Werk is geen oplossing : In welke wereld wil jij leven?

Werk is niet de oplossing


Werk is geen oplossing
.

Dat is de titel van het boek van sociologe Marguerite van den Berg.

Volgens haar worden we allemaal steeds kwetsbaarder door de 'overtrokken kijk op het belang van werk.'

Werk emancipeert niet

Marguerite constateert dat we werk als de oplossing zien voor zo'n beetje alle problemen. Van de reïntegratie van psychiatrische patiënten tot de emancipatie van vrouwen met behulp van werk.

Maar werk maakt afhankelijk van een baas en de markt.

Marguerite pleit daarom voor een bevrijding van betaalde arbeid, zodat er ruimte komt voor de vraag: 'In welke wereld willen wij leven?'

Betaald werk verdringt andere belangrijke activiteiten

Betaald werk verdringt onbetaalde arbeid. Zoals de typische zaken die een thuisblijfmoeder of huisman doet op een dag: de was,  eten koken, zorgen voor elkaar, opvoeden etc. Marguerite:
'Betaald werk kan niet zonder die onbetaalde arbeid, maar tegelijkertijd is er steeds minder ruimte voor en te weinig erkenning.'

Marguerite vindt dat we ons moeten verzetten tegen het idee dat we zorg en opvoeding moeten opofferen voor betaalde arbeid, oftewel de economie.

'De mensen die pleiten voor meer arbeidsparticipatie voor vrouwen vergeten de arbeid die vrouwen allang doen, maar dan onbetaald.'

De mythe van de zelfontplooiing via betaald werk

Naast economische belangen heeft het idee dat betaald werk goed is voor je zelfontplooiing een grote rol gespeeld bij de heiligverklaring van betaalde arbeid. Maar soms is werk gewoon ploeteren, zoals voor schoonmakers of personeel van een fastfood restaurant.

Het is te kort door de bocht om te denken dat je jezelf alleen maar kunt ontplooien door betaald werk te doen. Vaak ook nog voor een baas.

Samenvattend

Marguerite van den Berg onderzoekt de manier waarop we naar betaalde arbeid kijken als zo'n beetje de oplossing voor alles. Volgens haar houdt betaald werk ons gevangen, en is het tijd om die ketens van ons af te gooien.

We moeten stoppen met geloven dat werk de oplossing is.

Thuisblijfmoeders en huismannen durven al verder te kijken

In die zin doen veel thuisblijfmoeders en huismannen dit al! Zij durven uit het arbeidsproces te stappen, en te kiezen voor andere waarden zoals zorg en opvoeding.

En ja, zij worden vaak gewaarschuwd met teksten als: 'Pas maar op, want je komt er nooit meer tussen!' waarbij 'er' de arbeidsmarkt is. Maar deze waarschuwingen komen van mensen die zelf onderdeel zijn het systeem dat betaalde arbeid als heilig ziet.

Nieuwsgierig naar Werk is niet de oplossing?

Je kunt Werk is geen oplossing kopen bij bol.com voor 17,50.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *