Emancipatie en de kennis die verloren ging

Het klinkt zo simpel: als je overgewicht heb, dan krijg je teveel calorieën binnen, en moet je er dus gewoon even voor zorgen mínder calorieën binnen te krijgen.

Maar zo simpel is het toch niet, zegt Annemarie Mol, winnares van de Spinozapremie vanwege haar baanbrekende werk als antropologe van het lichaam. In haar essay De tragiek van de kilocalorie legt ze uit waarom calorieën tellen geen oplossing is voor overgewicht.

Het gaat om wát je eet

Je lichaam verbrandt verschillende voedingsstoffen namelijk verschillend. Met andere woorden: een calorie is niet zomaar een calorie. Wát je eet speelt een belangrijke rol.

Een vrouw heeft volgens het Voedingscentrum gemiddeld 2000 calorieën nodig. Stel dus dat je per dag 3 Bic Macs ad 500 calorieën pers stuk eet, dan blijf je dus netjes onder de 2000 calorieën. Toch is de kans groot dat je dikker zult worden dan iemand die méér dan 2000 calorieën aan bijvoorbeeld wortels wegknaagt.

Kennis van voedsel en gezonde maaltijd lag bij de huisvrouw!

Volgens Annemarie Mol beschikten vroeger huisvrouwen over kennis van voedsel en een gezonde maaltijd en er werd ook les in gegeven op de huishoudschool. Maar die kennis werd als onbelangrijk gezien net als de huisvrouw zelf, en de kennis over voedsel vervangen door calorieën tellen.

Het is weer een voorbeeld van hoe door de emancipatie niet alleen het badwater maar ook de baby werd weggegooid, en er belangrijke kennis en vaardigheden verloren gingen.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *