud.

Vier een kinderfeestje thuis, om te besparen op een feestje.

Je kunt ook eenvoudig bezuinigen op je boodschappen met de gratis app Scoupy! En denk ook eens aan gratis e-books!

Andere geldbronnen aanboren

Het aantal vrouwen dat voor zichzelf begint als ZZP-er groeit explosief! Een bedrijf starten vanuit de woonkamer is voor veel moeders de ideale manier om bij hun kinderen te zijn, en tegelijkertijd bij te dragen aan het gezinsinkomen.

Spullen verkopen

Dankzij sites als marktplaats kun je spullen te gelde maken. Veel moeders combineren een grote opruimactie met geld verdienen, door spullen te verkopen.

Rijden jullie bijvoorbeeld allebei in een middenklasse auto? Als één van beiden thuisblijft kan die misschien vervangen worden door een kleinere auto. Of de auto wordt zelfs helemaal overbodig. In beide gevallen kun je je auto gebruiken als geldbron.

Op wijkopenautos.nl kun je heel makkelijk een waardebepaling van je auto doen. Je vult simpelweg het kentekennummer in en krijgt een eerste indicatie van de waarde. Met die informatie kun je je auto te koop zetten op marktplaats of zelfs verkopen op Wij kopen auto's.

Conclusie

Denk of zeg niet te snel dat fulltime voor je kind zorgen niet voor je is weggelegd. Neem eerst eens even je financiën en leeftstijl onder de loupe, en maak vervolgens gebruik van bezuinigen en zoek nieuwe geldbronnen.

Lees ook: Hoe thuisblijfmoeders bijdragen aan het gezinsinkomen en Gevonden geld van Annemarie van Gaal


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Ik denk dat vooral je levensstijl veranderen een flinke besparing op kan leveren. Als thuismoeder (in mijn geval) moet je soms iedere cent omdraaien, aan de andere kant, je kinderen zien opgroeien en er altijd voor ze kunnen zijn is in mijn ogen onbetaalbaar.

 2. Ik denk dat vooral je levensstijl veranderen een flinke besparing op kan leveren. Als thuismoeder (in mijn geval) moet je soms iedere cent omdraaien, aan de andere kant, je kinderen zien opgroeien en er altijd voor ze kunnen zijn is in mijn ogen onbetaalbaar.

 3. Mooi artikel!
  Het 'kost' je inderdaad wat om rond te komen van één salaris maar je krijgt er iets voor terug dat onbetaalbaar is. Wanneer je dit echt samen wilt, kán het.

 4. Bij ons is het ook gelukt, maar daarbij wel met de opmerking dat het de laatste jaren door overheidsmaatregelen wel moeilijker werd gemaakt.
  Denk aan het afschaffen van de "aanrechtsubsidie" dit vind ik een neerbuigende term maar iedereen weet wat ermee wordt bedoeld en de onevenredige belastingnadelen van kostwinnersgezinnen door het huidige belastingstelsel. Toch heeft ons het er nooit te doen besluiten omv de opvoeding van onze kinderen over te dragen aan een kinderdagverblijf of gastouder.
  Mijn kinderen zijn nu bijna volwassen en ik ga nu weer aan het werk, wel parttime omdat we rust en regelmaat belangrijk vinden.

 5. Bij ons is het ook gelukt, maar daarbij wel met de opmerking dat het de laatste jaren door overheidsmaatregelen wel moeilijker werd gemaakt.
  Denk aan het afschaffen van de "aanrechtsubsidie" dit vind ik een neerbuigende term maar iedereen weet wat ermee wordt bedoeld en de onevenredige belastingnadelen van kostwinnersgezinnen door het huidige belastingstelsel. Toch heeft ons het er nooit te doen besluiten omv de opvoeding van onze kinderen over te dragen aan een kinderdagverblijf of gastouder.
  Mijn kinderen zijn nu bijna volwassen en ik ga nu weer aan het werk, wel parttime omdat we rust en regelmaat belangrijk vinden.

 6. Je levensstijl en financien onder de loep nemen is zo een goed begin, kijk eens waar jij je geld aan uit geeft, schrijf het een sop en kijk waar je op kan besparen. Ik vond dit op papier te zien een hele eye opener en zag ook waar ik op kon bezuinigen, zonder minder leuk te leven, om het zo maar te zeggen.

 7. Je levensstijl en financien onder de loep nemen is zo een goed begin, kijk eens waar jij je geld aan uit geeft, schrijf het een sop en kijk waar je op kan besparen. Ik vond dit op papier te zien een hele eye opener en zag ook waar ik op kon bezuinigen, zonder minder leuk te leven, om het zo maar te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *