Pionieren in de opvoeding
De huidige generatie ouders zijn pioniers als het gaat om opvoeden in een digitale wereld.
Zij zijn de eerste generatie ouders die te maken krijgt met social media, spelconsoles, smartphones, iPads enz. En de zaken die hier voortvloeien, zoals online pestgedrag, gelekte naaktfoto's, en digitale potloodventers.
De digitale maatschappij en kinderen
De discussie over de vraag of schermpjes en gaming nou goed of slecht zijn voor kinderen lijkt erg op de discussie over de effecten van 'werkende moeders' op kinderen. De ene dag wordt aangetoond dat het kwalijk is voor kinderen. Een dag later bewijst een ander onderzoek juist dat het positief is voor de ontwikkeling.
Welles - nietes
Hetzelfde geldt voor de digitalisering van de maatschappij, en de invloed hiervan op kinderen. Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld meneer Spitzer, die waarschuwt voor digitale dementie. In het andere kamp zit onder andere Mauric de Hond die zelfs speciale iPad scholen heeft opgericht.
Wat moet je als ouder doen met al die tegenstrijdige informatie over computer- en schermgebruik?
Kijk vooral wát ze doen, en niet zozeer hoe láng
In een artikel in Volkskrant Magazine van 7 februari 2015 biedt industrieel ontwerper Okke Hora Adema (40) enig soelaas! Hij zegt:
'Het barst op internet van de leuke apps en spelletjes voor kinderen. Leerzame apps, spelletjes waraij je dingen moet oplossen, taaldingetjes, constructies uitdenken. Ik kijk er dus vooral naar wát ze doen op de iPad en niet zozeer naar de tijd die ze erop doorbrengen.'
Zijn boodschap is: de nieuwe media bieden veel mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Kijk daarom meer naar wát je kind doet achter een scherm, dan hoeveel tijd hij er achter zit.
Waar krijg je als ouders anno 2015 allemaal mee te maken?
Laten we alle apparatuur waarmee ouders en het moderne kind anno 2015 mee krijgen eens op een rijtje zetten:
- Playstation
- Nintento Wii
- xBox
- Nintendo 3ds
- iPad
- Laptop
- Tablet
- Smartphone
Wat het voor ouders nog lastiger maakt is dat er zowel positieve als de negatieve kanten zijn aan deze consoles. Zo is er voor de Wii een programma waarmee je kind kan sporten te koop. En op een Tablet kan een kind bij wijze van spreke de complete werken van Shakespeare lezen.
In zo'n geval zorgt zo'n vermaledijd schermpje er dus juist voor dat je kind meer beweeg en leest! Het is niet zwart-wit.
Conclusie
Je kunt niet om de digitalisering van de maatschappij heen. En dus ook niet in de opvoeding. Kinderen groeien op met schermpjes. En dat hoeft beslist niet slecht te zijn.
Het gaat er uiteindelijk om wat je kind er mee doet.
Is je puber aan het hoerenlopen in het spel Grand Theft Auto, grijp dan in. Maar is hij lekker de koeien aan het melken in het spel BigFarm, dan is dat prima. Evenals Shakespeare lezen op de tablet!
Ben je op zoek naar een console voor je kind? Of voor jezelf? Bij OTTO hebben ze een uitgebreid aanbod op dit gebied.
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:
Delivered by FeedBurner
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Pionieren in de opvoeding — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>