Emancipatie in handen van Jet Bussemaker

De portefeuille voor emancipatie en kinderopvang is ondergebracht bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voorheen viel emancipatie onder de verantwoordelijkheid van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat betekent dat PVDA-minister Jet Bussemaker zorg zal dragen voor emancipatie.

Nieuwe minister, zelfde wind

Helaas betekent een nieuwe minister, niet per definitie een nieuwe wind.

In de Opzij (nr.1, 2013) vertelt Bussemaker wat er wat haar betreft op het gebied van vrouwenemancipatie moet gebeuren, en ze vervalt onmiddellijk in de welbekende cliché's.

'We hebben in Nederland een groot aantalwerkende vrouwen, het grootste aantal deeltijdbanen - en tegelijkertijd is de financiële zelfstandigheid van vrouwen in vergelijking met de rest van Europa, relatief laag. En daar zit 'm de crux.'

En dan komt Bussemaker met het bekende verhaal dat één op de drie huwelijken tegenwoordig strandt, waarbij ze voor het gemak zoals zovelen even vergeet dat de combinatie van twee banen wel eens debet aan dit scheidingspercentage zou kunnen zijn.

Kies je voor fulltime zorgen en opvoeden? Dan ben je 'on your own'!

Even lijkt Bussemaker een wat bredere blik te tonen, als ze benadrukt dat je vrouwen niet kunt dwingen een bepaalde levensstijl te leiden. Helaas presenteert ze vervolgens thuisblijven als tegengesteld aan 'je kennis en talenten gebruiken'. Blijkbaar doe je dat namelijk alleen maar in een betáálde baan. Na het ogenschijnlijke zoet, volgt dan al snel het bitter:

'Persoonlijk vind ik het vreemd dat iemand denkt te kunnen zeggen: 'Ik wil lekker thuis blijven, en dat is mijn keuze, maar als het even niet goed meer gaat, verwacht ik wel dat de gemeenschap voor me klaarstaat.'

Fulltime moederen als decadente levensstijl

Opnieuw hebben we dus een minister die emancipatie definieert in termen van financiële onafhankelijkheid en arbeidsparticipatie, waarbij fulltime moederen een decadente levenskeuze is in plaats van een waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Vrouwen die er, in termen van Bussemaker, dus voor kiezen hun talenten en kennis te verkwisten om fulltime voor hun kinderen te zorgen, hoeven later dan ook niets van haar te verwachten.

Bussemaker is namelijk voor keuzevrijheid, maar als je niet kiest wat zij juist vindt, dan zijn de gevolgen voor jou.

En jou alleen.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Wel de zorgpremie incasseren die jij en ik ook betalen maar als je wat mankeert mag je het zelf uitzoeken.
    Dat zijn wel erg harde woorden voor zo'n ''sociale'' partij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *