Welke smartphone is het duurzaamst?

duurzame smartphone

Toen ik in 1995 vervuld van liefde en verlangen ons eerste kind kreeg, wist ik niet wat er zich allemaal zou gaan afspelen in de wereld.

De steeds zichtbaar wordende gevolgen van de klimaatveranderingen, de oorlog in Oekraïne, de asielzoekers crisis... Soms denk ik wel eens:

'Het is maar goed dat ik dat allemaal niet wist toen.'

Wat kun je zelf doen?

In deze turbulente tijden zoek ik graag naar manieren om dan in ieder geval op mijn manier een steentje bij te dragen. Ik kan dan wel niet in mijn eentje de asielzoekers crisis oplossen, maar ik kan wel proberen bij te dragen aan een duurzamer bestaan.

Daarom deze post over de vraag: 'Welke smartphone is het duurzaamst?'

Welke smartphone is het duurzaamst?

Wist jij dat de technische industrie verantwoordelijk is voor 2 tot 3 % van de CO2 uitstoot? Maar gelukkig zetten steeds meer bedrijven zich in om smartphones duurzamer te produceren. Denk aan een 'groener' productieproces, verzendmethodes en verpakkingsmateriaal.

Duurzame smartphones

iPhone 13 en 14

Apple wil in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn. En de iPhone 13 is een goede stap in die richting. Dat komt omdat hij is gemaakt van 99% gerecycled 'tungsten' en 98% uit 'recycled earth elements'.
Bovendien verbruikt hij maar liefst 54% minder energie. En vergeleken met de iPhone 12 Pro heeft hij een 11% kleinere ecologische voetafdruk: 69 kg.
Tot slot is het doosje waar hij in zit van 100% gerecyclede houtvezels en zit er 35% minder plastic in. De opvolgers van de iPhone 13 zijn onder andere de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro. Je kunt deze combineren met een iPhone 14 Pro abonnement.

iPhone 14 Pro abonnement

Als je een iPhone 14 Pro met abonnement koopt, los je het toestel af in meerdere maanden. Bedrijven die de iPhone 14 Pro zeker gaan aanbieden zijn KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Het loont om de inhoud van hun abonnementen te vergelijken met de maandbedragen.

Fairphone

Fairphone is een initiatief van de Nederlandse Bas van Abel. Fairphone produceert... fairphones oftewel een duurzame smartphone!
Fairphones zijn smartphones die duurzaam en met oog voor menselijk welzijn zijn gemaakt. Daarnaast stimuleren ze dat je langer met je smartphone doet, dat hij makkelijk gerepareerd kan worden en wordt hun software maar liefst 5 jaar ondersteund.
Hieronder zie je zo'n fairphone:
fairphone

Refurbished smartphone

De meest duurzame smartphone is de smartphone die er al is ; ) Daarvoor hoeft immers geen materiaal meer worden aangeboord, en is er geen productieproces meer nodig. Een refurbished smartphone is een tweedehands smartphone die grondig is nagekeken en gerepareerd. Je krijgt er dan ook garantie op.
Dit vind ik altijd een duidelijk verschil met kopen via marktplaats. Dat is puur tweedehands, wat overigens ook duurzaam is. Maar iets 'enger' als het gaat om de vraag: 'Hoe lang gaat hij mee?'

Consumentenbond over duurzame smartphones

Wat zegt de Consumentenbond over de kwestie van de meest duurzame smartphone? Als ik selecteer op 'duurzaamheid' noemt de Consumentenbond ook weer de iPhone 13 als duurzame optie. Deze krijgt volgens hun test een 8,2. Daarna komt de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G (128 + 12 GB). Sony wordt overigens ook genoemd als een duurzame optie.

Duurzame smartphone samenvattend

Wat kun je als moeder zelf doen voor een betere wereld voor je kind? Heel simpel gezegd: doe bijvoorbeeld zo lang mogelijk met je smartphone! Of koop in ieder geval een duurzaam model.
Bronvermelding afbeelding Fairphone: Sandra Fauconnier, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Leestips

Hoe duurzaam is jouw smartphone? En is het een aandachtspunt voor je?
Gebruikte bronnen onder andere: De Consumentenbond, iPhoned, ZDNET, Android Central, Imperfect Idealist, Duurzaam Nieuws, Fairphone, Wikipedia.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *