Flesvoeding klaarmaken met gewoon water? Of waterontharder nodig?

flesvoeding waterontharder

Flesvoeding wordt doorgaans gemaakt met water uit de kraan.

Maar is dat veilig en gezond voor baby's? Is het bijvoorbeeld een goede investering om een waterontharder te kopen zodat je zachter water krijgt?

Volgens de GGD en Het Voedingscentrum wel, zolang je maar koud water gebruikt en je de kraan eerst even laat lopen.

Flesvoeding klaarmaken met kraanwater

Volgens de GGD is het leidingwater in Nederland zuiver genoeg voor flesvoeding. Bovendien is goedkoper en beter voor het milieu dan water uit flessen.
Wel waarschuwt de GGD voor warm kraanwater: doe dat liever niet. Metalen van bijvoorbeeld de boiler kunnen namelijk makkelijker worden opgenomen in warm water. Bovendien kan warm water meer bacteriën bevatten.

Gebruik geen kraanwater als je loden leidingen hebt!

Heb je loden waterleidingen in je huis? Dan kun je beter geen flesvoeding klaarmaken met kraanwater. Je baby zou dan teveel lood binnen kunnen krijgen.

Flesvoeding maken met waterontharder?

Voor je kind wil je het beste, dus misschien vraag jij je ook wel af: Is het een goed idee om een waterontharder te kopen, zodat mijn kind het meest optimale water krijgt?

Wat is een waterontharder?

Voor wie het niet weet: een waterontharder is een apparaat dat water zachter maakt. In zogenoemd hard water zit veel kalk. Met een waterontharder wordt dit voorkomen en verminderd. Met behulp van een waterontharder wordt water extra gezuiverd, en het is bovendien een behoud voor je leidingen en apparatuur.

Waterontharder voorkomt kalkaanslag!

Als je bijvoorbeeld vaak thee zet met een snelkoker, dan zul je op de bodem allerlei kalkaanslag zien. Dat komt door hard water. Door die kalkaanslag kan je apparaat stuk gaan en werkt het minder efficiënt.

Flesvoeding maken met waterontharder?

Gezien de positieve werking van waterontharders zou je denken dat het ook goed is voor flesvoeding maken. Maar dat is niet het geval.
In onthard water zit namelijk relatief wat meer sodium. Voor volwassenen is dat geen probleem, maar voor baby's wil je dat liever niet.

Flesvoeding en waterontharder

Soms kun je als ouder te hard je best doen! Het is niet nodig om speciaal een waterontharder te kopen om optimale flesvoeding voor je baby te maken. Je kunt gewoon kraanwater gebruiken, tenzij je loden leidingen hebt.

Leestip

Geraadpleegde bronnen onder andere: Voedingscentrum, BNNVARA, Maasstad Ziekenhuis, Kindformatie, Ouders van Nu, Naviva Kraamzorg, MiniMe, GGD Gelderland-Zuid

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *