Is jouw kind veilig in het verkeer? Het belang van autostoeltjes.

veilig autorijden

Je kunt het je misschien nu niet meer voorstellen maar nog geen dertig jaar geleden waren autostoeltjes niet verplicht! Kinderen zaten gewoon los op de achterbank.

Tot de jaren zestig: autostoeltjes niet voor de veiligheid

Tot de jaren zestig werden autostoeltjes vooral gebruikt om het kind de mogelijkheid te geven om naar buiten te kijken. Ze hadden dus vooral de rol van 'verhoging'. Dit was voor ouders ook handig, want dan konden ze hun kind beter zien. Na een tijdje kwam daar nog een functie bij: het kind vast zetten zodat het niet door de auto ging kruipen of lopen.

Hier onder een foto van zo'n autostoeltje:

vintage autostoeltje
Bron: BJ Johnson

Maar een autostoeltje voor de veiligheid? Welnee, dat was niet aan de orde.

Na de jaren zestig: bewustwording veiligheid

Het eerste autostoeltje dat duidelijk de bedoeling had om kinderen te beschermen in de auto werd gemaakt door Jean Ames uit Engeland in 1962. Maar pas midden jaren zeventig gingen stemmen op dat alle autostoeltjes zo gemaakt moesten worden dat ze de kinderen beschermden.

Anno 2015 moeten in Nederland, en veel andere Europese landen, kinderen tot 1,35m in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Sinds 2013 zijn er i-Size autostoeltjes op de markt. Hierin kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden én ze worden standaard getest op zijwaartse botsingen.

Toch nog ongelukken

Helaas raken er toch nog regelmatig kinderen gewond tijdens een autorit. Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid in 2013 bleek helaas dat 73 % van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoert in de auto.

De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Verkeerd autostoeltje
  • Verkeerd vastgezet autostoeltje
  • Kind niet goed vastgezet ín het autostoeltje

In onderstaand filmpje een handig 3 stappenplan om te controleren of je kind veilig zit!

Verkeersveiligheid kinderen is verbeterd!

Gelukkig is er ook goed nieuws: de verkeersveiligheid van kinderen is de laatste jaren steeds beter geworden. Kijk maar naar onderstaande grafiek:

veilig in auto

Extra veiligheidsmaatregel: inzittendenverzekering

Als extra veiligheidsmaatregel kun je er voor kiezen een inzittendenverzekering af te sluiten. Mocht er dan toch iets gebeuren, dan zijn jij en je kinderen goed verzekerd tegen letsel en schade.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *