Alle baby's naar de opvang?

baby's kinderopvang

'Voor de bestwil van het kind!'

Dat is de motivatie van de PO-raad, de koepelorganisatie voor het basisonderwijs. Zij kwamen 5 maart met het advies baby's en kinderen de eerste vier jaar van hun leven naar de opvang te brengen.

Ze stelden dit samen met een aantal gemeenten en, wat verrassend, de brancheorganisatie voor de kinderopvang! Die laatste heeft er natuurlijk een enorm financieel belang bij. Hoewel ze blijven roepen dat het allemaal in het belang van het kind is.

Zo kunnen baby's tenminste hun talenten ontwikkelen.

Eerste 4 levensjaren erg versnipperd

Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad vindt dat er nu te weinig lijn en eenheid zit in de opvoeding van kinderen van 0 tot 4.

'Wat we zien is dat we in de hele belangrijke eerste vier jaar van het jonge kind een ontzettend versnipperd stelsel hebben. Kinderen van werkende ouders gaan naar de kinderopvang, kinderen met een taal- of ontwikkelachterstand gaan naar de voorschool en andere kinderen zijn soms bij opa en oma, gaan twee dagen naar de peuterspeelzaal of zijn gewoon bij de ouders thuis.'

En vooral dat laatste is het probleem blijkbaar. Want de versnippering wordt niet opgelost door baby's thuis te laten bij hun ouders. Maar door professionele kinderopvang.

'Maar,' haasten ze zich om te zeggen: 'Het is niet verplicht! Het is een récht van je kind.'

De impliciete boodschap is duidelijk: opvang is beter dan je kind zelf fulltime opvoeden. Sterker nog, je ontneemt je kind een recht als je het thuis wilt opvoeden.

Wat vind jij van dit plan?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Het plan wordt gebracht als vrijblijvend maar de boodschap is duidelijk. Je kind is beter af in de opvang. Ik vind dat de stelling communistische opvattingen vertegenwoordigt. Het doet me denken aan de aardrijkskunde lessen in mijn middelbare schooltijd in de jaren 80. Ouders aan het werk in de Russische collectieve staatsbedrijven en kinderen opgevoed in een dagverblijf. Met de opmerking dat we dan in ons land nog mogen kiezen voor wie we willen werken.
  Ik ben van mening dat instanties zoals de PO raad zich niet met het leven achter de voordeur mogen bemoeien als er geen enkele tekenen zijn van misstanden.Goed functionerende gezinnen moet je niet betuttelen.

 2. Het plan wordt gebracht als vrijblijvend maar de boodschap is duidelijk. Je kind is beter af in de opvang. Ik vind dat de stelling communistische opvattingen vertegenwoordigt. Het doet me denken aan de aardrijkskunde lessen in mijn middelbare schooltijd in de jaren 80. Ouders aan het werk in de Russische collectieve staatsbedrijven en kinderen opgevoed in een dagverblijf. Met de opmerking dat we dan in ons land nog mogen kiezen voor wie we willen werken.
  Ik ben van mening dat instanties zoals de PO raad zich niet met het leven achter de voordeur mogen bemoeien als er geen enkele tekenen zijn van misstanden.Goed functionerende gezinnen moet je niet betuttelen.

 3. Wat een dom plan. Wat met kinderen die niet kunnen aarden in de opvang? Pech voor hen, ze moeten maar? Mogen ouders nog zélf beslissen of ze hun kinderen in de opvang willen doen? Inmiddels is al wel duidelijk dat een kind niet beter ontwikkelt of meer weerstand opbouwt door naar een creche te gaan!

 4. Wat een dom plan. Wat met kinderen die niet kunnen aarden in de opvang? Pech voor hen, ze moeten maar? Mogen ouders nog zélf beslissen of ze hun kinderen in de opvang willen doen? Inmiddels is al wel duidelijk dat een kind niet beter ontwikkelt of meer weerstand opbouwt door naar een creche te gaan!

 5. Klinkt mij als het Zweedse model, waarin ook kinderopvang als "recht" van je kind wordt gezien. Het gekke is dat het recht van het kind niet is "thuis bij Mama", nee dan is het ineens de "eigen keuze van Mama" wat vervolgens dan ook helemaal jouw probleem is als je je carriere opgeeft om te doen wat goed is voor een kind. De PO-raad heeft duidelijk niet het boek van Marilse Eerkens gelezen. "wat doen we met de baby". Dit plan is echt te afschuwelijk voor woorden en inderdaad "staatsopvoeding" vrije denkers is immers maar lastig. brrrr rillingen over mijn rug. Het enige dat Marilse heeft kunnen vinden was dat het voor kinderen uit achterstandsgezinnen een voordeel kan zijn om naar de opvang te gaan, maar dan spreek je wel van echt een schrijnende gevallen. In alle andere gevallen. Baby's thuis bij Mama en aan de borst als dat lukt.

 6. Ik word er verdrietig van als ik het lees. Het zou mooier zijn wanneer het juist gestimuleerd zou worden dat moeders en /of vaders meer thuis kunnen/mogen blijven om voor hun kinderen te zorgen. Juist die eerste jaren zijn zó belangrijk voor kinderen. Een stabiele en rustige thuissituatie is mijns inziens het beste voor je kind(eren).

 7. volgens mij is het plan: 2x 2,5 uur per week gratis voor ieder die dat WIL. Nu hebben sommige (alleenstaande) ouders niet de KEUZE om hun kind naar de opvang sturen omdat ze het geld er niet voor hebben.
  Ik weet niet waarom dit plan nu communistisch is of dat waarom het idee hierachter is dat dat kinderen beter af zijn op de opvang dan bij hun ouder(s). Hou je grote liberale waffel eens. Onderzoeken hebben uitgewezen dat kinderen die naar naar de opvang gaan (voor een dagje of 2) dat die socialer zijn, beter voorbereid zijn op de sprong naar het onderwijs... Doe alsjeblief niet zo dat dit opgedrongen word en dat het zo slecht is voor kinderen wiens ouders dat wel willen maar niet kunnen betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *