Dat is de titel van het boek van Ragna Heidweiller.
Op de cover staat veelbelovend: ‘Handboek voor een nieuwe rolverdeling’.
In voor-en tegenspoed
In voor-en tegenspoed betoogt Ragna dat we allemaal bepaald worden door onze opvoeding, de cultuur waarin we opgroeiden en de normen en waarden van de maatschappij waarin we leven.
Hierdoor hebben we allerlei onbewuste aannames en ideeën ingeslikt die nu onze keuzes kleuren.
Zoals dat Nederlandse vrouwen massaal kiezen voor deeltijdwerk.
Ragna wil met haar boek onder andere stellen helpen om zich bewust te worden van deze onderliggende normen en waarden.
In voor-en tegenspoed: informatief zelfhulpboek + ervaringsverhalen
Het boek bestaat in zekere zin uit 3 lijnen:
Een uitgebreid essay over de huidige stand van zaken, en de geschiedenis die daartoe heeft geleid.
Een zelfhulpboek voor stellen om de dingen op een rijtje te zetten, en tot een goede rolverdeling te komen.
Persoonlijke verhalen van onder andere Ragna, naar man Samuel en andere ouders.
Waarom doen vrouwen vaak meer thuis?
Rode draad in het boek In voor- en tegenspoed is de paradox, dat stellen zeggen dat ze een gelijkwaardige taakverdeling willen, maar dat zo gauw er kinderen komen ze in traditionele rollen vervallen.
Ragna schrijft dat uiteindelijk slechts 16% van de ouders arbeid en zorg gelijk verdeelt.
Mentale last en emotiewerk
Een belangrijk begrip in dit verband is de term ‘mentale last’. Dat is zeg maar de rol die veel vrouwen hebben als manager van het gezin. Ze weten wanneer alle afspraken zijn, dat het brood bijna op is, etc. Ook al is hun partner behulpzaam, die draagt vaak veel minder die mentale last.
Daarnaast is er emotiewerk: ‘de zorg voor het welzijn van anderen.’
De combinatie van mentale last en emotiewerk is volgens Ragna ‘onzichtbare arbeid’. Het wordt gedaan, maar is niet echt zichtbaar. Dit deed me denken aan huishoudelijk werk! Dat zie je vaak ook pas als het niet meer gedaan wordt…
Onbetaalde arbeid wordt niet gewaardeerd
Eén van de sterke punten van Ragna in In voor en tegenspoed vind ik dat ze benoemt dat onbetaald werk ook waarde heeft, maar dat dit in onze huidige cultuur niet wordt erkent. Maar in plaats van dat ze dit probleem aanpakt, pleit Ragna er voor dat meer vrouwen betaalde arbeid gaan doen, en mannen meer onbetaald werk = zorgarbeid.
Ragna vervalt in het oude cliché
Daarmee belandt Ragna in de bekende fuik, en biedt haar boek uiteindelijk niets nieuws onder de zon. Het is weer het bekende verhaal dat vrouwen weliswaar dénken dat ze een bewuste keuze maken om fulltime voor de kinderen te zorgen, of parttime buitenshuis te werken, maar dat dit komt door de moederschapsideologie en de manier waarop onze maatschappij is ingericht. Ragna:
‘Hoewel de constructie ‘kostwinner met huisvrouw’ niet langer het ideaal is, is het stereotiepe beeld van goede ouders daar nog wel op gebaseerd en hebben we dat geïnternaliseerd.’
De oplossing?
De arbeidsparticipatie ideologie: gratis kinderopvang, zodat meer mensen buitenshuis betaalde arbeid kunnen doen.
Het is precies dezelfde valkuil als de zogenaamd neutrale documentaire Waarom werken vrouwen niet?
Ik moet weer denken aan de stelling dat het feminisme zich heeft laten kapen door het kapitalisme.
Ragna bij De Balie
Een gesprek over de vraag waarom we zo vaak vervallen in traditionele rolverdelingen.
Mijn conclusie over In voor- en tegenspoed
Ragna heeft zich goed gedocumenteerd, en haar boek biedt veel goede informatie. Daarom vind ik het jammer dat ze uiteindelijk vervalt in de oude zogenaamde wake-up call:
Vrouwen jullie keuzes worden bepaald door de maatschappij, en wij willen dat jullie je laten bepalen door het ideaal van betaalde arbeid.
Maar daarnaast is dit boek een goed verslag van vrouwenemancipatie en recente ontwikkelingen rondom zorg, gezin en werk.
Gebruik het als zelfhulpboek en leidraad voor gesprekken
Bovendien kunnen stellen het prima gebruiken om met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop zij hun gezin willen organiseren.
Zoals ik al zei, is In voor- en tegenspoed ook een soort zelfhulpboek. Achterin zitten bijvoorbeeld schema’s waarop je kunt aangeven wie voor welke taak verantwoordelijk is in huis.
Wat dat betreft is dit een goed boek om in je kast te hebben, of cadeau te geven als kraamcadeautje!
Huishoudbattle resultaat
Erg leuk zijn ook de kijk, doe en leestips achterin het boek. Zo is het bijvoorbeeld leuk om de Huishoudbattle in te vullen, om te kijken hoe de huishoudelijke taken en mentale last verdeeld zijn! Hieronder mijn resultaten:
In voor- en tegenspoed kopen
In voor- en tegenspoed is voor 25 euro te koop bij bol.com of je lokale boekhandel. Het is prachtig en luxueus vormgegeven met dikke bladzijden, en kleurrijke prints.
Zou jij tegen je kind zeggen: ‘Hé Spekkie! Je moet afvallen!’? Volgens tijgermoeder Amy Chun is dat prima! Komt je kind thuis met een zesje voor geschiedenis? Geef hem of haar er dan flink van langs, want dat had een tien moeten zijn. Dit zijn zomaar een paar van de ideeën van tijgermoeder Amy Chun…
Roos Wouters (33) is moeder, politicologe en parttime werkzaam bij de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. In de herfst van 2007 werd ze gekozen tot aanvoerder van een New Girls Network (denktank), met als thema ‘De emancipatie van het ouderschap’.Roos wil dat beide ouders buitenshuis kunnen werken èn voor de kinderen zorgen, door meer…
In Hypermama schetst Sanne Bloemink een beeld van het moederschap in 21ste eeuw. Dat is al vaker gedaan, maar wat Hypermama onderscheidt van bijvoorbeeld De Spitsuurclub of Vrouwen en ambitie is dat Sanne Bloemink een vergelijking maakt tussen moederen in New York en moederen in Nederland. Als moeder ben je hoe dan ook gedoemd En…
Er komt steeds meer literatuur voor en door vaders. Nu is er The Dad, opvoedboek voor vaders. Met op de achterkant uitdagend gekledderd: ‘Ik ben je moeder niet!’ Op de achterflap word The Dad samengevat als een ‘rijk geïllustreerd doe-leer-en-overleef-koffietabelboek voor vaders. De doelgroep? Vaders die zich succesvol en relaxed door de opvoeding van het…
In Amerika verschenen deze maand de resultaten van een nieuw onderzoek van het Pew Research Center. Daaruit blijkt dat 59% van de Amerikanen vindt dat kinderen beter af zijn als één van beide ouders fulltime thuis is. Aan het onderzoek deden 4700 mensen mee. Pew Research Center: highlights 45% van de ondervraagden zeiden dat kinderen…
Moeders die fulltime moederen, en moeders die fulltime buitenshuis werken hebben iets gemeenschappelijk! De nieuwe ‘Goede Moeder’ Ze voldoen allebei niet aan de nieuwe maatschappelijke norm. Anno 2014 is deeltijd buitenshuis werken namelijk de nieuwe standaard. Dat blijkt uit onderzoek onder zo’n 970 vrouwen, van promovenda Justine Ruitenberg van de Universiteit van Amsterdam. Fulltime moeders krijgen…