|

Thuisblijfmoeder Stephanie (29)

thuisblijfmoeder, fulltime moederen

Stephanie (29) heeft samen met haar man twee dochters van 9 en 12 en een zoontje van 2. Stephanie studeerde verzorging, maar koos uiteindelijk vol overtuiging voor fulltime moederen.

En ze is nog nooit zo gelukkig geweest.

Dit is haar verhaal.

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

Helemaal niet! Ik had er een hekel aan om mijn dochters naar een opvang te brengen. Daarom heb ik, toen onze jongste dochter 1 jaar was (en nog maar 3 maand bij een onthaalmoeder ging) beslist om als onthaalmoeder te werken. Zo was ik altijd thuis voor mijn kinderen en had ik toch een mooi inkomen.


Heb je advies gevraagd? 

Neen, dit is een beslissing die je zelf moet nemen. Niemand kan in jou plaats een beslissing nemen. Je moet zelf weten hoe graag je dit wil en of het financieel haalbaar is.


Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Verschillend eigenlijk… ik was zowiezo al thuis als onthaalmoeder. Dat maakte de stap toch wat kleiner. De grootste bezorgdheid in de familie was dat ik geen pensioen opbouw, verder geeft iedereen me wel gelijk. Als dit haalbaar is, waarom niet? Van buitenstaanders voel ik wel dat niet iedereen dit aanvaard, maar ik ben de laatste om mij daar iets van aan te trekken. Ik doe wat het beste is voor ons gezin.


Wat vind je partner ervan? Hoe stond hij in het beslissingsproces? 

Dit is een beslissing die we samen hebben genomen, en het is de beste beslissing ooit geweest. Nog nooit zijn we zo gelukkig geweest als nu. De stress die er vroeger in ons huishouden was, hebben we nu niet meer. Wij zijn gelukkiger, onze kinderen zijn gelukkiger en dat is wat telt. Het voelt heel natuurlijk.


Hebben jullie een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Niet echt, mijn man gaat werken en heeft nog zijn hostingbedrijf. Buiten het gras afrijden en iets in elkaar boren of ophangen doe ik alles in huis: de kinderen, het huishouden, de was en de plas, koken, zelfs vuilnis buiten zetten, tanken en naar de garagist gaan behoren tot mijn takenlijst.

Hebben jullie berekeningen gemaakt om te kijken of de keuze voor het thuisblijfmoederschap financieel uit kon? 

Ja, dat hebben we gedaan, en er zijn twijfels geweest. Maar ik wou dit al vele jaren en ik was net uit mijn borstvoedingsverlof van ons zoontje en ik had iets van: ‘We zien wel hoe het allemaal gaat, in nood kan ik binnen een jaar terug gaan werken. Dat zien we dan wel weer.’ Intussen zijn we al 2 jaar verder en alles gaat goed.

Wat vind je er van dat je financieel afhankelijk bent van je partner? 

Ik voel me helemaal niet afhankelijk van mijn man. Doordat ik thuis ben heeft hij ook een gemakkelijker leven. Waar andere mannen nog helpen in het huishouden, hoeft hij enkel zijn voeten onder tafel te schuiven. Toch ook een luxe, niet?

fulltime moederen, huisvrouw

Denk je nog weer deel te gaan nemen aan het arbeidsproces? 

Soms wel, meestal niet.  Financieel lukt het, en onze boekhouder zegt dat we er niet veel profijt uit halen als ik weer parttime zou gaan werken. Fulltime werken zie ik niet zitten want het huishouden en de zorg voor de kinderen is al een job op zich. Het is een luxe om er altijd te zijn voor de kinderen. Opvangstress tijdens de vakanties heb ik niet, en ik hoef geen oplossing te zoeken als mijn kinderen ziek zijn.

Tijdens het huiswerk maken en het leren van de examens heb ik tijd om mijn kinderen te helpen, want ik heb de voorbereidingen van het eten al gedaan en het huishouden hoef ik ook niet meer te doen. Ik vind dit veel meer waard dan geld.

Wat is je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Organisatie. Zoals je op mijn blog kan lezen heb ik ADD. Ik ben een enorme chaoot, loop dagelijks naar de winkel om boodschappen te doen. Ik krijg het huishouden niet op orde en verlies dagelijks veel tijd omdat ik gewoon geen organisatie heb. Ik wil hier vanaf september, als alle 3 de kinderen naar school gaan, echt aan gaan werken.


Wat is het leukst aan fulltime moederen? 

Simpel: tijd hebben voor mijn kinderen. Ik heb van ons zoontje NIETS hoeven missen. Ik ben er elke dag opnieuw voor mijn kinderen om hen te helpen. Ik heb me nooit zo gelukkig gevoeld als nu.

Kun je een typische week beschrijven van jou als Thuisblijfmoeder? 

In 1 woord: chaotisch. Vooral bezig zijn met onze peuter en tussendoor proberen om iets te maken van het huishouden? 😀 Een baby, peuter, kleuter vraagt zoveel aandacht van je op een dag. Je kan haast niets doen in 1 keer. Het huishouden moet in 100 stukjes verdeeld worden want er is altijd iemand die je aandacht opeist.


Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Ik vermoed dat dit iets is van Nederland? Want hier in België merk ik daar niets van. In België kun je genieten van het huwelijksquotiënt. Dat komt er op neer dat je man maandelijks netto meer over houdt van zijn loon.


Hoe voorzie je in sociale contacten? 

Ik heb het geluk dat mijn man 4 op de 6 weken nachtwerk doet. Zo heb ik gedurende de dag de auto zodat ik ook kan buiten komen. Ik ga eens een vriendin bezoeken, ga wekelijks gaan helpen met de grootmoeder van mijn man en mijn schoonouders. Ik ben zowiezo geen super sociaal persoon dus heel veel sociaal contact heb ik niet nodig.

Hoe 'laad' je jezelf weer op? 

Ik laad mezelf enkel ’s avonds op, als de kinderen in bed liggen. En dat is niet zo vroeg meer als je bedenkt dat onze dochters al 12 en 9 zijn. Wat internetten of tv kijken, veel heb ik niet nodig.

Hoe ervaar jij je ontwikkeling als thuisblijfmoeder? 

Ik voel me meer waard als thuisblijfmama dan toen ik uit ging gaan werken.


Je hebt een blog: waarom ben je dit begonnen? 

Ik hou er van om blogs te lezen, en ik vind het leuk om af en toe een stuk te schrijven. Het is leuk om dingen van me af te schrijven en het lijkt of ik mezelf beter en beter leer kennen. Het zou leuk zijn als ik mensen wat bruikbare tips kan geven of hen kan helpen met de beslissing om ook thuis te blijven.

Hoe zie je de toekomst? 

Rooskleurig! Ik heb alles om gelukkig te zijn, en ik hoop dat dit geluk mag blijven duren. Ik zie mezelf thuisblijven voor mijn kinderen, want ook grote kinderen hebben hun mama nodig.

En voor de verdere toekomst durf ik er wel van te dromen om te zorgen voor mijn kleinkinderen zodat mijn kinderen met een gerust hart kunnen gaan werken zonder dure opvangkosten te betalen, (als ze zelf niet de beslissing willen of kunnen nemen om thuis te blijven)

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *