To work, or not to work

thuisblijfmoederdoor Karien


Twee soorten moeders?

Soms lijkt het wel of er simpelweg twee soorten moeders bestaan. De werkende moeder en de huismoeder. Je bent of het een of het ander. Heb je eenmaal je kamp gekozen, dan bekijk je het andere kamp licht afkeurend, terwijl je hoofdschuddend argumenten mompelt over waarom jouw keuze de enige juiste is.

Ik weet niet wat ik ben.

Ik weet niet wat ik ben. Ik wil het ook niet weten. Ik ben gewoon moeder. Maar het ziet ernaar uit dat ik binnenkort toch een keuze moet maken. De vraag is alleen welke.

Mijn achtergrond wijst richting het werkende kamp. Hoogopgeleid, managementfunctie bij een multinational, carrièrebewust. Of toch niet? Schijn bedriegt. Ik ben ook huismuts, houd van kokkerellen, fröbelen. En natuurlijk de kinderen. Daar kan ik erg van genieten. En zij van mij.

Ik wil allebei zijn

Ik wil gewoon allebei. En bewijzen dat dat kan. Vroeger, als naïeve studente, zag ik het duidelijk voor me. Ik zou drie of vier dagen gaan werken. Mijn man deed hetzelfde. De carrière zwengelde ik wel weer aan als de kinderen naar school gingen. Werk en privé zouden in balans zijn. Om vijf uur weg. Genoeg tijd om nog te spelen met de kinderen voor ze naar bed moesten. Voorlezen. En uitgebreid koken. Financieel zouden we dat best redden. We hadden immers allebei een goede baan.

Wist ik veel dat...

  • Wist ik veel dat ik een uur van mijn werk zou wonen. 
  • Wist ik veel dat sneeuw, files en wegwerkzaamheden dat regelmatig zouden verdubbelen. 
  • Wist ik veel dat de kinderopvang in Engeland zo schandalig duur zou zijn, en ongesubsidieerd. 
  • Wist ik veel dat de machobusiness waar mijn man werkt zou lachen bij het idee van parttime werken - ze 'betalen immers genoeg dat echtgenotes gewoon kunnen stoppen met werken…'

Logistieke puzzels

Dan de verdere details. Dat de enige betaalbare crèche op mijn werk zit. Dat papa nu juist een uur de andere kant op werkt. Dat ik eigenlijk regelmatig naar het buitenland moet. En dat het mijn baas op een gegeven moment toch moet gaan opvallen dat ik dat de laatste tijd niet doe. Omdat ik geen idee heb hoe ik dat moet regelen. En onze bankrekening. Die zal te zijner tijd ook moeten merken dat ik na het betalen van crèche en diesel feitelijk zo goed als niets verdien.


Oplossingen

Ik heb een paar oplossingen bedacht. Of ik krijg een heel royale opslag van mijn baas, en huur een fulltime nanny. Of ik vind die ene heel leuke en uitdagende parttime baan naast de deur, die ook nog eens genoeg verdient om de lokale crèche te kunnen betalen. Of ik vind een baan waarbij ik lekker flexibel thuis kan werken. Bijvoorbeeld als bestseller auteur. Hartstikke goede oplossingen allemaal.

En als dat allemaal niet lukt? Ach, dan word ik lekker huisvrouw.


Wil je meer lezen van Karien?

Bezoek dan haar blog, en bekijk haar nieuwe boek: Een Mespuntje Moeder !
Op de foto linksboven zie je haar boek in actie!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Wat een fijne blog. Dit verwoord zo goed hoe ik me ook voel. Ik wil werken én ik wil moeder zijn. Het is jammer dat onze maatschappij het zo moeilijk maakt om de combinatie succesvol te maken. Maar ik denk dat je moet blijven geloven in je dromen, alleen zo kan je een verschil maken.

  2. Wat een fijne blog. Dit verwoord zo goed hoe ik me ook voel. Ik wil werken én ik wil moeder zijn. Het is jammer dat onze maatschappij het zo moeilijk maakt om de combinatie succesvol te maken. Maar ik denk dat je moet blijven geloven in je dromen, alleen zo kan je een verschil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *