Thuisblijfmoeders en 'werkende moeders' hebben iets gemeen: vooroordelen en stereotypes

thuisblijfmoeder

Op de site Metronieuws gaat Vala van den Boomen in op een aantal gemene dingen die mensen over haar zeggen. Vala was een periode noodgedwongen thuisblijfmoeder, en werkt nu fulltime als hoofdredacteur voor het blog We-to-me. Eén van de opmerkingen waarop ze reageert is deze:

'Vala wil haar kinderen blijkbaar niet opvoeden.' 

Begrijp me niet verkeerd: dit type opmerking is kort door de bocht, en onprettig geformuleerd. Maar Vala's reactie vond ik ook niet zo sterk.

'Dat ik niet 5 dagen in de week bij mijn kinderen ben betekent niet dat ze worden opgevoed door iemand anders.'

Vala's reactie is dit:

'Dat vind ik echt helemaal nergens op slaan, want het feit dat ik niet vijf dagen in de week bij mijn kinderen ben betekent niet dat ze worden opgevoed door iemand anders. Ik ben nog steeds de ouder, dus ik zet nog steeds de opvoedlijnen uit. Dat ze een aantal uur in de week bij iemand anders zijn, betekent dus niet dat iemand anders zorg draagt voor de opvoeding.' 

Als je kind vijf dagen per week door iemand wordt opgevangen door anderen, dan lijkt mij dat die wel degelijk bijdragen aan de opvoeding. Een gastouder of kinderdagverblijf zal ongetwijfeld een eigen pedagogisch beleid hebben dat ze toepassen. Je zult als ouder vast wel je eigen inzichten kunnen inbrengen, maar in hoeverre die worden toegepast in de dagelijkse praktijk valt te bezien.

Thuisblijfmoeders en 'werkende moeders' hebben iets gemeen: vooroordelen

Wat verder opvalt zijn de stereotype oordelen waarmee Vala te maken krijgt als fulltime 'werkende moeder'. Net als de vooroordelen over thuisblijfmoeders zijn die hardvochtig en negatief, maar Vala gaat er vakkundig mee om.

Het hele filmpje met Vala kun je hier zien.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *